Tres anys després sí que sí, i Paloma Sánchez-Garnica per fi s'emporta el milió d'euros. L'escriptora madrilenya, que va quedar finalista del guardó l'any 2021, s'ha consagrat com a guanyadora del Premi Planeta 2024 en la seva 73a edició, i ho ha fet amb la novel·la Victoria, una història d'amor ambientada en la Guerra Freda. D'aquesta manera, es converteix en la 20a dona en erigir-se amb el cobejat premi de les lletres. "Soc el clar exemple que persistir val la pena", ha dit en pujar a l'escenari. La segona posició —dotada amb 200.000 euros— també té nom de dona: ha estat per Fuego en la garganta, de la periodista Beatriz Serrano, un llibre sobre una nena que fa miracles. A més, es tracta d'una edició marcada pel 75è aniversari del Grup Planeta, presidit pels Reis d'Espanya, que s'ha tornat a celebrar al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC).

Igual que va succeir l'any passat, la tendència temàtica de les novel·les presentades ha continuat apostant pel gènere noir i la novel·la negra, encara que també s'ha detectat un interès creixent per històries que tracten sobre la realització personal i la presència de la tecnologia. Malgrat que aquesta edició no s'ha aconseguit superar el rècord històric de participació, s'han presentat un total de 1.070 obres originals, que se sumen als 28.000 manuscrits rebuts en els seus 73 anys de vida. I és que el principal objectiu del premi, segons el president del grup José Creuheras, és "la difusió del llibre, descobrir nous lectors i estimular la participació". Així, Sánchez-Garnica agafa el relleu de Sónsoles Onega, que l'any passat va guanyar el principal reconeixement per la seva novel·la Las hijas de la criada, i la semifinalista substitueix l'escriptor Alfonso Goizueta i La sangre del padre, que va aconseguir el segon lloc amb tan sols 25 anys.

Foto: Montse Giralt

Paloma Sánchez-Garnica (Madrid, 1962) és llicenciada en Dret i Geografia i Història, i en allò narratiu ha destacat per les seves novel·les de gènere històric, barrejant thriller i misteri. Amb la majoria de les seves novel·les publicades a Planeta, el 2021 va quedar en segona posició amb Últimos días en Berlín, una gran història d'amor i guerra, de lluita i supervivència, ambientada en la Segona Guerra Mundial. Per la seva banda, Beatriz Serrano és periodista i ha desenvolupat la seva carrera especialitzant-se en el periodisme digital i les noves narratives, i actualment treballa a El País. A més, juntament amb l'escriptor Guillermo Alonso, codirigeix ​​el podcast Arsénico Caviar, que va ser guardonat amb el premi Ondas en la categoria de millor conversacional. El 2023 es va estrenar amb la seva primera novel·la, El descontento, amb la qual va ser nominada com a autora revelació en l'edició 2024 dels premis Openbank Literatura de Vanity Fair.

El lliurament del premi Planeta ha estat eclipsat per la visita de Felip V i la reina Letícia, que han presidit la gala del 75è aniversari del Grup Planeta, fundat per José Manuel Lara Hernández el 1949. "La lectura és essencial per a formar ciutadans; mai estarem sols si al costat tenim un bon llibre", ha dit el monarca. També han estat presents a la gala altres personalitats polítiques, com el president de la Generalitat, Salvador Illa, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, o l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

El jurat, format per José Manuel Blecua, Juan Eslava Galán, Luz Gabás, Pere Gimferrer, Eva Giner, Carmen Posadas i Belén López, directora d'Editorial Planeta i secretària del jurat amb vot, va haver d'escollir entre les 10 obres finalistes, substituint als exmembres Rosa Regàs i Fernando Delgado, ambdós morts aquest any. La procedència de les novel·les continua sent diversa, amb Espanya sent el país amb més participació amb 494 obres, mentre que 246 venen directament d'Amèrica del Sud. D'altra banda, 59 obres pertanyen a Amèrica del Nord, 24 a Amèrica Central, 20 provenen de la resta d'Europa i només una d'Àsia, a més de 226 originals l'origen dels quals no està especificat. Ja fa quatre edicions que el Premi Planeta de Novel·la està dotat amb un milió d'euros per a l'obra guanyadora —abans de 2021 era de 601.000—i amb 200.000 euros per a l'obra finalista, el premi econòmic de més envergadura en un certamen literari.

Foto: Lorena Sopena / Europa Press

La bona salut del llibre

"La solidesa és el que caracteritza el mercat editorial espanyol; des de 2019 al 2023, el mercat de llibres a Espanya ha crescut més d'un 35%", va explicar Jesús Badenes, director editorial del grup, en roda de premsa. A més, les dones continuen sent les que més llegeixen, contribuint activament a la bona salut del llibre. "Aquest any es trencarà el sostre de vendes a Espanya, mai no s'hauran venut tants llibres; llegir ens fa millors i ens fa lliures", va reivindicar. També es va referir a la incursió de la Intel·ligència Artificial al sector, una situació que no podrà substituir el talent dels autors. "La IA és molt important, però no substituirà el talent de les autores i els autors; ens ajudarà en moltes qüestions, però amb un caràcter complementari", va afegir. En aquest sentit, Planeta reivindica el respecte a la propietat intel·lectual perquè la cadena de valor del llibre pugui subsistir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!