Hi va haver un home que l'any 1872, després d'un llarg viatge pel nord de França, va tornar a casa seva i va decidir aventurar-se a elaborar el primer vi escumós segons el mètode tradicional, altrament anomenat en aquells temps methode champenoise. L'home es deia Josep Raventós Fatjó, era de Sant Sadurní d'Anoia i va servir-se de les varietats autòctones Xarel·lo, Macabeu i Parellada per assolir la seva missió: elaborar un vi escumós que competís amb els vins més prestigiosos del món. Allò que va crear, que popularment hem acabat coneixent com a cava, va canviar la història de Sant Sadurní d'Anoia i del Penedès, però també la de la seva família.



D'aquesta manera, amb aquesta història, comença la visita privada al celler Raventós i Blanc que ahir els socis del Club El Nacional van tenir el privilegi de visitar. Qui l'explica és Pepe Raventós -que ens dóna la benvinguda a la finca-, descendent de Josep Raventós Fatjó i 21a generació d'aquesta nissaga de viticultors establerta al cor del Penedès des de 1497. "Josep M. Raventós i Blanc, l'avi de Pepe Raventós, va ser l'hereu de la finca Raventós i de Can Codorniu, va crear la D.O. Cava i va treballar incansablement per fer que el cava assolís el prestigi que es mereix, per això fa trenta anys va fundar el seu propi celler per aconseguir-ho: Raventós i Blanc.", detalla Arnau Vivó, enòleg de Raventós i Blanc.



Diuen que el vi és la història transformada en líquid, i a Raventós i Blanc aquesta expressió és d'una certesa absoluta. El celler, ubicat a la conca del riu Anoia, consta de 100 hectàrees de vinya unides en una sola finca de 44 parcel·les úniques i singulars, com ho demostren els seus sòls en els quals encara es poden apreciar fòssils marins. Com una cicatriu amb milions d'anys, els terres argilosos i calcaris de Raventós i Blanc permeten observar el poder de la sedimentació del riu i el rastre de quan tot aquest terreny, fa més de 16 milions d'anys, era mar. D'aquella herència del Miocè en deriva, precisament, la salinitat i la mineralitat que Raventós i Blanc transmet en cada ampolla de vi escumós elaborat única i exclusivament amb raïms sorgits de la finca.



Abans d'arribar a la cava i mentre el cel ens segueix enganyant, regatejant-nos amb estones de sol i estones de núvol, un dels punts culminants de la visita és la granja. "Aquests animals, juntament amb els ocells, les plantes i la lluna, són qui dota de sentit tot el que fem", comenta l'Arnau just abans d'explicar-nos que la finca funciona mitjançant els paràmetres de la viticultura biodinàmica, és a dir, que el celler és un organisme viu i autosuficient que situa la relació entre l'home i la natura al centre de la seva filosofia d'elaboració: plantes, animals i persones treballen conjuntament en una mateixa unitat agrícola. Així doncs, l'aposta és la de mantenir una finca sostenible i autosuficient que permeti enfortir l'essència del terrer per crear vins únics. "Treballen com cinquanta anys endarrere", li diu una sòcia del Club al seu marit en escoltar-ho. I just aquí rau el quid de la qüestió, rebla el guia de la visita: recuperar els mètodes agrícoles ancestrals per elaborar vins singulars i personals, creats des de l'atenció i el detallisme.



Al cementiri de la cava, en un espai impressionant, solemne i poètic en el qual reposen les ampolles que estan fent la criança, s'encara el tram final de la visita. Aquí és on la paciència i el pas del temps doten de personalitat i afinen tot allò que prèviament s'ha explicat; aquí, també, és on la dura feina de la verema, la vinificació parcel·la a parcel·la, el battonage després de la fermentació i el cupatge selectiu amb varietats autòctones es transformen en llargues criances que esdevindran vins escumosos com el Textures de Pedra, Blanc de Blancs, De la Finca o De nit. "Quin cacau, però això és que bevem és Cava, Corpinnat, Clàssic Penedès o Xampany?", pregunta un soci del Club en tastar-los durant la degustació final. La resposta és senzilla: "Res del que diu. Això és Conca del Riu Anoia", respon l'Arnau, el nom propi dels vins de Raventós i Blanc. La reivindicació d'un terrer únic i incomparable feta vi escumós. O dit d'una altra forma: milions d'anys d'història traduïts en una ampolla repleta de fines bombolles plenes de personalitat.

La visita va ser la penúltima activitat organitzada pel Club El Nacional aquest 2019, abans de la conferència de José Antich el proper dilluns 16 a Girona. El Club El Nacional és un espai de confluència de tots aquells que confien en nosaltres, ens estimulen amb els seus elogis i les seves crítiques i amb qui compartim una visió de Catalunya. Si encara no n'ets soci/a, pots apuntar-t'hi aquí