Enrique Asensi (València, 1950) és un escultor establert des de fa molt de temps al Penedès (té el seu taller i un gran Parc d'Escultures entre vinyes, a Les Gunyoles, a Avinyonet del Penedès). Paradoxalment, no és un artista gaire conegut a Catalunya, però és més popular a Alemanya. El Museu de Montserrat exposarà fins el 7 d'octubre, Miralls de pedra, una tria de les seves obres, dins la seva política de mostrar art contemporani d'artistes locals en les seves sales per a exposicions temporals. L'exposició d'Enrique Asensi ha estat comissariada per Aina Mercader, qui associa "l'abstracció geomètrica" de les seves obres als tòtems i als menhirs, per la seva contundència i per la seva connexió amb l'entorn.
Les obres més característiques de l'escultor valencià són uns grans blocs de pedra i metall (sobretot ferro corten, de color marronós), que combinen les corbes de la natura amb formes geomètriques, pensats per recolzar a una paret. Són obres d'una mida monumental, en què hi coexisteixen textures, pigmentacions i sensacions molt contrastades, aconseguides mitjançant la combinació de la pedra amb el metall. Les peces són d'una extrema simplicitat; tot element artificiós s'ha suprimit per tal de reforçar la seva magnificència. L'escultor juga magníficament amb la contundència del volum i l'existència de petites obertures que converteixen aquests blocs en finestres o portes a una altra realitat.
El Museu mostra a la seva sala d'exposicions temporals una desena d'aquestes peces, d'una gran força. La sala ha estat adequada especialment per a aquests grans blocs, amb una òptima il·luminació que reforça les ombres i una música d'ambient de ressonàncies telúriques, triada pel mateix artista. Una opció idònia per a unes escultures arrelades al món natural que, sens dubte, on més lluirien seria enmig de la natura.
Al costat d'aquestes peces monumentals, que són l'element més destacat de la mostra, al Museu de Montserrat s'hi exposen unes escultures d'Asensi de mida més petita, d'alabastre i ferro, que juguen amb el contrast entre el blanc i el negre de dos blocs de formes geomètriques complementàries... Aquestes petites obres serveixen a Asensi de croquis, per tal de realitzar les obres més grans. A Miralls de pedra també s'hi mostren alguns dels quadres de Asensi, realitzats amb cera calenta sobre fusta, unes peces que enllacen plenament amb les obres escultòriques de l'artista valencià, perquè estan treballades amb foc, ganivets i cisells. I, com les escultures, juguen al contrast entre materials, i usen els espais buits per donar profunditat a l'obra. Descobrir aquestes contundents escultures d'Asensi pot constituir un al·licient més per visitar Montserrat.