53 concerts de música antiga, celebrats a 36 municipis; 32 del Pirineu català, 3 andorrans i 1 rossellonès. A localitats molt petites hi haurà presència de destacats músics, en una atípica trobada musical que defuig els grans escenaris i les grans ciutats. És la base del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que s'ha presentat avui a Barcelona i que portarà prestigiosos solistes i grups de música antiga a esglésies i altres espais d'aquestes localitats. En total hi participaran 200 intèrprets, el que el converteix en el festival de música antiga més extens d'Europa. Enguany comptarà amb Flandes com a país convidat (amb una presència destacada, com mai l'havia tingut al FeMAP cap país convidat). Hi haurà intèrprets flamencs, i també músics no flamencs que interpretaran música flamenca. La consellera Mariàngela Vilallonga ha explicat que aquesta col·laboració s'havia fet possible gràcies a la feina del conseller exiliat Lluís Puig Gordi, que s'ha encarregat de les gestions. Amb aquesta acció s'obre el Pla Flandes, un ambiciós programa de col·laboració mútua amb el govern flamenc. El primer concert tindrà lloc el 5 de juliol i el darrer el 25 d'agost. Com a novetat, enguany hi participarà també Camprodon, on s'hi celebrarà un concert a l'església de Sant Cristòfol de Beget, declarada bé cultural d'interès nacional. Les entrades i els packs turístics ja són a la venda a la pàgina web del festival.

o vos omnes1

O Vos Omnes.

Inauguració de luxe

L'obertura del festival anirà a càrrec de l'Ensemble Flandriae-Pyrenaei, sota la direcció de Frank Agsteribbe. Es tracta d'una producció pròpia del FeMAP, en col·laboració amb el Centre AMUZ d'Anvers, que mobilitzarà a una fusió de vuit músics flamencs i catalans que s'uneixen per interpretar, de forma compartida, obres barroques dels dos territoris. De fet, a l'Edat Moderna, les connexions dinàstiques entre aquests països van facilitar, també, les connexions musicals. Aquesta creació es podrà escoltar el 5 de juliol a la Seu d'Urgell, el 6 a Puigcerdà i el 7 a Pesilla de Rivera (al novembre també es podrà sentir a Anvers, a Namur i probablement a d'altres ciutats belgues, i el 2020 tornarà al FeMAP). El Cor de Cambra del Palau de la Música, amb La Caravaggia, oferiran un concert d'ensalades i madrigals del Renaixement català: el dia 17 el faran a Castellciutat (a La Seu d'Urgell), el dia 18 a Tremp i el dia 19 a Riner. I l'Ensemble O Vos Omnes, interpretarà Epistulae ad Saggitarium a Berga, l'11 d'agost, i a Salàs de Pallars, el 12 d'agost.

giardino 3

Giardinon.

Visitar el Pirineu i gaudir de la música antiga

El FeMAP té la voluntat de produir el màxim impacte al territori, contribuint a la seva coneixença i potenciant un turisme de qualitat. Per això, a més a més d'oferir entrades al concert, prepara pack turístics, en què juntament a l'entrada d'un espectacle es pot obtenir allotjament per passar la nit. I també permet oferir estades més llargues per presenciar diversos concerts.

2019. Foto Cor Francesc Valls

Cor Francesc Valls.

El FeMAP social

Els organitzadors del FeMAP són conscients que els habitants del Pirineu tenen problemes per accedir a la cultura de qualitat per la seva dispersió. Per això vol treballar amb els col·lectius en risc d'exclusió social (avis, gent amb problemes mentals...). Per aquesta gent hi ha un programa específic de 19 concerts, no d'artistes d'alt nivell, sinó d'un quartet d'alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus. Aquests concerts van acompanyats d'un taller, per facilitar l'aproximació a la cultura dels més desfavorits.

vespres d'arnadí

Vespres d'Arnadí.

Suport de la consellera

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha mostrat el seu malestar amb la migradesa del pressupost del seu Departament; i ha apuntat que és molt difícil obrir noves iniciatives per manca de pressupost. "El que toca fer ara és mantenir el que tenim i mantenir-ho bé", ha explicat. I justament per això ha volgut manifestar el seu suport a un festival que ha conseguit una forta implicació del territori i que ha posat com a model d'iniciatives amb èxit.

 

Foto de portada: La Grande Chapelle.