L'any 2015 Libros del KO, una de les editorials més exquisides en l'ecosistema editorial en llengua castellana, estava abocada a l'abisme. Tot i ser l'amagatall d'alguns dels millors assajos periodístics publicats per aquestes latituds en les últimes dues dècades, estava abocada a la fallida econòmica. Va ser aleshores quan va aparèixer Nacho Carretero.

Si mai trobes un article signat per Nacho Carretero, llegeix-lo, segurament serà el millor que et passarà aquell dia. Les biografies diuen que Carretero va néixer el 1981 a A Coruña i que les seves primeres incursions en el món del periodisme van ser a les redaccions locals de Radio Coruña Cadena SER, RNE Galicia o el diari Marca, seguint l'actualitat del seu estimat Depor. Ell, però, dut per aquell esperit 'tintinesc' que ha fet que moltes i molts de nosaltres acabem picant un teclat, volia veure món i, sobretot, explicar-lo.

La crònica definitiva del narcotràfic gallec


Nacho Carretero va abandonar la comoditat de les oficines i, passaport en mà, ens va escriure, des de les pàgines de Jot Down, El MundoEl Español o El País, sobre el genocidi de Ruanda, la pandèmia d'Ebola a l'Àfrica subsahariana, el conflicte sirià... Però sempre hi ha un moment en què acabes per tornar a casa. Va ser en aquest retorn que va redactar la història que havia volgut narrar des de petit, Fariña, ell llibre que va ressuscitar Libros del KO.

FARINA PORTADA

Fariña és un treball periodístic extraordinari, una radiografia com mai s'havia fet abans del narcotràfic a Galícia i la seva metàstasi en tots els seus estaments socials i polítics: des dels primers moviments estraperlistes amb l'entrada de tabac de contraban fins a ser la gran porta d'accés a Europa de la cocaïna colombiana. De les moltes generacions de joves corrompudes pel diners fàcils guanyats descarregant els farcells arribats de matinada en vaixells forabords a les més altes esferes polítiques i policials corruptes i en connivència amb les principals famílies de narcotraficants.

Del llibre a l'espectacle musical


El llibre de Carretero va ser tot un fenomen. Un llibre del qual es van vendre milers i milers d'exemplars a tota la península (existeix una edició en català publicada per Navona) que després també es va convertir en novel·la gràfica (en català., novament, publicada per Navona) que després també es va convertir en una aclamada sèrie que es va poder veure a Antena 3 i que actualment podeu recuperar a Netflix. Ara Fariña s'ha convertit en un espectacle musical que durant cinc dies, des d'avui i fins al diumenge 23, es representarà al Teatre Tivoli de Barcelona.



La idea d'un musical inspirat en Fariña, així de sortida, et fa explotar el cervell. Quan veus que l'autor del relat està implicat en la producció i el guió, la cosa comença a sonar millor. I quan descobreixes que la principal cançó de l'espectacle està firmada per Novedades Carminha, la millor banda gallega des de Siniestro Total (amb permís de Triángulo de Amor Bizarro), el tema ja es converteix en un mustFariña, el musical, és un intel·ligent relectura en clau teatral del text del periodista gallec. Una aproximació humorística però no exempta de la seva part dramàtica i de denúncia de la Fariña original.

Més llibres

L'any 2018 Nacho Carretero va tornar a les llibreries per partida doble. Amb l'editorial Espasa va publicar 16 años en el corredor de la muerte, crònica novel·lada del cas de Pablo Ibar, un pres hispano-nord-americà, nebot del boxador José Manuel Ibar "Urtain", condemnat a mort primer, i després a cadena perpètua, pel triple assassinat de Casimir Sucharski, propietari del club nocturn Casey's Nickelodeon, a Miramar, Florida; i les ballarines Sharon Anderson i Marie Rogers.

Nos parece mejor

L'Altre llibre que va publicar el 2018 va ser Nos parece mejor: Real Club Deportivo de La Coruña, crònica sentimental de la seva història d'amor amb l'equip de futbol de la seva ciutat. Un llibret, petit però immens, editat aquest, novament, per Libros del KO, un segell que gràcies a l'èxit de Fariña ha pogut seguit llançant llibres que hauria de llegir tothom.