Un immens Titànic d'11 metres de llarg i tres d'alt, realitzat amb mig milió de peces de Lego, i un Batman a mida real, amb el seu Batmòbil, construïts amb 970.000 peces, són les joies de la corona de L'exposició de construccions realitzades amb peces Lego més gran d'Europa, una mostra que s'exposa a la Cúpula del Centre Comercial Les Arenes. Més de set milions de peces Lego, de tots tipus, integren més de 100 maquetes, dels temes més diversos. També compta amb una àmplia zona de jocs, on els nens poden fer les seves pròpies construccions amb tot tipus de peces Lego. Una exposició que es podrà visitar fins al 23 de febrer, a un preu de 9 € per persona els dies laborables i 10,90 els festius (amb descomptes per grups o per visitar dues exposicions).

batmobile Lego

Els grans conjunts

L'aspecte més sorprenent, sens dubte, d'aquesta exposició, per al gran públic, són les grans maquetes. No només el Titanic i el Batmòbil, sinó també la nau imperial d'Star Wars, o un espectacular fòrum romà. Els organitzadors expliquen que el més difícil d'aquestes peces és concebre-les. Moltes d'elles es realitzen en unes setmanes, però per pensar-les i resoldre els problemes de construcció es poden trigar mesos.Els temes de l'exposició són d'allò més diversos: hi ha personatges reals (com l'home més alt del món, que està fet a escala 1:1), hi ha reproduccions d'obres arquitectòniques (com el Pont de Londres), hi ha vaixells reproduïts de forma molt acurada (com el galió Neptune, el de la pel·lícula Pirates, de Roman Polanski), però també hi ha maquetes de tipus més fantàstic (una reconstrucció d'una ciutat americana imaginària de principis del segle XX o fins i tot el poble dels Patufets). No hi falten els temes més atractius per als nens: trens d'alta velocitat en moviment, maquinària pesada d'obres (que també es mou), aeroports, superherois... 

Human body

Més lúdic que educatiu

Els organitzadors afirmen que "amb aquesta exposició també s'hi pot aprendre". Ho justifiquen, sobretot, amb un apartat dedicat al cos humà, que té la seva millor peça en un espectacular esquelet. Però tot i que hi ha algunes peces que poden tenir un aspecte didàctic, com el diorama dedicat a l'arribada de l'home a la Lluna, en realitat la mostra té bàsicament un aspecte lúdic, basat més en l'espectacularitat que en aspectes didàctics. De fet, l'exposició és molt heterogènia. Hi ha des de maquetes molt petites però molt treballades d'obres arquitectòniques o de vaixells (que faran les delícies dels experts en maquetes) a diorames sense gaire imaginació que acumulen moltes figures d'una mateixa col·lecció, però que no tenen un treball artístic especial. En canvi, n'hi ha algunes que, sense ser molt grans, tenen un toc més imaginatiu, com la crònica de la caiguda del Mur de Berlín.

Smurfs

El Lego, més que un joc

L'Espai Fun Park, de 500 metres quadrats, conté centenars de milers de peces, la majoria de gran tamany, perquè els nens hi puguin jugar. També té pissarres, on es pot escriure amb Lego, i unes rampes per fer-hi baixar rabents els cotxes fabricats amb peces de Lego. Un espai que, segons els organitzadors, al Sud d'Europa genera grans emocions, perquè tots els nens s'hi llancen a participar (a diferència del que passa al nord d'Europa, on cal la tasca dels animadors per garantir la participació). Però no tot és joc, en el Lego. Els organitzadors expliquen que hi ha gent que compra els jocs més originals de Lego, dels que se'n sol fer una tirada més curta, per especular amb ells. Al cap d'uns anys els revenen amb beneficis espectaculars. Avui en dia una bona col·lecció de Lego val un dineral.

Fun Park

Obsessió pel selfie

A la mateixa cúpula de Les Arenes s'hi ha instal·lat l'exposició 3D Trick Gallery, un espai clarament kitsch pensat perquè la gent es faci selfies simulats en les circumstàncies més temibles (o més ridícules). Et pots fer una fotografia a la comissaria, entre els perillosos habituals, ubicat a la portada del Time, com l'home més ric del món, o pescant un immens tauró. 

Captain America

Fora de circuït

L'exposició de peces de Lego no ha estat organitzada per l'empresa Lego, sinó per Rafal Szymanski, un polonès que fa sis anys es va embrancar en aquest projecte. Szymanski mai no havia jugat al Lego de petit, assegura que "en temps del comunisme no teníem joguines així". Però va detectar que el Lego era "l'única joguina que aconseguia deixar al meu fill quiet durant una hora". A partir d'aquí començaria a col·leccionar peces de Lego i a muntar maquetes. Ara, ja ha muntat 74 exposicions a 60 ciutats de tot Europa. En aquests moments, juntament a l'exposició de Barcelona, tenen sengles exposicions muntades a Varsòvia i a Madrid (diferents de la que hi ha a Barcelona). Han triat una fórmula guanyadora: una joguina molt popular que anima als nens i evoca records als pares, unes peces espectaculars i una oportunitat de jugar-hi d'una forma excepcional. Un recurs garantit per divertir-se en família, aquest Nadal.