Aquest 1 d'octubre s'han inaugurat dues exposicions que commemoren el referèndum, a l'Arts Santa Mònica i al Cercle Artístic Sant Lluc. A l'Arts Santa Mònica, al capdavall de les Rambles, es mostra, fins el 25 de novembre, 55 urnes per la llibertat; i al Cercle Artístic Sant Lluc, a tocar del Mercat de Santa Catarina, 155 fotos per la llibertat, les dues organitzades pel norcatalà Comitè de la Solidaritat Catalana. Amb aquestes exposicions, l'art es converteix en una eina de reivindicació de la llibertat. La inauguració ha estat aprofitada per reivindicar l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats, i la recuperació de les llibertats. El president Quim Torra ha assistit a la presentació de la primera, en companyia de la consellera de Cultura, Laura Borràs, que també ha assistit a la segona. Moltes altres personalitats han acompanyat Torra, entre ells Artur Mas. En l'acte s'han llegit cartes rebudes pels presos, ja que l'exposició també incorpora una mostra dels milers de cartes rebuts a les presons.
Esteve Sabench: Aquesta exposició no hauria d'haver existit mai
Els creadors commemoren "una ferida oberta"
55 urnes per la llibertat és una exposició composada per 55 obres de 55 artistes diferents, que utilitzen una urna com a base de les seves creacions. L'exposició va ser produïda pel Comitè de Solidaritat Catalana, una entitat de la Catalunya Nord, dirigida per Hervé Pi, qui afirma que aquesta exposició té més vigència que mai perquè la repressió és més forta que mai. Esteve Sabench, cocomissari de l'exposició amb Fina Duran, ha descrit aquesta mostra com "l'exposició que no hauria d'haver existit mai", perquè la repressió mai no hauria hagut d'existir. Els creadors implicats, així com els fotògrafs, els traductors, els dissenyadors i les empreses han ofert desinteressadament el seu treball i els seus coneixements per fer possible aquest projecte, destinat a reivindicar l'esforç col·lectiu que va representar l'1 d'octubre. En acabar la seva itinerància, les obres seran subhastades i els beneficis lliurats a la caixa de solidaritat, tot i que Herbert Pi ha demanat que la col·lecció no es dispersi i que quedi en mans d'institucions públiques catalanes (Torra ha assegurat que "evidentment" serà així). L'exposició, que es va mostrar per primera vegada a Brussel·les i que ja ha passat per Perpinyà, itinerarà després de passar per l'Arts Santa Mònica. La Fundació Vila Casas ha donat suport a la seva exhibició a Barcelona. S'ha publicat un catàleg per tal de difondre el contingut de l'exposició i per recollir fons per a la caixa de solidaritat. L'exposició es completa amb una mostra de l'obra del fotoperiodista norcatalà Jordi Bartolí, que va cobrir els fets de la tardor de 2017 per a Le Monde. Con 55 urnes per la llibertat, la Sala Max Canher de l'Arts Santa Mònica es converteix en un escenari idoni, solemne, suggerent, on les urnes esdevenen, efectivament, símbol de llibertat. El president Quim Torra, en el seu parlament, ha agraït aquesta iniciativa i s'ha felicitat especialment perquè procedís de Catalunya Nord, que ha recordat que també "és casa seva". Lluís Llach ha tancat l'acte amb la interpretació d'alguns dels seus temes.
Borràs: Fotoperiodistes: vosaltres sou els nostres ulls, i els vostres ulls són la nostra memòria
155 fotos
L'exposició fotogràfica que es mostra al Cercle Artístic Sant Lluc ja es va mostrar a Perpinyà, en paral·lel al certamen Visa pour l'Image i recull fotografies del moviment independentista. S'ha presentat amb les interferències de l'amenaçador so de l'helicòpter de la Policia Nacional, i amb poca presència de fotoperiodistes, perquè molts d'ells eren cobrint les manifestacions commemoratives del referèndum. A Barcelona es presenta una versió reduïda de la mostra de Perpinyà, amb una cinquantena de fotografies que mostren diferents fases de la lluita per la sobirania: les manifestacions massives, la repressió a alguns col·legis electorals, la il·lusió als altres, la solidaritat amb els presos... Joana Serra,del Comitè de Solidaritat Catalana, ha explicat que van organitzar aquesta exposició perquè el Visa pour l'Image, el gran certamen fotogràfic de Perpinyà, es va negar a incorporar una mostra de fotografies del procés. I ha demanat als assistents: "No us oblideu de nosaltres el dia que sigueu independents. I, sobretot, no construïu una República com la nostra". Ha tancat la inauguració la consellera Laura Borràs, amb el mateix vestit groc que portava el dia de la investidura. La consellera de Cultura ha volgut agriïr la tasca dels fotoperiodistes en aportar proves de la repressió: "Vosaltres sou els nostres ulls i els vostres ulls són la nostra memòria". I ha tancat el parlament recordant que "la resistència és una forma d'esperança".