El documental Ciutat Morta va suposar un abans i un després en la concepció dels reportatges com a mètode de denúncia social. En aquella situació es criticava un possible cúmul d’abusos policials, tortures, mentides i canvis de declaracions on tres joves d’origen sud-americà van ser acusats de ferir i deixar en coma un agent amb l’impacte un test. Acusació que va ser demostrada com a falsa.
Els directors Xapo Ortega i Xavier Artigas pretenien amb aquest reportatge denunciar una vulneració evident dels drets humans. Aquest exercici de denúncia el tornaran a fer i Ortega i Artigas tenen intenció de presentar durant el 2018 un documental que té per títol ‘Idrissa’.
‘Idrissa’ serà la història de la mort d’un jove guineà al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona (CIE) ubicat a la Zona Franca. Idrissa Diallo, que és com el diu el protagonista, va morir el gener del 2012 al centre. La causa oficial de la mort va ser un infart tot i que no hi ha ni informe d’autòpsia ni lloc d’enterrament del cos.
Després d’un any i mesos d’investigació per compte propi, els directors van decidir anar a Guinea Conakry, país d’origen d’Idrissa Diallo. L’objectiu del reportatge, al marge d’intentar aclarir la situació, també serà denunciar les polítiques migratòries dels països europeus.
“L’objectiu final és tancar el CIE. Ens sembla un camp de concentració del segle XXI i on s'hi tanquen persones pel color de la seva pell. La figura de Diallo ens permet crear una imatge coral d’aquestes persones que són tancades allà per una falta administrativa”, va explicar recentment Ortega en una reportatge a Catalunya Ràdio.
Els directors han aconseguit finançament d’institucions catalanes però ara busquen altres vies fora de Catalunya i volen tenir-lo enllestit per a principis del 2018.