El periodista Jordi Évole ha lamentat el "soroll" originat per l'estrena del documental No me llame Ternera al Festival de Sant Sebastià i ha reconegut que es tracta d'un tema "espinós" que "agafis per on agafis" sempre genera rebuig. Tot i això, Évole ha defensat l'interès periodístic "indiscutible" que té el testimoni de l'exmembre d'ETA Josu Ternera, protagonista d'aquesta projecció, i ha reivindicat que cal saber mirar el passat amb "valentia". "Això és una anomalia d'aquest país. Un estat ha de mirar el seu passat amb valentia i sense por. La història de tots els països fa mal, i la nostra també", ha defensat en roda de premsa al Palau de Congressos Kursaal, al costat del codirector del documental, Màrius Sánchez, segons recull Europa Press.
El periodista ha justificat que "avui en dia es veuen enquestes que mostren que joves de 20-25 anys no saben qui va ser Miguel Ángel Blanco" i que, tot i que "la història fa mal", és important saber si es vol ser "la part que canta 'Que et vote Txapote' o la part de conèixer qui era Txapote, l'assassí de Miguel Ángel Blanco". "Jo sé on vull estar", ha afirmat Évole, enmig de la presentació d'aquesta pel·lícula, que ha rebut acusacions de blanquejar el terrorisme.
Així mateix, el periodista ha insistit en el valor d'entrevistar Josu Ternera i ha apuntat que "és important conèixer el punt de vista per horrorós que pugui ser". En aquesta línia ha parlat d'una "voluntat històrica": "Quan d'aquí a uns anys hi hagi qui vulgui saber com raonava ETA, com raonava un líder d'ETA, hi haurà un lloc on poder veure com es produïen els atemptats o cadascuna de les peticions i poder posar la història al seu lloc", ha argumentat. També ha assenyalat que el documental recull el testimoni de Francisco Ruiz Sánchez, víctima d'un atemptat d'ETA, i Màrius Sánchez ha subratllat que era de "justícia" comptar amb la seva participació. "És una persona que ha viscut en primera persona un assassinat", ha recordat.
Què opina Évole de Josu Ternera?
Preguntat sobre la seva opinió de Josu Ternera, el periodista ha afirmat que es tracta d'un "militant que posa l'organització per sobre de tot". "A nosaltres, pel que fa al contingut de l'entrevista, ens va decebre Josu Ternera en el sentit que haguéssim volgut un llenguatge més conciliador. Ens hauria agradat que hi hagués paraules més amables. Parlava molt més endins que enfora i parlava molt més pels presos que segueixen a la presó complint condemnes i això gairebé que anul·la la possibilitat que hi hagi un discurs més conciliador", ha admès Évole, que ha postil·lat que a l'esquerra abertzale hi ha "una certa covardia a l'hora de dir tot allò que es pensa".
Així, el periodista ha apuntat que l'exmembre d'ETA no va posar cap condició per fer l'entrevista, que va durar un total de nou hores. "Si ho hagués fet, no hauríem accedit a entrevistar-lo", ha remarcat.
En la roda de premsa, Évole també s'ha referit al comunicat de 514 persones, entre les quals víctimes del terrorisme, polítics, policies i escriptors, en contra de l'estrena de No me llame Ternera i ha parlat de "censura preventiva". "Els que van fer el comunicat en contra del documental han marcat per on aniria els comentaris de la pel·lícula. Ens hauria agradat un visionament previ", ha indicat.