La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha presentat el resultat de les excavacions paleontològiques i arqueològiques finançades per la Generalitat al llarg de 2018. A la seu del Departament, al Palau March, s’hi ha mostrat a la premsa alguns objectes emblemàtics trobats en les excavacions. Entre ells hi destacava un os de l’avantbraç d’un titanosaure, un dinosaure de 23 metres (un dels majors d’Europa) de fa 70 milions d’anys. També s’hi ha mostrat un calze gòtic d’argent, en magnífic estat, trobat al Castell de Besora, al Bisaura. El van trobar en una tomba, que podria correspondre a un capellà del castell. I del període prehistòric es podrien destacar, entre els objects exposats, uns punxons realitzats amb os, procedents de la Cova dels Fems, a Ulldemolins, al Priorat.
Més d’un miler d’intervencions
Villalonga ha recordat que el 1980 es va crear, sota la direcció del conseller Max Cahner, el Departament de Cultura i, gairebé alhora, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia (que donava continuïtat a tasques realitzades anteriorment des de l’Institut d’Estudis Catalans). Enguany s’han realitzat 1.024 intervencions arqueològiques i paleontològiques, i la despesa en intervencions i conservació en aquest camp s’ha elevat a 2,2 milions d’euros. Una tasca que com Villalonga ha recordat, es fa amb la col·laboració d’ajuntaments, diputacions i universitats.
12.000 jaciments al país
Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural, ha explicat que també s’estan fent moltes tasques per preservar els espais d’interés arqueològic o paleontològic. Hi ha 12.000 jaciments inventariats, i al voltant de 150 estan museïtzats i oberts a la visita del públic. Aquest any s’han fet, ja, un miler d’intervencions (malgrat que les excavacions van a l’alça, encara no arriben al nivell de 2008, que posteriorment va caure en picat per culpa de la crisi).
Molt per investigar, encara
Maite Miró, cap del servei d’Arqueologia i Paleontologia, ha destacat que hi ha peces de gran interès que no s’han pogut traslladar al Palau Marc, i també ha indicat que hi ha intervencions que no són tan vistoses però de les que els experts se’n senten molt satisfets per la informació que han aportat. Entre elles s’hi podria destacar la troballa d’una necròpolis dels segles VII-IX a les obres dels nous jutjats del Passeig Lluís Companys. Però també l'excavació d’un vaixell romà a les illes Formigues. A Caldes de Malavella s’hi ha excavat un extens jaciment en una zona afectada per una explosió volcànica fa 3 milions d’anys, on s’ha trobat molta fauna, i fins i tot un bòvid de fa 3,1 milions d’anys. També s’han ampliat les excavacions de la ciutat grega d’Empúries, especialment a la zona portuària. En total, en aquest moment el Departament està donant suport a 84 grans projectes, dins el pla de recerca en arqueologia i paleontologia 2018-2021.