La pandèmia de coronavirus ha inspirat l'exposició 'La propera mutació', comissariada per Xavier Acarín Wieland, al CaixaForum Barcelona. Acarín  ha explicat que la mostra reflexiona sobre on estem, com es pot avançar i com es pot entendre "el moment crucial" actual.

L'exposició aplega 19 obres, datades des de finals dels anys 60 fins a l’actualitat, entre escultures, fotografies, instal·lacions, obres sobre paper i audiovisuals, de 16 artistes, entre els quals hi ha Moisès Villèlia, Dora García, Nacho Criado, Francesc Torres, Gego, Antoni Llena, Joan Jonas, Àngels Ribé o Félix González-Torres. 'La propera mutació' s'inaugura aquest dijous i es podrà visitar fins al 13 de febrer de 2022.


L'exposició col·lectiva 'La propera mutació' parteix de la pandèmia per entendre'n el significat no solament com a crisi sanitària, social i econòmica, sinó també com a crisi climàtica que obliga a reconsiderar com vivim. De fet, Acarín ha explicat que la mostra parteix de la pandèmia per entendre-la com "una espècie de portal que ens du cap a una altra dimensió i ens fa considerar les nostres relacions amb altres espècies i amb altres realitats materials".

Com ha remarcat el CaixaForum, la mostra presenta el treball de diverses generacions d’artistes que, "a partir de l’objecte, s’endinsen en una perspectiva col·lectiva i ecològica per pensar com podem viure d’una altra manera".


L'exposició 'La propera mutació' al CaixaForum Barcelona, el 21 d'octubre del 2021. Foto: ACN

Les obres

Totes les obres de l'exposició provenen de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” i de la Col·lecció MACBA, excepte dues peces fetes expressament per a l’exposició: una instal·lació sonora d’Eulàlia Garcia Valls, i una escultura del tàndem Víctor Ruiz Colomer + Joe Highton. La resta d’artistes, pertanyents a diverses generacions, són: Moisès Villèlia, Dora García, Nacho Criado, Francesc Torres, Gego, Antoni Llena, Joan Jonas, Àngels Ribé, Félix González-Torres, Absalon, Eva Fàbregas, Cyprien Gaillard, Isa Genzken i Wolfgang Tillmans.

En aquest context, el comissari de la mostra ha posat com exemple 'Prototip per una edició il·limitada' de l’artista Francesc Torres, que va fer a finals dels anys 60. El visitant es podrà endur una plantilla del cub de l'obra de Torres per a reconstruir-lo. "Al fer el cub ens estem fent a nosaltres mateixos", ha remarcat. "És una peça que va en contra del consumisme i de pensar que tot ha de tenir una regularitat i ha d'estar establert", ha afegit.


La mostra aplega 19 obres datades des de finals dels 60 fins a l’actualitat d'artistes com Francesc Torres o Dora García. Foto: ACN

Joves professionals

'La propera mutació' és la primera proposta expositiva de la temporada 2021-2022 de l’actual convocatòria de comissariat per a joves professionals del Programa de Suport a la Creació́ Artística de la Fundació ”la Caixa” a CaixaForum Barcelona.

Durant tota la temporada i fins a finals del 2022, la Sala 2 de CaixaForum Barcelona exhibirà tres propostes a càrrec de comissaris emergents que han estat seleccionades en aquest programa, el qual arriba a la cinquena edició. El programa ofereix a joves professionals l’oportunitat de liderar un comissariat a partir de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació 'la Caixa' i de la Col·lecció MACBA, amb l’ajuda de professionals de l’entitat i tutors externs.

Després de 'La propera mutació', es podran veure les exposicions 'Rates! Rates! Rates! La gramàtica poètica del 'hack'' i 'Digerir el món on és'.