El poble d’Ivars d’Urgell s’ha convertit des de fa un parell d’anys en una enciclopèdia artística gegant per promoure les aus que habiten a l’Estany d’Ivars i Vila - Sana, l’estany amb més superfície de Catalunya, que va ser recuperat l’any 2005. L’artista Swen Schmitz i l’ajuntament d’Ivars han omplert les façanes del poble i de Vallverd de murals gegants amb les diferents aus: “és una aposta per visibilitzar la natura, a través dels murals, representant les aus que tenim aquí”, explica l’artista.
Tot va començar l'any 2019 quan Swen Schmitz, amb una trajectòria de muralista, va tornar a viure al poble on va créixer, Ivars d’Urgell i, aturat amb la bicicleta davant d’una façana molt gran observava com les orenetes volaven amunt i avall per dur menjar als nius. “Em va fascinar”, explica, i va ser quan va pensar a fer-hi un mural: “unes orenetes gegants, un mural gran i bonic, vistós fent potser un homenatge a l'oreneta, i a la vegada explicant alguna cosa més”.
L’objectiu era que el mural també fos una eina pedagògica per als veïns i veïnes del poble i per a aquelles persones que el visitessin. I després de pensar allò, el projecte va evolucionar “si allà hi pintava una oreneta, podia pintar altres espècies en altres parets”. L’artista va proposar-ho a l’ajuntament i aquest va acollir el projecte encantat des del primer dia.
Més de 32 murals gegants d’aus
Actualment, Swen Schmitz ha pintat un total de 32 murals, 26 a Ivars d’Urgell i 6 a Vallverd (municipi d’Ivars). Les dues últimes obres són la Cadernera i el Xoriguer i s’espera acabar l’any amb un total de 36 obres. Cada mural compta amb un panell informatiu on s’explica l’espècie que hi apareix i algunes curiositats, petits bocins de coneixement per endur-se a casa després de passejar pel poble.
Per facilitar l’arribada a totes aquestes obres han creat un mapa amb un recorregut per poder descobrir totes les façanes amb aus pintades. A més, un cop al mes es fa una visita guiada gratuïta per a 25-30 persones on l’ornitòleg i Tècnic d’espais Naturals de Ponent Enric Morera explica tot el que cal saber sobre cada espècie d’aus de l’Estany d’Ivars i Swen Schmitz parla del projecte artístic.
L’aposta pedagògica de la natura també està enfocada als més petits, s’ha creat un llibre amb el perfil de les aus per pintar que reparteixen a les escoles i a les famílies que visiten el poble perquè els infants puguin pintar ells mateixos les aus, promovent alhora la capacitat d’observació i la creativitat.
Un projecte dels veïns i veïnes
L’artista explica que està molt content amb la rebuda. “Personalment, és molt gratificant poder pintar al meu propi poble i poder desenvolupar, conjuntament amb l’ajuntament, un projecte que té molt sentit”. L’art, la natura la pedagogia es troben als carrers d’Ivars d’Urgell, i els veïns en són una part fonamental: el projecte permet enfortir el vincle entre les persones del municipi l’entorn natural que els envolta, en aquest cas l’Estany d’Ivars i Vila - Sana. “És una aposta per visibilitzar la natura, representant les aus que tenim aquí, amb qui convivim cada dia i a qui la majoria desconeixem”.
I els veïns i veïnes no són essencials només per això, els 32 murals estan pintats en parets particulars, que han rebut el projecte amb els braços oberts: “si aquests propietaris no acceptessin un mural a la seua façana, el projecte no podria desenvolupar-se i no podria ampliar les ‘pàgines’ de l’Enciclopèdia Mural”, explica l’artista.