Explica Elena Vavilova que la primera vegada que va veure The Americans, la reacció del seu marit va ser dir que la seva vida als Estats Units havia estat molt menys excitant. Molt més avorrida. Ella està dàcord.  

Les moltes identitats d'Elena

Suposem que en realitat es diu Elena Vavilova, perquè al llarg de la seva vida ha adaptat diverses identitats. La de Vavilova, tot i afirmar que és la real, només és una d'elles. Sigui qui sigui, va néixer el 1962 a Tomsk. Tot i que això també pot ser mentida.

Tomsk una ciutat siberiana de poc més de mig milió d'habitants coneguda per ser l'epicentre rus de producció de plutoni i urani. Educada en els valors de la societat soviètica, crescuda en els moments de màxima intensitat de la Guerra Freda, quan, sent estudiant d'història, el KGB li va proposar incorporar-se a les seves files, no ho va dubtar ni un moment. Va acceptar la proposta per compromís amb la pàtria. I també per seguir al costat del seu nòvio i futur maritAndrei Bezrukov, també reclutat pels serveis secrets de la Unió de Repúbliques Soviètiques Socialistes.


Elena Vavilova i el seu marit Andrei Bezrukov, espies russos infiltrats als Estats Units Foto: Arxiu Vavilova 

Vavilova i Bezrukov van ser traslladas a Moscou. Com espies encoberts van haver de passar per un rigorós programa d'entrenaments. Els van instruir en l'ús d'armes. Els van convertir en experts lluitadors d'arts marcials. Els van ensenyar a despistar els possibles contraespies que els vigilessin i perseguissin.

També els van entrenar per detectar, estudiar i reclutar fonts, i establir contactes amb gent important i per enviar i rebre missatges codificats.

Però molt especialment els van ensenyar anglès i francès a nivell natiu. La seva missió seria establir-se d'incògnit als Estats Units i recollir i enviar tota la informació que creguessin que podria ser útil per als interessos de l'URSS. Per això adoptarien la identitat de ciutadans francocanadencs, fet amb què, en cas de ser preguntats, podrien explicar aquell estrany accent que desprenia el seu anglès.

Tot per la pàtria

Acabada la instrucció, Vavilova i Bezrukov es van retrobar, tornat a enamorar i tornat a casar a Mont-real. Aleshores ja es feien dir Tracey Ann Foley i Donald Heathfield, en realitat la identitat de dos nens canadencs morts de molt petits, dels quals els serveis soviètics havien pres els cossos. Temps després, van travessar la frontera i es van establir a un barri residencial dels afores de Boston.

Eren la típica i modèlica família de classe mitjana-alta nord-americana, més quan van néixer els seus dos fills: Tim i Alex, que mai no van saber de la veritable identitat ni feina dels seus pares. Als Estats Units de dia Vavilova treballava com a agent immobiliàriaDe nit era espia. L'Andrei tenia un posgrau a Harvard i treballava com a consultor d'empreses de la magnitud de General Electric o T-Mobile. Els caps de setmana anaven a veure els seus fills jugar a futbol, feien barbacoes amb els veïns i es perdien en els grans centres comercials. Les vacances les passaven a Europa i sempre que podien entraven d'amagat a l'URSS.


Elena Vavilova i Andrei Bezrukov van ser la inspiració de la sèrie The Americans

Explica Vavilova que descobrir la vida als països occidentals va ser una experiència interessant. Admet que el nivell de vida era més alt en comparació amb la Unió Soviètica, però que a ella mai no li van interessar els fets materials.

També sosté amb convenciment que pel que fa a la llibertat, ella no es va sentir mai limitada ni restringida a l'antiga URSS, una societat que descriu com a justa si s'equipara amb uns Estats Units on els seus ciutadans no poden gaudir d'educació gratuïta, pensions o atenció mèdica universal.

L'espia diu que es va infiltrar en els Estats Units per servir el seu país. El seu objectiu no va ser mai fer-se rica ni famosa, la seva missió sempre va ser aconseguir informació que fos útil per a l'antiga Unió Soviètica, primer, per a Rússia, després.

Històries de fantasmes

Vavilova descriu la feina de l'espia com a molt allunyada de la imatge que s'ha creat a través de la literatura, el cinema i la televisióEn el món real no hi ha James Bonds.

Sí, la vida d'un espia amaga més perills que la de qualsevol ciutadà del carrer. És més estressant i té més pujades d'adrenalina, per això són entrenats per controlar la por i les emocions. Però la gran majoria del temps, la feina d'un espia és avorrida i requereix molta paciència.

Elena i Andrei van espiar des de dins dels Estats Units durant més de 25 anys. Finalment, el 27 de juny de 2010 vanser detinguts per agents de l'FBI en l'anomenada Operació Ghost Stories.


Elena Vavilova i Andrei Bezrukov el dia de la seva detenció

Al principi els cremava l'estómac pensant que l'havien espifiada, que havien descuidat algun detall important de la seva feina i això els havia descobert. Van acabar sabent que no havien comès cap error sinó que els havia delatat uns dels seus superiors que s'havia passat a l'altre bàndol.

En cas d'anar davant d'un tribunal nord-americà, podrien ser condemnats a mort. Finalment, en un acord entre tots dos països, van ser intercanviats juntament amb altres espies russos capturats pels Estats Units, per quatre agents secrets nord-americans empresonats a Moscou.

La permuta es va produir a l'aeroport neutral de Viena. De la part russa, un dels agents entregats era Serguei Skripal, que el 2018 va ser enverinat amb la neurotoxina novitxok. Segons la intel·ligència britànica, va ser un assassinat instigat per agents russos.

Un 80%

Elena Vavilova i Andrei Bezrukov vam ser rebuts a Rússia com a veritables herois, sent condecorats amb l'Ordre del Mèrit per la Pàtria per Vladimir Putin, com ells, antic agent del KGB, en el seu cas a Alemanya. 

Andrei, actualment, és professor universitari i segueix sent assessor de grans empreses, ara, però, russes. Elena Vavilova treballa per Nornickel, una importantíssima companyia minera. Figura de gran popularitat, tot sovint també participa en tertúlies televisives.

La parella també va ser la font d'inspiració en la creació de The Americans, extraordinària sèrie de televisió protagonitzada per Keri Russell i Matthew Rhys.


Elena Vavilova ha expicat la seva vida a la novel·la El secret de la clandestina

L'Elena diu que la producció és hiperbòlica en la seva part d'acció, però un retrat força fidel en l'aspecte psicològic i l'estrès que comportava ser un espia rus infiltrat a l'epicentre de l'imperi capitalista.

Va ser justament mirant el primer capítol de The Americans que Elena Vavilova va decidir escriure la seva vida. Amb l'ajuda de l'escriptor Andrei Bronnikov va El secret de la clandestina, relat amb el poder addictiu dels millors thrillers, que a casa nostra ha publicat Símbol Editors amb la traducció de Josep Lluís Aloy. Vavilova confessa que tot i tractar-se d'una novel·la, el 80% del que explica és real. Ens podem creure una persona que durant 25 anys va enganyar els súbdits de Ronald McDonald?