El Festival de Cap Roig, una de les principals cites musicals de l'estiu, se celebrarà del 13 de juliol al 22 d'agost als jardins del castell de Cap Roig, a l'Empordà. Entre els convidats més destacats hi figura Sting, Brian Ferry, Joan Baez, Andrea Bocelli, Manolo García, Luiz Casal, Els Catarres, Joan Dausà... 

L’any passat, el Cap Roig Festival va superar el seu rècord d’assistència amb més de 46.000 espectadors en 27 concerts, en 20 dels quals va contar amb un sold-out. Enguany el festival assumeix la majoria d’edat, en arribar a la 18ª edició i ho celebra ampliant el nombre de concerts fins a 27. Avui, al Palau Macaya, l'Obra Social "la Caixa" ha presentat la nova edició d'aquest festival que apadrina des de fa 7 anys. Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa” ha mostrat la seva satisfacció per l'evolució del festival, i ha afirmat que per a “la Caixa” és una mena de fill adoptiu, molt estimat i que, alhora, és "un petit mobile per a les comarques de Girona" pel seu fort impacte econòmic. A partir del dilluns les entrades ja seran a la venda a la web del festival. El preu mig de les sessions és de 61,30 €.

Bryan Ferry. Foto cedida per la Fundació "la Caixa".

Eclecticisme

Jaume Giró ha explicat que el festival està pensat per a "un ampli espectre de públics". Juli Guiu, director artístic del Cap Roig Festival, ha aclarit que aquest esdeveniment està pensat perquè qualsevol trobi un espectacle a la seva mida, mitjançant la combinació d'artistes de prestigi internacional, artistes espanyols i artistes nacionals, tot ampliant al màxim el ventall artístic. Amb un gran principi i un gran final, Cap Roig tindria una "fórmula consolidada" que es repetiria any a any.

Andrea Bocelli. Foto cedida per la Fundació "la Caixa".

Els grans del pop i el rock

Sting repetirà estada a Cap Roig, tres anys després de la seva darrera actuació, i ho farà acompanyat de Shaggy. El cantautor Bryan Ferry, el líder de Roxy Music, serà un dels màxims exponents de la música pop britànica. Tampoc hi faltarà Texas, el grup escocès de rock que ja ha venut 35 milions de discos. L'irlandès Damien Rice presentarà els temes de My Favorite Faded Fantasy, un àlbum amb ressons zen. El britànic James Blunt serà a l'Empordà per donar a conèixer el seu cinquè àlbum d'estudi: The Afterlove. Roger Hodgson, el cofundador de Supertramp i compositor de la majoria dels seus temes, interpretarà algunes de les cançons mítiques d'aquest grup, acompanyat d'una sorprenent banda. I Joan Baez, la mítica cantant-protesta nord-americana, pararà a Cap Roig en la seva gira de comiat que tanca una gran carrera.

James Blunt. Foto cedida per la Fundació "la Caixa".

De la música llatina a la clàssica

Si alguna cosa caracteritza l'edició d'aquest any és la forta presència de música llatina, amb grups com el colombià Juanes, guanyador de diversos Grammy; Maná, el grup revelació mexicà que ja ha venut 40 milions de discos de rock llatí; Morat, el quartet colombià juvenil que s'ha convertit en una de les grans bandes pop d'Amèrica i de l'Estat espanyol. I, la gran inauguració del festival, el 13 de juliol, anirà a càrrec de Luis Miguel, "el Sol de México", l'artista més popular de la història de l'Amèrica Llatina. A les antípodes, hi serà la gran veu lírica per excel·lència, el tenor Andrea Bocelli, que l'any passat no va poder actuar.

Morat. Foto cedida per la Fundació "la Caixa".

El millor de les veus locals

Manolo García, antic membre d'El último de la fila, oferirà el seu setè àlbum com a solista, Geometría del rayo, que presentarà aquesta primavera. Sergio Dalma, que ja havia actuat a Cap Roig, oferirà una tria de cançons del pop italià, que estan compilades a Via Dalma III. Jarabe de Palo, al complet, oferirà una recopilació dels temes elaborats durant els seus 20 anys d'història. Loquillo, el gran del Rock & Roll, estarà  a Cap Roig presentant també els millors temes de la seva carrera. Joan Dausà, en el seu millor moment, tocarà alguns dels temes del seu nou àlbum Ara som gegants. I Els Catarres transmetran l'esperit de Festa Major als espectadors del Festival. A nivell espanyol hi haurà les veus de Luz Casal, Rosario, Antonio Orozco, Macaco, Hombres G, Taburete i Pablo López.

Loquillo. Foto cedida per Fundació Bancària "la Caixa".

Nens i solidaritat

El Festival comptarà amb una nit solidària, amb un concert a càrrec d'Antonio José, els beneficis de la qual recauran en la Fundació TRESC de Palafrugell, una entitat que treballa en la formació i la inserció laboral de persones amb discapacitat i malaltia mental. També hi haurà sengles sessions familiars; una amb màgia a càrrec del Mag Lari i el seu espectacle Dolce Vita, i l'altra amb música: Dàmaris Gelabert interpretarà el seu nou disc, Naturalment.

Luz Casal. Foto cedida per la Fundació "la Caixa".

L'èxit d'un festival

El Festival de Cap Roig vol combinar l'audició de la millor música amb la bellesa del paisatge i una experiència gastronòmica excepcional per a la que "la gent passi una de les millors nits del seu estiu", com ha comentat Juli Guiu. L'experiència gastronòmica va a càrrec del restaurant Via Veneto, que ofereix una carta basada en productes locals: oli de la zona, vins de l'Empordà, carns de Girona... En els darrers anys hi ha una forta presència de públic estranger, sobretot francès i anglès, però està creixent el nombre d'holandesos.

Els Catarres. Foto cedida per la Fundació "la Caixa".

Un auditori per a Cap Roig

Jaume Giró ha anunciat que la Fundació té el projecte de crear un auditori als jardins de Cap Roig, però que per minimitzar l'impacte ecològic i visual, i per integrar-lo al paisatge, aquest serà soterrat. Actualment s'estan gestionant els permisos, perquè es construirà en un paratge protegit, però Giró confia en què els papers estiguin llestos al setembre i es pugui iniciar la construcció. El castell de Cap Roig vol convertir-se en un espai de referència no només a nivell musical, sinó també intel·lectual. A l'igual que el Palau Macaya, también de la Obra Social "la Caixa", s'ha convertit en un centre intel·lectual barceloní de primer nivell, es vol que Cap Roig esdevingui punt de referència dels debats sobre la modernitat a les terres de Girona. Per altra banda, Giró també ha explicat que "la Caixa" vol promoure un documental sobre la història del castell de Cap Roig i el seu jardí botànic, creat per un rus que havia fugit de la revolució soviètica i la seva esposa enamorada de les plantes. Una història fascinant a l'alçada de la bellesa de l'indret.

 

Foto de portada: Sting. Foto: Yancho Sabev.