Torna a l'escena de casa nostra una de les joies culturals d'avantguarda més preciades per fer-nos reflexionar, somiar i gaudir a parts iguals. Poques cites com el Festival Grec per conjurar aquestes tres potes i treure-li rèdit. Barcelona tornarà a omplir-se amb un munt de títols que posen al centre la música, la dansa, el teatre, les performance, el circ i qualsevol expressió artística. Una cartellera que enguany ha condensat un total de 88 propostes que es mouran per una quarentena d'espais i sales de la ciutat, com La Muriel, el Teatre Grec, el Mercat de les Flors, La Model o l'Hospital de Sant Pau, amb el talent local i internacional com a gran garantia i que podrà gaudir-se a partir del 29 de juny i fins al 30 de juliol.
🟠 Festivals de música a Catalunya: tota l'agenda de concerts d'estiu
Temes com la hipersexualització, la violència institucional, la cultura travesti o la drogodependència destaquen en una programació tan variada com transversal que també inclou adaptacions d'obres contemporànies, com una nova versió de La plaça del Diamant, dirigida per Carlota Subirós, o Los juegos feroces, un primer tast de la versió teatral d'El día del Watusi, obra mestra de Francisco Casavella sobre la transició espanyola i que interpreta Enric Auquer. Quins altres noms són imperdibles aquest Grec 2023? Fem una selecció de la programació d'un dels festivals culturals més històrics de Barcelona.
Les propostes més destacades del Grec 2023
1. Les confessions d'Alexander Zeldin — Teatre Lliure de Montjüic, del 2 al 4 de juliol
L'obra es basa en la vida de la mare de l'autor. Ni més, ni menys. Des del seu naixement a Austràlia l'any 1943 en el si d'una família de classe treballadora fins la seva experiència com a dona divorciada o la creació d'una família. Amb aquesta mirada personal i biogràfica, Alexander Zeldin explora sobre l'escenari temes com el cost de l'austeritat, l'impacte de la vellesa o la fi de la vida, tot en la pell del personatge de l'Alice a través dels canvis socials de finals del segle XX i principis del segle XXI. En anglès i amb sobretitulacions en català, es podrà veure del 2 al 4 de juliol al Teatre Lliure de Montjuïc.
2. Bèsties — La Muriel, del 3 al 13 de juliol
Què pensaries si t'expliquessin que una cria de vuit anys vol posar-se pits? Fins on estaria disposada a arribar una mare perquè la seva filla aconsegueixi el que vol? Sobre aquesta premissa gira l'espectacle Bèsties, amb autoria de Monica Dolan i que ara arriba a La Muriel (Gràcia) dirigida per Pau Roca i interpretada per Marta Marco. Una peça teatral que parla sobra la hipersexualització i la pornificació dels menors, especialment en un context sociocultural en què les xarxes socials han pervertit molt més la seva intimitat i el seu dret a la privacitat. Quin és el moment prudencial per començar a lluitar pels ideals sexuals propis? Del 3 al 13 de juliol.
3. Altsasu — Teatre Lliure de Montjuïc, 4 i 5 de juliol
El municipi navarrès d'Altsasu va fer-se famós fa uns anys i encara ara hi ressona el fantasma de la injustícia. Produïda per La Dramática Errante i dirigida per María Goiricelaya, aquesta és una adaptació teatral sobre l'incident que l'any 2016 va enfrontar veïns i agents de la Guàrdia Civil, en un cas mediàtic que va acabar amb 8 detinguts per una baralla de bar. Què va passar realment? Aquest muntatge s'hi aproxima des de la ficció, sense prendre-hi partit i en 90 minuts al Teatre Lliure de Montjuïc. El repartiment inclou els noms de Nagore González, Egoitz Sánchez, Aitor Borobia i Ane Pikaza.
4. The disappearing act, de Yinka Esi Graves — Mercat de les Flors, 5 i 6 de juliol
El personatge d'un quadre de Degas esdevé protagonista d'una reflexió sobre la invisibilització de qui és diferent. Es basa en les experiències de Yinka Esi Graves, una bailaora anglesa amb arrels de Ghana que presenta el primer solo. De pare jamaicà i mare ghanesa, la protagonista ens explica la seva pròpia experiència vital a través del ball, demostrant que quan les mirades travessen, tothom ho ignora. Es tracta del primer muntatge que protagonitza en solitari, i busca posar de rellevància el concepte cripsi, que fa referència a la capacitat d'alguns animals d'evitar ser percebuts, bé com a tàctica depredadora o bé com a defensa. Un espectacle de dansa programat el 5 i 6 de juliol al Mercat de les Flors.
5. No em va fer Joan Brossa — CCCB Sales, del 5 al 12 de juliol
L'obra de Joan Brossa inspira la primera obra de teatre expandit de la trilogia que recorre l'obra de tres grans noms de les lletres catalanes per parlar de temes universals. Una obra sense actors o una acció musical sense músics dirigida pel col·lectiu format per Laia Torrents i Roger Aixut. No em va fer Joan Brossa es va estrenar el 2016 i, des d'aleshores, l’han vist més de 25.000 persones arreu d’Europa en grups reduïts de vint-i-cinc persones. Torna a escena en el marc de les noves representacions de la trilogia dedicada als autors catalans, juntament amb Dimonis (Grec 2020), sobre Jacint Verdaguer, i amb Flors i viatges (Grec 2023), que s'estrena en aquesta edició del Festival de Barcelona i que se centra en el món literari de Mercè Rodoreda.
6. Rocío Molina. Carnación — Mercat de les Flors, del 7 al 9 de juliol
La tradició flamenca abraça l'avantguarda en els muntatges de Rocío Molina, artista que en aquesta ocasió col·labora amb Niño de Elche i es llança a explorar la naturalesa del desig. Ambdues figures són dos dels noms més consolidats en l'escena del flamenc renovador, i en el marc del Grec es trobaran al Mercat de les Flors durant tres dies en un espectacle que es presenta com una recerca o un itinerari obert. A més, també participa en la posada en escena barcelonina del muntatge la coral Càrmina, que enguany celebra el cinquantè aniversari.
7. La vida es sueño — Teatre Grec, 9 i 10 de juliol
Es tracta de l'obra més coneguda de Pedro Calderón de la Barca, un clàssic del Segle d'Or que va ser escrit fa gairebé quatre segles i que continua fent-se preguntes que encaixen en la nostra vida contemporània. A través de la figura de Segismundo, i amb un espectacle adaptat i dirigit per Declan Donnellan, l'espectador tornarà a qüestionar-se què és la realitat, quina relació té amb l'entorn o l'Estat o què passa amb la insubstancialitat de les coses. La vida es sueño explica la història del fill d'un rei que, a causa d'una profecia que diu que serà un monarca injust i tirànic, és empresonat pel seu pare en una masmorra fosca. Dos grans noms del teatre europeu i una formació puntera del teatre clàssic en castellà posen en relleu la potència, la profunda vigència i el caràcter inquietant de la peça.
8. Firmamento — Mercat de les Flors, del 13 al 15 de juliol
Una companyia de dansa en el millor moment creatiu s'adreça a l'adolescència per parlar sobre el dolor de la pèrdua, però també de l'esperança en el que ha de venir. Amb un llenguatge que desafia la lògica i ens submergeix en el desconcert, el misteri i la reflexió, Firmamento vol generar un espai màgic que contingui possibilitats infinites i recordi als nois i noies que hi ha moltes realitats possibles, més enllà de la que vivim. Amb aquest muntatge, La Veronal s'adreça per primera vegada a públics adolescents i acosta les noves audiències a un talent i un llenguatge coreogràfic propis que han suscitat aplaudiments en els principals escenaris del món
9. Los juegos feroces (El día del Watusi, vol I) — Paral·lel 62, 15 i 16 de juliol
Entre 2002 i 2003, Francisco Casavella va escriure i publicar una novel·la que canviaria la concepció de Barcelona. I és que si la Barcelona del segle XX té una novel·la de culte, és la que va retratar en tres volums la història de la ciutat entre els anys setanta i noranta del segle XX: El día del Watusi. El Grec acull un primer tast, amb elements musicals, de la primera adaptació teatral de l'obra, dirigida per Iván Morales i interpretada per Enric Auquer, Àlex Monner, Xavi Sáez, David Climent, Bruna Cusí i Raquel Ferri. El llibre era el retrat en tres volums de la vida de Fernando Atienza, representant d'una Barcelona que treia el cap en els còmics, la literatura o l'escena artística, però que va ser invisibilitzada en el món del teatre, el cinema o la televisió.
10. La plaça del Diamant — Teatre Grec, 13 i 16 de juliol
L'obra cúspide de l'imaginari cultural català torna a representar-se al Grec, aquest cop amb una lectura contemporània de la mà de la directora Carlota Rubirós. L'univers de Mercè Rodoreda es concentra a La plaça del Diamant, una de les obres imprescindibles en l'Europa del segle XX i una creació transversal sobre el trauma de la guerra civil espanyola i l'exili. La novel·la retrata les vivències de la Natàlia, una dona humil del barri de Gràcia, entre la segona República, la guerra i la misèria del franquisme. I la protagonista té tant pes en aquest muntatge, que la interpreten no una, sinó onze actrius d'edats i perfils diversos. Perquè, com es transmeten i es transformen d'una generació a l'altra les vivències de les dones? Una peça delicada que comptarà en directe amb la música de la compositora Clara Aguilar.
11. Sílvia Pérez Cruz, Liliana Herrero i Maria Gadú — Teatre Grec, 17 de juliol
Tres dones, tres territoris i un mateix llenguatge, el de la música, que totes tres parlen mitjançant la veu i la guitarra. Gràcies a la idea original de Leandro Quiroga, una de les nostres veus més preuades, Sílvia Pérez Cruz, la brasilera Maria Gadú i l'argentina Liliana Herrero interpreten en aquest espectacle conjunt un repertori que va de Federico García Lorca a Atahualpa Yupanqui, passant per Fito Páez, Fernando Cabrera, Leonard Cohen o Milton Nascimento. Són temes d'artistes emblemàtics als països de cadascuna d'elles, però també representen els seus referents estètics, polítics o sentimentals.
12. Jo, travesti — La Model, del 17 al 19 de juliol
Es tracta d'una "alterficció" sobre el transvestisme que reivindica l’art i la cultura travesti, així com la figura de transformistes i imitadors d’estrelles amb una llarga tradició a casa nostra. L’autor, Josep Maria Miró, com si es tractés d’un acte de transformisme dramatúrgic, escriu una "autoficció" a partir de la biografia de Roberto G. Alonso, que ens permetrà acostar-nos a noms capdavanters i transgressors com Mirko, Derkas, Leopoldo Fregoli, Edmond de Bries, Asensio Vidal, Pirondello, Ocaña, Violeta la Burra, Carmen de Mairena o Ángel Pavlovski. El mateix Alonso estarà acompanyat de Jazmine Verdaguer, alter ego del músic Jordi Cornudella, en aquest espectacle únic a la presó Model de Barcelona.
13. Pupilas pintaban mis sábanas. Quadre #2: Teresa — Teatre Lliure de Montjuïc, 22 i 23 de juliol
El Cheli i la Teresa són els protagonistes del projecte escènic de la companyia Lalinea, que retrata una generació d'usuàries d’heroïna a partir d'un seguit de testimonis en els quals es produeix un diàleg entre la mirada científica de l’Erik, metge que les entrevista, i l'experiència personal d'elles. El segon lliurament escènic d'aquest projecte polifònic que examina l'embriaguesa en els nostres temps fixa la mirada en les vivències d'una dona. Feminisme i contracultura en una peça guanyadora del premi Adrià Gual 2022.
14. Ink — Teatre Lliure de Montjuïc, del 24 al 26 de juliol
Una atmosfera d’una gran bellesa envolta els dos intèrprets d'aquest espectacle, dos artistes de generacions diverses. Un geni del teatre físic i visual com Dimitris Papaioannou porta a Barcelona un muntatge magnètic i una representació en la qual la trobada entre l'element humà i l'irracional es desenvolupa entre panells de plàstic transparent que atrapen i empresonen els artistes i sota una pluja constant d'aigua, amb al·lusions al cinema de terror, la poesia o la mitologia contemporània. És una oportunitat única per reviure un espectacle creat originalment l'any 2020 i que encara no s'havia vist a la capital catalana.
15. For Evita. Una astracanada musical — Teatre Grec, 27 i 28 de juliol
Ja fa més de 70 anys que va morir, però encara ara hi ha qui creu en Eva Perón i la considera plena defensora del poble. Altres, només una populista. L'últim projecte de Jordi Prat i Coll és una proposta escènica i musical que converteix en fe religiosa l'admiració que desperta la figura de qui va ser primera dama de l'Argentina, amb Ivan Labanda, Anna Moliner, Jordi Vidal i Andreu Gallén com a protagonistes. Des d'un medley de temes de la gran Raffaella Carrà fins a No ploris per mi, Argentina, entre moltes altres cançons convenientment traduïdes al català, podran escoltar-se al Teatre Grec.