A la Barcelona de principi de segle XX, Enriqueta Martí segrestava, prostituïa i sacrificava nens i nenes del barri del Raval per satisfer les necessitats eròtiques i terapèutiques de l'alta societat barcelonina (o com a mínim, això és el que a l'època creia la gent). Aquesta dona va ser coneguda com la vampira del Raval i Norma Editorial publicarà el 17 de novembre un còmic en el qual n'és la protagonista. La vampira de Barcelona és una obra escrita per Miguel Ángel Parra i Iván Ledesma, amb il·lustracions de Jandro González. El còmic fuig de la ciència ficció, de les històries de terror de vampirs i de les llegendes negres sobre el personatge, sinó que els guionistes, com han explicat a l'ACN, s'han basat en la documentació de l'època per fer-ne una descripció el més real possible. "No hem volgut retratar una parodia del personatge", ha assenyalat Iván Ledesma.

La història arrenca amb el segrest de Teresita Guitart i la seva recerca fins la detenció de l'Enriqueta Martí i la seva mort a la presó. Jandro González ha explicat que el còmic vol reflectir què va passar en aquest cas. "Era una dona detinguda perquè suposadament van descobrir que raptava nens per fer beuratges amb la seva sang i el seu greix i vendre'ls a la burgesia catalana de l'època". 

"La història que relatem és la llegenda del personatge sense elements sobrenaturals ni de vampirs, sinó que és la història real amb alguna llicència, però els protagonistes són els que apareixien a la premsa del moment", ha explicat Miguel Ángel Parra. Per això, es van centrar, sobretot, en donar la versió del cas vist des del punt de vista dels personatges. "La història de la vampira és molt curta, ja que es la d'una senyora que segresta una nena, l'empresonen i al poc temps es mor a la garjola. El que hem fet és explicar què passava al voltant del cas, de les pistes que es troben, del jutge que es posa malalt i deixa el cas...". 
Parra ha afirmat que hi ha molta gent que defensa que el cas és mentida i que va ser una exageració de la premsa del moment. "El que hem fet és un retrat en còmic de la notícia de l'època i no entrem a dir si va ser veritat o mentida, però és evident que alguna cosa estranya hi havia al darrera". De fet, un dels moments que més els va cridar l'atenció del cas és el fet que hi passessin tres jutges pel procés. "Va ser una mica estrany i extraordinari", ha explicat Ledesma. Els guionistes van investigar sobre aquesta qüestió. 

Ledesma també ha fet èmfasi en que a La vampira de Barcelona han fugit de la "llegenda negra, la parafernàlia obscura" i de la història de "terror per nens". Ha apuntat que s'han basat molt en l'hemeroteca, els registres policials, els diàlegs que hi havia sobre el judici... "No hem volgut retratar una parodia del personatge", ha manifestat.

Les il·lustracions

L'il·lustrador s'ha basat molt en documentació de l'època, ja que existeixen imatges de gairebé tots els personatges. "He tirat del meu estil net, clàssic i tradicional i he intentat interpretar les fotografies per inventar-me personatges", ha destacat Jandro González. Així mateix, ha explicat que Miguel Ángel Parra li va suggerir una llista d'actors reals perquè s'inspirés al crear als personatges que no es veien molt bé a les fotos.
"El cas de la vampira és el més evident, hi ha dues fotografies d'ella, una és la que tothom coneix i una altra que es va fer a la presó amb un periodista de Madrid". Ha dit que amb aquesta història molta gent s'esperaria una estètica molt tenebrosa, però ha reconegut que el seu estil és més "suau, lluminós i colorit. Em vaig inspirar en un teatret de principis del segle XX amb els actors molt maquillats i amb roba molt exagerada". 
Jandro González ha destacat que la capital catalana és un personatge més del còmic. "Barcelona no apareix al títol del còmic per casualitat, per mi ha estat un personatge més", ha afegit.

La idea que s'ha acabat plasmant en aquest còmic era, com ha explicat Miguel Ángel Parra, originalment una pel·lícula, que no va aconseguir sortir endavant, tot i que va servir perquè es documentés sobre la història. Més tard al Teatre del Raval, ben a prop del lloc dels crims, es va fer un musical sobre el personatge. Anys després va sorgir una segona possibilitat de realitzar-ne un film. En aquest cas, es va unir al projecte Iván Ledesma amb qui Miguel Ángel Parra va fer el guió, però tampoc va veure la llum per falta de finançament. Amb el guió ja fet, van fer una adaptació al còmic que va agradar a Norma Editorial. Jandro González es va unir més tard al projecte per fer les il·lustracions. De fet, ell ja tenia el seu propi projecte sobre la vampira.