Un plató dels Informatius, les sintonies de les sèries amb les que hem crescut o un plafó de Son Goku a tamany real. Són només algunes de les curiositats muntades a l'exposició Connectem. 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio per celebrar els 40 anys de la ràdio i la televisió pública, ara condensades sota el nom de 3Cat. El 16 de gener de 1984 començava el camí d'un dels projectes més integradors de casa nostra, i és que TV3 inaugurava l'emissió regular de la cadena de televisió pública del país, poc després que Catalunya Ràdio hagués engegat màquines el 20 de juny de 1983. El llegat són 40 anys d'informació, sèries, programes, documentals, emissions en directe, tertúlies i late xous que ara tenen un espai privilegiat al Disseny Hub per acollir a tots els que han crescut amb la nostra, així com aquells que s'hi han anat sumant amb les últimes estratègies. 

Comissariada per Lluís Nacenta i Francesc Cano, el muntatge recorre 900 metres de records i pretén evocar la nostàlgia, però també posar en valor la unitat al voltant d'una aposta integradora que va ser fonamental per la cultura i la llengua del país, i que ho ha continuat sent amb l'evolució de les noves tecnologies i productes audiovisuals adaptats als nous temps. D'aquesta manera, a la mostra es pot ser el protagonista d’un telenotícies amb la recreació d’un plató amb el croma de fons, seure en un estudi de Catalunya Ràdio, escoltar sintonies populars de la televisió i la ràdio o recuperar trossos mítics de sèries tan nostrades com Plats bruts, Poble Nou, Polseres vermelles o El cor de la ciutat, així com també programes encara a la graella com Joc de cartes, Crims o Eufòria. "Volem reivindicar que TV3 i Catalunya Ràdio han estat font de modernitat audiovisual europea des del seu naixement i un dels principals instruments de cohesió social de que disposa Catalunya reivindicant sempre la llengua i la cultura", ha comentat Cano.

Foto: Miquel Muñoz

El director de TV3, Sigrid Gras, ha volgut destacar la importància que els informatius han tingut per la ciutadania, i ha confirmat que aviat hi haurà nous platós i un nou format, tot i que no ha deixat d'enumerar la resta de prioritats que té la cadena d'ara en endavant. "En 40 anys, TV3 ha consolidat el seu lideratge gràcies a l’aposta pel rigor professional d'uns informatius de referència que expliquen la realitat del món en català i per continguts de qualitat, amb programes i sèries que ja formen part de l'imaginari audiovisual i cultural de la societat catalana", ha explicat. "La importància és de la gent que ens ha seguit tots aquests anys i que confien en nosaltres, i que quan hi ha algun referent informatiu important, ens busquen. Estem treballant en noves fórmules d'entreteniment i hem sigut innovadors en ficció; tenim una ficció pròpia que creiem que és molt important, ens hem reinventat, tenim moltes fórmules de ficció i estem fent moltes col·laboracions i coproduccions i continuarem buscant noves fórmules d'entreteniment", ha explicat. De fet, l'exposició arriba poc després que 3Cat hagi arribat als 100 milions de reproduccions i als 900.000 usuaris registrats.

Quatre dècades de feina donen per molt, però els comissaris de l'exposició no han volgut que es converteixi en una gran acumulació d'objectes, sinó "crear escenaris que facilitessin un consum audiovisual confortable i una experiència plàstica que des d'un punt de vista estètic fos plaent", ha matisat Nacenta. En aquest sentit, passejar per les 5 sales es converteix en un recorregut entre bambolines que pretén recrear la sensació d'estar dins els estudis de la televisió, per anar descobrint la rellevància de diferents gèneres rellevants per la cadena pública, inclús amb tocs museístics, i és que també s'hi podran veure alguns vestits exposats que apreciaran més o menys ràpid les diferents generacions, així com un espai destinat al consum infantil amb el Club Súper 3 portant les regnes del relat. La intel·ligència artificial també té la seva petjada a la mostra amb dos exercicis, un amb cares i un altre amb veus, mostrant una evident rellevància del que vindrà.

Amb les perspectives de continuar creixent i cohesionar la societat del futur com ha fet connectar la del passat i present, la mostra conclou amb les perspectives d'una cadena pública a l'any 2064 i els reptes informatius que espera haver superat, com les distincions de gènere a l'esport, el dret a la desconnexió digital durant un període de temps determinat, el temps subjectiu a l'hora de consumir productes o el fact-checking constant, tots ells en forma de possibilitat real que es pot consumir a través d'una televisió penjada del sostre. La mostra s'inaugurarà aquest dimarts a la tarda i es podrà veure fins el proper 25 d'agost.
 

Foto: Miquel Muñoz
Foto: Miquel Muñoz
Foto: Miquel Muñoz
Foto: Miquel Muñoz
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!