En aquest infinit contenidor de continguts que és Netflix, hi ha una proposta que, des que es va estrenar el 30 d'abril, ha passat relativament desapercebuda però que hauria de veure obligatòriament tot subscriptor a la plataforma: La família Mitchell contra les màquines.

Salvant el món

La Katie Mitchell és admesa a l'escola de cinema on sempre havia volgut estudiar. Té moltes ganes d'agafar un avió i, tota sola, anar-se'n de casa. El seu pare, en Rick, té altres plans: amb la mare, el germà petit i el gos acompanyaran tots la Katie a l'escola en un viatge amb cotxe.

Els Mitchell són una família exquisidament disfuncional, paradigma dels vincles sanguinis en el segle XXI, i el viatge serà de tot menys tranquil. Lluny d'un emotiu comiat col·lectiu a la Katie, la ruta queda alterada quan tots els dispositius electrònics: telèfons mòbils, electrodomèstics... es rebel·len i es proposen de capturar tots els humans del planeta. Els Mitchell, amb l'ajut de dos robots defectuosos, són els únics que poden salvar el món.

Explicat així pot semblar un argument delirant, fins i tot un xic absurd i poc original: Isaac Asimov, Stephen King, Ridley Scott o James Cameron, entre molts d'altres, ja han tractat el tòpic de la rebel·lió de les màquines en un moment o altre de la seva obra. Però, arribats a l'any 2021, amb els humans, com a espècie, abocats a una dependència gairebé malaltissa amb les noves tecnologies, el missatge que desprèn el film resulta del tot necessari

Vida més enllà de Disney i Pixar

La família Mitchell contra les màquines ho té tot. Firmat per Jeff Rowe i Mike Rianda, talent sorgit de la factoria Disney que també n'és el director, és un dels guions més sensibles i emotius, i alhora (i molt especialment) divertits escrits en molt de temps. En la línia de The Lego Movie, des de la intel·ligència en alguns moments, des de l'absurditat en altres, la pel·lícula en va plena de gags memorables. Una història, a més a més, curulla de picades d'ull que seduiran cinèfils i freaks de tota mena del setè art. 

Artísticament, i recordant, en la seva combinació de les tècniques del 2D i 3D, la innovadora Spider-Man: Into the Spider-Verse, film produït per Phil Lord i Christopher Miller, el mateix tàndem que s'amaga rere l'edificació de La família Mitchell contra les màquines, es tracta d'un treball de notable més que alt. Ja ho sabíem, però ens han recordat que en el món de l'animació hi ha molta vida més enllà de Disney i Pixar.

Finalment, i detall gens menor, la pel·lícula ha estat doblada al català