L'Antic Egipte té un estrany atractiu. El país causa fascinació i encara més la figura del faraó. "Com més se'n coneix, més se'n vol saber", afirma Elisa Durán, directora adjunta de la Fundació Bancària "la Caixa". I per això aquesta entitat ha presentat ja diverses exposicions sobre el tema. Ara, el CaixaForum de Barcelona acull una exposició excepcional: Faraó. Rei d'Egipte. Aquesta mostra ha estat possible gràcies a l'acord de col·laboració entre els CaixaForum i el British Museum, una entitat que té una de les principals col·leccions sobre Egipte del món. L'exposició, que s'inaugura aquest divendres, es podrà veure fins al 16 de setembre a Barcelona, i després passarà a Madrid, Girona, Sevilla i Tarragona.

Cap del faraó Tutmosis III. Limolita verda. c. 1479-1457 aC. Karnak, Tebes, Egipte © Trustees of the British Museum

La cultura entra pels ulls

Aquesta no és una exposició qualsevol sobre l'Antic Egipte. Algunes de les 164 peces exposades són realment emblemàtiques. No només són peces representatives de l'Egipte faraònic, sinó que a més a més són obres d'una extraordinària bellesa, d'una gran espectacularitat i en un magnífic estat de conservació. I, a més a més, es mostren en unes condicions idònies, que reforcen la seva magnificència (els dos comissaris de l'exposició, Marie Vandenbeusch i Neal Spencer, del British Museum, s'han quedat sorpresos davant la força que prenien algunes de les peces exposades).

Capitell d’Hathor. Granit vermell. Dinastia XXII, regnat d’Osorcó II, c. 874-850 aC. Temple de Bastet, Bubastis, Egipte © Trustees of the British Museum.

3000 anys d'història

Marie Vandenbeusch, en la presentació de l'exposició, ha volgut emfatitzar l'extraordinària resistència de la cultura egípcia, que va perdurar 3.000 anys. "Cleopatra està més a prop nostre que de les piràmides", ha recordat la conservadora del British Museum, per als que coneixen l'Antic Egipte a través de les pàgines d'Astèrix. Els organitzadors de l'exposició han volgut deixar clar que fins i tot quan governen Egipte reis estrangers, ells adopten el model reial dels faraons, probablement perquè això els garantia una forta estabilitat. Els reis d'Egipte d'origen grec es feien retratar com a faraons egipcis, i els faraons nubis, tot i que es feien enterrar a Núbia, van traslladar els rituals funeraris egipcis al seu país d'origen. Gràcies a l'extraordinària durada de la cultura egípcia, aquesta exposició no s'organitza per ordre cronològic, sinó en àmbits temàtics: el temple, la vida al palau, l'administració de l'Estat, la guerra...

Estatueta del déu Amon-Re. Plata sobredaurada. c. 1069-664 aC. Karnak, Tebes, Egipte © Trustees of the British Museum.

La magnificència del rei déu

L'exposició intenta oferir una visió en perspectiva de la figura del faraó, tot passant per la seva dimensió divina, el seu paper com a administrador, la seva dimensió militar, la seva vida familiar i, òbviament, la seva mort. Entre les peces més brillants de la mostra, sens dubte, hi ha les relatives al faraó, com l'escultura de Seti II que es pot contemplar només entrar a l'exposició, el delicat cap de Tutmosis II elaborat en limonita verda trobat a Karnak, o una de les obres que tanca l'exposició: el fragment de la tapa del sarcòfag de pedra del faraó Ramessses VI. Però hi ha també obres sobre els déus que destaquen per la seva monumentalitat, com el gran capitell d'Hathor procedent del temple de Bastet, a Bubastis; l'estàtua de Sekhmet en granit de la XVIII dinastia o una delicada figura d'un babuí que representa alguna figura divina, per determinar. Però els comissaris destaquen el valor d'una altra imatge, de mida molt petita, realitzada en argent i or: una estatueta del déu Amon-Re, procedent del temple de Karnak, que probablement seria una figura de culte amagada a la part més secreta del santuari, on només hi tenien accés el faraó i els alts sacerdots.

Estatueta en actitud de joia. Bronze c. 664-332 aC Egipte © Trustees of the British Museum.

L'altre Egipte

Junt als grans objectes artístics procedents de temples i piràmides, que tothom coneix a través dels llibres, els comissaris hi han incorporat d'altres materials molt menys coneguts. Hi ha joies, d'una factura delicadíssima, que mostren la vida de refinament en què vivien els faraons. Hi ha rajoles i petites peces arquitectòniques policromades que mostren la vida quotidiana dels faraons. Hi ha fragments de papir i apunts en tauletes de ceràmica, que ajuden a entendre la estructura administrativa dels egipcis. Hi ha molts shatibs, les diminutes figures de servidors que s'enterraven amb el faraó amb l'esperança que continuessin servint-lo al més enllà... Hi ha fins i tot un arc, d'aproximadament el 1.400 aC...  Un panorama molt complet, amb l'espai disponible, de la cultura egípcia a partir de la figura del faraó.

Fragment de la tapa del sarcòfag del faraó Ramesses VI. Dinastia XX, regnat de Ramesses VI, c. 1143- 1136 aC. Tomba de Ramesses VI, Vall dels Reis, Tebes, Egipte © Trustees of the British Museum.

Ocasió perduda per als escolars

Faraó s'inaugura al final de curs escolar i es retirarà abans que el curs proper estigui en marxa. Els instituts, doncs, no tindran gairebé ocasió de portar-hi els seus estudiants. Malgrat tot, CaixaForum ha preparat un intens pla de visites amb casals d'estiu. A més a més, per al públic en general, s'ha preparat un cicle de conferències, els dimecres, del 13 de juny al 9 de juliol, amb especialistes com Josep Cervelló o Luis Manuel Gonzálvez. Però l'activitat principal tindrà lloc el dimecres 1 d'agost, a partir de les 19h del vespre, quan se celebrarà "La nit dels faraons", amb visites comentades a l'exposició, un taller de momificació, una xerrada audiovisual sobre l'Egipte faraònic al còmic i al cinema i, com a tancament, un showcooking: "La taula del faraó".

Shabti del faraó Taharqa Calcita Dinastia XXV, regnat de Taharqa, c. 690-664 aC. Tomba de Taharqa, Nuri, Sudan © Trustees of the British Museum.

Visita plenament gratificant

Les espectaculars peces de Faraó, no només estan magníficament il·luminades, sinó que a més a més, compten amb unes explicacions molt completes, que ajuden a contextualitzar allò que es veu. A més a més, disposa d'una materials complementaris, gràfics i vídeos, que amb un mínim d'informació suposen un suport bàsic per al públic. És, doncs, una introducció completa al món egipci, que fascinarà als devots a l'egiptologia, però que de ben segur captivarà, també, als que simplement es deixen caure al CaixaForum per curiositat. Una suggerent porta oberta a l'Antiguitat.