Del 3 al 13 d'octubre se celebrarà, a Sitges, la 52 edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, i avui s'ha anunciat el que inclourà en una roda de premsa. Es celebra en un moment feliç per al cinema fantàstic, segons Àngel Sala, director del Festival, perquè està rebent molt públic generalista, a més a més dels fans del gènere que sempre l'han seguit. Explica, per exemple, que al Festival de Cannes moltes pel·lícules projectades (i premiades) podrien haver estat a Sitges, i ha anunciat que, de fet, alguna de les obres presentades allà es veuran a Sitges. Sala ha demanat excuses perquè moltes de les pel·lícules, tot i que ja contractades, no es poden anunciar, perquè encara estan en fase de postproducció (el programa tancat no es presentarà fins al setembre). Però ha afirmat que al costat dels films més sorprenents i innovadors hi haurà pel·lícules típiques del gènere.
Cap de cartell per definir
Encara no se sap quina pel·lícula obrirà el Festival, tot i que Sala ha anunciat que probablement serà una obra internacional. Se sap, en canvi, del cert, que Rob Zombie portarà a Sitges la seva darrera pel·lícula 3 from Hell, el retorn a la gran pantalla de la família Firefly, de Los renegados del diablo. També es podrà veure el thriller fantàstic Daniel isn't Real, una realització d'Adam Egypt Mortimer, un director que ja va portar anteriorment a Sitges Some Kind of Hate. Henry Jacobson estrenarà la seva opera prima, Bloodline, una pel·lícula que Sala assegura que és absolutament original i que sorprendrà. I els austríacs Severin Fiala i Veronika Franz portaran la seva obra The Lodge, que ja ha rebut una gran rebuda a nivell internacional.
Zombies a dojo
No faltaran els zombis. Fins i tot trobarem la Lupita Nyong'o en una pel·lícula d'aquest gènere, l'australiana Little Monsters, una divertida comèdia per a adults, amb nens i monstres. La nord-americana Larry Fessenden oferirà una revisió del mite de Frankenstein a Depraved. El ja clàssic Hideo Nakata portarà amb una pel·lícula de terror típicament japonès: Sadako. I finalment, es veurà a Sitges una pel·lícula de Quentin Dupieux que ja ha triomfat on s'ha vist: Le daim. Segons Sala aquesta pel·lícula d'un psicokiller, amb humor absurd, serà "una de les grans pel·lícules de l'any", i no només una de les grans pel·lícules fantàstiques de la temporada.
Quan les dones es llancen a la fantasia
Durant molt de temps el cinema fantàstic va ser un reducte de directors homes i espectadors homes. Sembla que la situació ha canviat radicalment. A Sitges hi haurà molta presència del cinema fantàstic en clau femenina, en paral·lel a l'increment de directores dins el gènere. Entre altres s'ha anunciat el debut darrera les càmeres de Pollyanna McIntosh, amb Darlin i la pel·lícula postapocalíptica Riot Girls, de la canadenca Jovanka Vuckovic.
La fantasia dibuixada
No hi faltarà l'animació, ja que aquesta continua tenint una gran importància dins el gènere fantàstic. Sala destaca una obra d'anime: Children of the Sea, d'Ayumu Watanabe. I es podrà veure, també, One Piece Stampede , basada en l'obra d'Eiichiro Oda. I un dels llibres de temàtica asiàtica més populars dels darrers anys, Les orenetes de Kabul, sobre l'ocupació de la ciutat pels talibans arribarà amb animació a Sitges de la mà de Zabou Breitman i Eléa Gobbé-Mévellec.
Catalunya, present
Per banda del cinema català i espanyol, s'anuncia com a gran favorita Cuerdas, del català José Luis Montesinos. ISala també promet que el públic disfrutarà molt amb Ventajas de viajar en tren, una pel·lícula espanyola, però amb vocació i estàndars internacionals. Sala afirma que hi haurà una presència important de cinema llatinoamericà. I promet que sorprendrà Breve historia del planeta verde, de l'argentí Santiago Loza, en què es combina una trama LGTBI amb una intriga amb extraterrestres.
Obres atípiques
El cinema fantàstic més atípic apareixerà a la secció Noves Visions, destinada a les obres d'autor. Entre aquestes obres hi haurà Dogs Don't Wear Pants, del finlandès J-P. Valkeapaa, una obra que gira al voltant d'una relació sadomasoquista. I per als que tinguin molt temps, poden veure les quatre hores i mitja de The Halt, del filipí Lav Díaz, que se situa en unes Filipines del futur, malmeses per una erupció volcànica. A la secció Brigadoon s'hi presentaran també documentals de gènere fantàstic, entre els quals Deodato Holocaust, que explica la història del "mestre de l'horror" Ruggero Deodato, autor de l'impactant Holocausto caníbal. I a la secció de Retrospectives i Homenatges, un documental, Memory - The Origins of Alien, d'Alexandre O Philippe, recordarà Alien, el gran èxit del gènere.
Sitges fora de les sales
Sitges, com sempre, no només projecte cinema, sinó que organitza múltiples activitats associades al cinema fantàstic. Entre elles, un vespre i una nit dedicats a la música de pel·lícules fantàstiques. Com sempre, un dels plats forts serà la presència d'estrelles convidades, tot i que el programa en aquest camp no està encara gaire concretat. Àngel Sala ha cregut necessari destacar a Sam Neill, actor a La posesión, a El cor de la por i a Jurassic Park, que rebrà a Sitges un premi honorífic. Amb ocasió de la concessió es projectarà la seva pel·lícula favorita d'aquest gènere: La posesión.