La novel·la pòstuma de Gabriel García Márquez, En agosto nos vemos, es publica aquest dimecres. Els fills de l'escriptor, Gonzalo i Rodrigo, juntament amb l'editorial Penguin Random House, l'han presentat aquest dimarts a Madrid i han explicat que es tracta d'un treball inèdit que la família ha recuperat gràcies als originals que va deixar l'autor colombià. Aquests originals han permès elaborar una versió definitiva en la qual "no s'ha afegit res".

Els fills han admès que el seu pare va dir que no volia publicar la novel·la, tot i que sospiten que en aquell moment ja havia perdut "la capacitat per jutjar-la". "No està totalment acabada per Gabo, ni tan polida com els seus millors llibres, però definitivament té moltes de les seves característiques, com una prosa preciosa, el coneixement de l'ésser humà, el poder de la descripció, la creació d'un personatge. I, a més, ens agradava molt que fos aquest personatge femení, una història tan feminista", ha afegit Gonzalo García.

Una novel·la feminista

I és que el llibre parla sobre l'exploració de la feminitat, la sexualitat i el desig, amb una protagonista que cada estiu visita l'illa on hi ha enterrada la seva mare. La dona té uns quaranta anys i és "lliure, independent i de gran força", tot i que els seus fills han reconegut que "no té molts llibres en els quals la protagonista sigui una dona" amb les característiques que té el personatge d'En agosto nos vemos. "Ell havia crescut amb dones fortes, la seva àvia, les seves ties, les seves ties àvies, la seva pròpia mare. No hi va haver mai un discurs, però Gabo es considerava un feminista, en la manera com conduia la seva vida (...). No hi havia un discurs, però hi havia un exemple. A més que admirava moltes dones escriptores, Virginia Woolf, Mercè Rodoreda, Toni Morrison, Gabriela Mistral... Les tractava amb la mateixa admiració i respecte amb que tractava molts altres", ha dit Rodrigo.

Aquesta última nòvel·la es va començar a gestar molt abans de la seva mort, tot i que va deixar instruccions que apuntaven que el llibre no servia i que s'havia de llançar. Els esborranys es trobaven al Harry Ransom Centre (Universitat de Texas) i els fills van llegir-los: "Ens va entrar la curiositat i ens vam adonar que estava molt millor del que recordàvem". "Pagava la pena publicar-lo", han afegit. 

García Márquez destruïa tots els llibres que no acabava, "i amb aquest no ho va fer". És per això que consideren que la novel·la s'ha de publicar, ja que no va destruir els esborranys i el seu editor, Cristóbal Pera, va poder refer el llibre. "La novel·la estava completa", han assegurat els familiars, que han aclarit que potser estava "una mica dispersa" i han afirmado que "no han afegit res" al resultat final.

El llibre surt a la venda aquest dimecres 6 de març, coincidint amb l'aniversari de l'autor, que hauria fet 97 anys. "Tota la seva obra estarà a disposició del públic i no quedarà cap llibre misteriós a l'arxiu. Tampoc s'haurà de viatjar a cap arxiu per poder llegir els originals, n'hi haurà prou de buscar-lo a la botiga més pròxima i per això, sigui quin sigui el veredicte, estarem més tranquils", han dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!