Madonna no va inventar la provocació i l'escàndol. Ho va fer el fotògraf Helmut Newton, un artista amb un llegat tan genial com polèmic, i una influència que, d'Anton Corbijn a Wim Wenders, de David LaChapelle a Paolo Sorrentino (i Madonna, clar), ha marcat molts dels més grans creadors de les darreres dècades. Una obra que ara mostra a Barcelona la galeria FotoNostrum en la primera exposició a casa nostra dels retrats més icònics del fotògraf berlinés. Una mostra que es podrà veure a la sala del número 48 del carrer Diputació fins el 3 de juliol. Comissariada per Matthias Harder, director de la Fundació Helmut Newton, Private Property recull els treballs més destacats de Newton del 1972 al 1983, entre les quals hi ha diversitat d’instantànies de moda, retrats i motius eròtics del fotògraf alemany.
La nit que l'artista Keith Haring va ballar acid house a la millor discoteca de Barcelona
El deixeble de l'Yva
Helmut Newton va néixer a la Berlín dels anys 20 del segle passat. La ciutat i aquell esperit expressionista de l'Alemanya de la República de Weimar marcarien per sempre la personalitat artística del fotògraf. Una modulació creativa que va heredar de la seva professora i mentora Yva.
Berlín i aquell esperit expressionista de l'Alemanya de la República de Weimar marcarien la personalitat artística de Helmut Newton
Pionera en el camp de la fotografia publicitària, amb l'arribada del nazisme al poder, filla de família jueva, Else Ernestine Neuländer-Simon, nom real d'Yva, va ser forçada a deixar el seu ofici. Primer la van obligar a treballar a un hospital realitzant radiografies. Després la van deportar al camp de concentració de Majdanek, a Polònia. Allà va morir assassinada el 15 de juny de 1942. El seu deixeble, també d'origen jueu, va poder escapar de l'horror nazi emigrant a Austràlia.
Transcendint gèneres
“Newton va transcendir els gèneres aportant elegància, estil i voyeurisme a la fotografia de moda, bellesa i glamour aconseguint una obra que continua sent tant inimitable com inigualable”, ha declarat Matthias Harder en la presentació a Barcelona de Private Property, exposició que pren el seu nom del llibre homònim d'un Helmut Newton que va iniciar el seu idil·li amb la fotografia de moda a Austràlia, on va començar a col·laborar amb l'edició local de Vogue.
A través de la seva innovadora mirada estètica, acabaria reinventant la fotografia de moda
Els seus retrats van cridar l'atenció de la versió francesa de la icònica publicació especialitzada. Primer hi va començar col·laborant, després es va convertir en membre regular de la redacció. Finalment, a través de la seva innovadora mirada estètica, acabaria perfilant la imatge de la revista. Més encara, Helmut, que acabaria publicant a les revistes més importants del seu temps, reinventaria la fotografia de moda.
Desitjos inconfessables
“Donava llibertat a les models perquè fessin el que volien. No els suggeria, eren elles que feien el que consideraven. Titllar Newton de misogin és un error”, ha defensat Matthias Harder afegint que a les fotografies del fotògraf berlinès hi apareixen dones “carregades d’erotisme però mai són degradants. Si no que mostren el poder i la sexualitat de la dona”. Tota obra artística és subjectiva, pel que ha de ser l'observador qui decideixi si l'obra de Newton és masclista i despectiva amb les dones.
Imatges d'una bellesa tan inquietant com hipnòtica que ens aboquen als nostres desitjos més inconfessables
El que és inqüestionable és que les seves instantànies, d'una qualitat artística que queda fora de tot dubte, estan carregades d'erotisme i esnobisme decadent. Són retrats de concepció cinematogràfica amb una innegable carrega fetitxista, glamour surrealista i estètica subversiva. Imatges d'una bellesa tan inquietant com hipnòtica que ens aboquen als nostres desitjos més inconfessables. Tot un desafiament per a la societat encara molt conservadora de finals dels seixanta i inicis dels setanta. Tot un desafiament per a la societat encara molt conservadora de 2022.
Helmut a tot arreu
Amb la càmera penjada (sempre analògica, mai digital, tot i que va arribar a viure l'eclosió d'aquest format) al coll fins a l'últim dia, Helmut Newton va morir el 23 de juny de 2004 a Los Angeles d'un atac de cor mentre conduïa. Observant ara el seu llegat, és ben latent que l'art de Newton impregna l'obra de referents artístics moderns, no només de la fotografia sinó de tots els àmbits creatius, des de la música de Madonna al cinema de Paolo Sorrentino. Només cal que us apropeu a FotoNostrum per descobrir-ho.