Eleccions a l'Ateneu Barcelonès, on Isona Passola i Jordi Casassas se'n disputaran la presidència. Tots dos encapçalen les dues candidatures que concorreran als pròxims comicis per presidir la institució, convocats per al 20 de març, segons ha fet públic la mateixa entitat aquesta setmana. D'una banda, la productora, guionista i actual presidenta lidera la llista "L'Ateneu Batega"; d'una altra, l'historiador i expresident (2014-2021) està al capdavant de "L'Ateneu Primer". Si bé Casassas va anar a cercar Passola per proposar-li que optés a la presidència el 2021, ara es torna a presentar davant les discrepàncies sorgides en aquests quatre anys.

La candidatura de Passola

En les eleccions del 2021, Passola va encapçalar l'única llista que es va presentar, "Reactivem l'Ateneu", de manera que es va convertir en la primera dona que presideix la institució en els seus més de 106 anys d'història. Ara, torna a encapçalar una llista, "L'Ateneu Batega", en la qual també es presenten l'escriptora i crítica Lluïsa Julià com a vicepresidenta primera i l'antropòleg Ricard Faura com a vicepresident segon. La candidatura la completen Pedro Santos, de secretari; Carme Gual, de sotssecretària; Montserrat Elvira Regada, de bibliotecària; Elisabet Cirici, de conservadora; i Daniel Faura, de tresorer. Com a vocals, Rosa Maria Malet, Jordi Jiménez, Marc Giró, Pol Villaverde, Àngels Fitó, Miquel Àngel Barrabia i Dolors Folch.

La candidatura de Casassas

Per la seva banda, Casassas compta en la seva candidatura, "L'Ateneu Primer", amb la periodista Mireia Rourera com a vicepresidenta primera, l'economista i expresident de la FNEC Ferran Piqué com a vicepresident segon, Maria Teresa Cura com a secretària, Laura Vara com a sotssecretària, David Castillo com a bibliotecari, Mireia Freia com a conservadora i Oriol Amat com a tresorer. Com a vocals, Ester Escudero, Joan Maluquer, Maria Barbara Marchi, Lola Picó, Maria Isabel Pijoan, Anna Riera i Conrad Vilanou.

Passola va accedir al càrrec el març del 2021 i es va comprometre a "revertir" la situació econòmica de la institució, així com a incorporar joves. En aquell moment, va rebre les claus de l'entitat de mans de Casassas, qui el 2017 havia revalidat el càrrec de president després d'una convocatòria concorreguda i renyida, en la qual es va imposar a les llistes encapçalades pel filòsof Bernat Dedéu i per l'arqueòleg Genís Roca. En aquests quatre anys, no ha faltat la polèmica a l'Ateneu Barcelonès, amb acomiadaments fulminants que van aixecar polseguera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!