Una recerca arqueològica duta a terme als voltants de l'antiga Catedral de la ciutat d'Elna (Catalunya Nord) han confirmat que és la ciutat habitada més antiga de la zona. En una entrevista per Ràdio Arrels, el batlle d'Elna, Nicolas Garcia, ha presentat les troballes de l'excavació i ha anunciat l'inici d'una fase d'estudi més ampli. El projecte ha descobert que prop de l'antiga Catedral hi havia una torre contra les muralles, i també s'ha pogut recuperar diversos objectes d'ús comú, com ara una gerra de porcellana gairebé intacta o un segell del segle XIV que pertanyia a un canonge.
La ciutat més antiga
Les troballes arqueològiques recuperades en les últimes setmanes a Elna han demostrat que és la ciutat més antiga del departament. "Cada vegada que es fan forats, es troben coses molt especials. Fa uns mesos es va trobar la primera catedral, la més antiga del departament i de la Catalunya Nord," explica el batlle.
La recerca arqueològica en aquesta zona és d'especial importància científica i està molt ben conservada. "Segons el que diuen els arqueòlegs, la particularitat d'Elna és que hi ha rastres de totes les capes des que és habitada, fa vint-i-cinc segles, i llavors es pot estudiar com vivia la gent i com han evolucionat les poblacions."
Troballes
En aquestes condicions ideals per la conservació de restes arqueològiques, la recerca ha descobert diversos objectes enterrats a prop de l'antiga Catedral, molts d'ells en molt bon estat, com ara una gerra gairebé intacta o segells antics. Els investigadors també han desenterrat documents que "indiquen com es vivia en aquell moment" i "quins eren els costums".
Davant aquestes troballes, explica Garcia, "els arqueòlegs fan un treball de policia científica", que a partir de les 'pistes' que troben, han de recrear o deduir la forma de vida dels ciutadans d'Elna de fa centenars d'anys. En el cas de la gerra, per exemple, els arqueòlegs han de descobrir on es va produir i quin camí va recórrer per acabar allà.
Presentació al públic
"El que han trobat ara, serà estudiat al laboratori" de manera més precisa, anuncia el batlle, que assegura que els objectes tornaran a Elna per ser exposats, de manera que els visitants de la ciutat puguin veure’ls. Garcia també ha avançat que la voluntat de l'Ajuntament és que la torre descoberta en la recerca es pugui rehabilitar per ser visitada "com més ràpidament millor, perquè aquestes troballes són un plus per a Elna".