El 92,8% del públic teatral té moltes o bastantes ganes de tornar al teatre. Aquesta és una de les dades de l'enquesta del portal teatral i de venda d'entrades d'arts escèniques TeatreBarcelona.com sobre l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 en les percepcions i les actituds del públic teatral a Catalunya.

L'enquesta s'ha realitzat a una mostra de 4.270 persones que han vist com a mínim un espectacle escènic en viu durant els dotze mesos anteriors al tancament de les sales. L'estudi conclou, entre altres, que les conseqüències de l'actual crisi sanitària i econòmica no repercutirà negativament en la demanda sempre i quan hi hagi oferta i que gairebé la meitat estaria disposat a comprar entrades a cegues per donar suport al sector.

El públic es mostra optimista de cara al retorn als teatres. 3 de cada 4 espectadors (72,0%) creu que els teatres estaran oberts de nou, com a tard després de l'estiu, i només una petita part esperen que la reobertura no es produeixi fins a principis de 2021. Una gran majoria (83,4%) afirma que no deixarà passar gaire temps des de l'obertura de les sales per tornar a ocupar una localitat.

Tot i les previsibles conseqüències de la crisi sanitària i econòmica, la previsió de la majoria d'espectadors (74%) és que durant el pròxim any la freqüència amb la qual assistiran al teatre es mantindrà en termes quantitatius. Entre la petita part que creuen que consumiran menys teatre (12,3%), els principals motius són la preocupació per la seva salut i la situació econòmica familiar.

El 81,4% de la mostra creu que hi haurà sales que es veuran obligades a tancar a conseqüència de la crisi. També hi ha consens en la percepció que el sector teatral ha estat un dels sectors econòmics més damnificats per aquesta crisi (62,0%) i que ha mancat suport institucional (65,6%). Els responsables de l'enquesta aclareixen que gran part de les entrevistes es va realitzar abans de la publicació dels paquets d'ajuda específics per al sector cultural de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Preguntats pel paper dels teatres públics en el desconfinament escènic, al 54,3% no li sembla prioritari que els teatres públics obrin abans que els privats per posar a prova protocols i mesures de seguretat. El 80,7% no entendrien que cada teatre apliqués diferents protocols per garantir la seguretat dels espectadors.

Respecte a la percepció de seguretat en funció de l'aforament, només el 9,6% dels enquestats se sentiria més segur en un gran teatre que en una sala petita perquè tenen més recursos econòmics. Tampoc els petits aforaments de les sales de proximitat serien un factor decisiu en la percepció de risc. Només el 17,3% se sentiria més segur en una sala petita que en un gran teatre pel fet de compartir espai amb menys persones.

Una oportunitat per al sector

El públic teatral considera que la crisi derivada de la Covid-19 és una oportunitat per al sector de les arts escèniques per innovar en nous formats o nous espais (84,7%). Això creuen els espectadors teatrals, que es mostren dividits en l'interès pel teatre en format digital. Segons l'enquesta, la possibilitat de veure teatre en format digital desperta més interès en els segments d'espectadors més joves, dels 18 als 24 anys (67,8%) i menor interès entre els majors de 65 anys (49,4%).

El 49,1% de les persones enquestades compraria una entrada sense saber per a quin espectacle en concret, si d'aquesta manera donés suport al sector de les arts escèniques per superar aquest moment d'aturada.

També demanen flexibilitat a les sales davant d'imprevistos vinculats a la salut. El 84,5% del públic veuria imprescindible que es garanteixi el retorn dels diners o canvi d'entrades davant qualsevol incidència personal justificada

La majoria dels espectadors (52,4%) s'han vist afectats per les cancel·lacions derivades del tancament dels teatres com a mesura de contenció de la pandèmia, en la majoria d'aquests casos (53,6%) la incidència s'ha resolt amb el reemborsament de l'import de les entrades i, en qualsevol cas, una amplíssima majoria (81,5%) es mostra satisfet amb la solució. S'identifica no obstant que, avui dia, un 11% dels espectadors estan pendents de solució.

Enquestats

Els resultats s'han obtingut de les respostes registrades entre el 2 i el 15 de juny del qüestionari digital autoadministrat d'un total de 4.270 persones espectadores de teatre i majors de divuit anys. Per definir aquest criteri s'han considerat persones que han vist com a mínim un espectacle teatral en els dotze mesos anteriors a la suspensió de funcions derivada de la pandèmia de la Covid-19.