L'any 2003 confluïen a Moderat els camins d'Apparat i Modeselektor, dues de les pedres angulars de la sempre extraestimulant escena electrònica berlinesa. Apparat era (segueix sent) el projecte de Sascha Ring, una aventura que va iniciar afiliat a les formes del techno per acabar derivant en paratges pròxims a l'ambient. Modeselektor era (i continua sent) la via creativa de Gernot Bronsert i Sebastian Szary. Dels seus inicis a l'acid house van anar derivant cap a l'IDM, allò que en diuen música de ball intel·ligent. L'homònim Moderat del 2009, va ser la seva primera obra a sis mans.
Electrònica orgànica extrarrefinada que van seguir cultivant a II (2013) i III (2016), moment en què van decidir tornar a separar els seus camins... Fins aquest 2022, any en què han reaparegut amb el seu millor disc, More D4ta. Beats emotius modelant la banda sonora de la incerta era postpandèmica. Un disc que presentaran demà diumenge 6 d'octubre al Sant Jordi Club, quatre mesos després del seu pas pel festival Sonar. "No era la primera vegada que hi tocàvem", recorda Sebastian Szary, "però va ser especialment emocionant, perquè feia molt de temps que no tocàvem en un gran festival. La primera vegada que hi vam anar va ser el 2009 i també vam ser el 2017. Ens coneixem des de fa molts anys i va ser genial poder tornar a Barcelona i retrobar-nos amb la gent del festival".
El dia que es van tornar a trobar
Sebastian Szary parla a través del seu iPhone des d'Amsterdam. Avui (divendres passat 28 d'octubre), actuen a la capital holandesa. Són quarts de cinc. Sortiran a escena a quarts de set (horaris europeus, ja se sap). "Acabem de fer la prova de so i ara tinc una estona lliure. Després he de tornar a fer més proves de so. Vols que t'ensenyi on soc?". I aleshores fa girar el seu smartphone i em mostra un pla general del Johan Cruyff Arena. Per algú que porta el catorze tatuat al braç, parlar amb un de les seves formacions favorites i fer-ho des de l'estadi que honora el seu ídol és un double win.
"No va ser a l'estudi. No va ser per fer un concert. Va ser fent un passeig en un bosc als afores de Berlín, en un lloc en què ni tan sols hi ha connexió a Internet". Sebastian Szary rememora el primer dia que Moderat es van retrobar després de tres anys dedicats als seu altres projectes. Diu que aquell matí el van dedicar a caminar i parlar. Exercici d'honestedat a tres bandes, es van preguntar si volien tornar a posar en marxa la seva aventura comuna. Sí. Així, ja els primers mesos de 2020, Gernot Bronsert, Sascha Ring i el nostre interlocutor es van tornar a trobar. Aquesta vegada ja sí, en un estudi de gravació. Començava el procés de creació del seu quart disc, MORE D4TA. "No ens vam marcar cap data, va ser un procés un natural".
Amistat i paternitat
Cinc anys separats ha fet que la relació dels membres de Moderat hagi canviat. Ara és millor. Ara, diu Szary, és una amistat molt més profunda. "En els darrers anys hem passat per diverses crisis, no personals sinó globals. Vam viure una gran crisi econòmica, després va venir la pandèmia i ara passem per una època plena d'incerteses. No sé trobar-li el perquè, però per alguna raó que se m'escapa l'ésser humà necessita entrar en guerra. Tot això ens ha acostat com a persones".
Les noves cançons són una constant reflexió, amplificada per una situació com la pandèmia, en què, estant sols, ens vam capbussar a preguntar-nos què és el realment important a la vida i què no
"No directament", respon quan li pregunto si tot el que hem viscut en els darrers temps: crisi econòmica, pandèmia, l'actual guerra a Ucraïna... ha tingut cap influència en el disc. "Hi ha altres fets que han tingut una influència molts més profunda". I aleshores destaca el fet que Sascha Ring hagi estat pare per primera vegada. "Això l'ha dut a plantejar-se el món des de noves perspectives. No puc parlar de les lletres, perquè jo no les escric, però sí que entenc, i comparteixo, les preguntes vitals i les respostes que ofereixen gairebé totes elles". Introspeccions que entrelliga amb la proposta musical. "Les noves cançons també són una constant reflexió, amplificada per una situació com la pandèmia, en què, estant sols, ens vam capbussar a preguntar-nos que és el realment important a la vida i què no".
Col·leccionistes d'experiències
Tot i que MORE D4TA té alguns tics d'àlbum conceptual, Sebastian Szary destaca que cada cançó té una història i un significat. I posa com exemple MORE LOVE, tema que pren la seva inspiració en 'La Venus' de Botticelli, quadre que Sascha Ring va veure exposat al museu Gemäldegalerie de Berlín. "Aquesta pintura el va dur a imaginar una dona ballant sola a la nit, la seva vitalitat interior il·luminant la foscor despietada". Ring no és l'únic membre de Moderat fascinat amb la pintura. El mateix Szary descobreix que dos anys enrere va endinsar-se en el moviment romàntic alemany. Des d'aleshores està fascinat amb aquesta corrent artística. "Estic obsessionat amb l'obra de Caspar David Friedrich".
Com més gran et fas, més conscient ets que saps menys coses?
Totalment. Em defineixo com un col·leccionista d'experiències. La vida és una constant d'experiències, a vegades extremadament rellevants, a vegades aparentment intranscendents, que t'acaben fent com a persona. Acostumem a girar per Europa amb un autobús. Cadascú de nosaltres té un petit llit. No és especialment còmode, però m'agrada refugiar-me allà i escriure. És una d'aquelles experiències que aparentment no són transcendents, però de les quals m'han sorgit algunes grans cançons. Aquesta mateixa setmana, després de Barcelona viatgem a Madrid i d'allà a Milà. Podria agafar un avió perquè és un trajecte molt llarg, el de Madrid a Milà, però he decidit anar amb el bus per poder tancar-me al meu llit amb el meu ordinador i esperar que arribi el moment de la inspiració.
La Rosalía
Moderat han confessat en diverses entrevistes que hi ha dos artistes que els han marcat, tot i que de maneres diferents, la creació de MORE D4TA. Els primers són la banda nord-americana d'indie rock oníric Low. Una influència relativament fàcil de detectar en la seva proposta. "M'encanten. Sóc un gran fan dels seus darrers tres discos. Admiro enormement l'evolució que han fet en els darrers anys cercant sons poc convencionals en el món del rock alternatiu".
Rosalía és increïble. L'últim disc em sembla una veritable obra d'art. Ha estat molt enriquidor veure com ha pres tota la influència de la música flamenca i l'ha combinat amb tanta genialitat amb l'electrònica. Està a un altre nivell
L'altre nom que han citat amb insistència ha estat el de... Rosalía. "Waw... Ella és increïble. L'últim disc em sembla una veritable obra d'art. L'he vist en directe en diversos festivals en què hem coincidit i els seus concerts són una meravella. Ha estat molt enriquidor veure com ha pres tota la influència de la música flamenca i l'ha combinat amb tanta genialitat amb l'electrònica. Està a un altre nivell".
Nous soterranis
Berlín ha estat durant les últimes dècades una dels principals epicentres mundials de la música electrònica. Els membres de Moderat han estat un dels seus principals ambaixadors. Les coses, però, admet Szary, han canviat molt des que ells van començar a punxar pels clubs de la capital alemanya als noranta. "Però com totes les ciutats del món. Per començar, ara és una ciutat molt més cara del que solia ser. Aquí, com Barcelona, també hem estat víctimes de la gentrificació. Malauradament, molta gent que vivia a Berlín ha hagut de marxar perquè ja no s'ho pot permetre. I els que ens hem quedat, moltes vegades ens hem vist obligats a buscar feines alimentàries perquè ja no podem viure exclusivament de la nostra creativitat".
L'escena, però, no està morint, tan sols està mutant. Estan sorgint molts clubs nous amb propostes interessants, però lluny dels nuclis habituals. "Estan tornant els soterranis a llocs que abans era impensable que passés res interessant. Sales de les quals no havia sentit a parlar mai. Potser no té el ressò mediàtic que tenia anys enrere, però Berlín continua sent un lloc estimulant on passen coses excitants".
Encara surts a ballar?
No tant com acostumava a fer-ho. A finals dels noranta i els inicis dels dos mil era una bogeria. Cada nit era una festa a Berlín.