Tot a punt per la 51a edició del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que arrencarà el proper 4 d’octubre amb la nova versió del clàssic de Dario Argento de 1977, Suspiria de Luca Guadagnino. El director del Festival de Sitges, Àngel Sala, ha anunciat que s'han venut ja 41.000 entrades i ha indicat que són unes xifres similars a les de l'any passat. Sala ha defensat que aquest és un festival amb "la programació més potent possible de cinema fantàstic del món, d'Europa, dels Estats Units, d'Àsia i també de Catalunya".

Èxit de venda d'entrades

Sala ha explicat que s'han venut ja 41.000 entrades i que el ritme és similar al d'altres anys, tenint en compte que no hi haurà gairebé sessions el darrer dissabte pel concert de Carpenter. Així mateix, ha assenyalat que hi ha hagut un creixement de programació a El Prado en les seccions Òrbita o part de la Secció Oficial del certamen.  Sala ha apuntat que han creat un teixit en el qual el fantàstic és una porta oberta a tot tipus de públics i tendències i això ha fet que el certamen sigui líder dels festivals del món especialitzats en gènere. Així mateix ha declarat que "Catalunya és una potència en cultura popular" i ho repetirà, ha dit, sempre. La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha manifestat que "la millor manera de predir el futur és inventar-lo" i el festival, ha assegurat, "fa honor a tot el gènere i a les pel·lícules que presenta, recupera i homenatge amb els vessants diversos del certamen".

Premi per a Swinton

Aquest serà un Festival de cinema de Sitges amb grans noms. El reconeixement a Tilda Swinton va ser el darrer premi anunciat per Sitges 2018, i se suma als altres guanyadors del Gran Premi Honorífic, Peter Weir, director de films com El show de Truman, El club dels poetes morts o Master and Commander, i els actors Nicolas Cage i Ed Harris; la Màquina del Temps per a Pam Grier i Ron Perlman; la Maria Honorífica per a Traci Lords i el Premi Nosferatu per a Helga Liné.

Les més comentades

En aquesta edició destaquen films com Under the Silver Lake, de David Robert Mitchell, director d'It Follows (Sitges 2014). protagonitzada per Andrew Garfield. Una altra de les propostes és Lazzaro felice, d'Alice Rohrwacher, mereixedora del premi ex-aequo al millor guió a Cannes. El relat fantàstic d'una amistat, que compta en el seu repartiment amb l'actor català Sergi López. La pel·lícula del provocador danès Lars Von Trier The House that Jack Built, passarà per Sitges 2018, un film que va desfermar la polèmica a Cannes amb el recorregut d'un assassí en sèrie, interpretat per Matt Dillon. Bruno Ganz i Uma Thurman completen un repartiment estel·lar. El festival de Sitges també ha programat Gaspar Noé amb el seu Climax, una cinta amb moltes dosis de la pertorbació que caracteritza els treballs del realitzador francès.

Protagonisme llatinoamericà

La Secció Oficial tindrà enguany una important presència del cinema iberoamericà amb films com els argentins Animal, d'Armando Bro II, i Muere, monstruo, muere, d'Alejandro Fadel; la colombiana Siete cabezas, de Jaime Osorio, i la portuguesa Diamantino, de Gabriel Abrantes i Daniel Schmidt. A part, destaca la producció catalana El año de la plaga —adaptació de la novel·la homònima de Marc Pastor—, dirigida per Carlos Martín Ferrera i protagonitzada per Ivan Massagué, Ana Serradilla, Miriam Giovnelli, Silvia Abril i Juanra Bonet. 

Atenció al Japó

El Festival de Sitges també tindrà representació japonesa amb les pel·lícules Inuyashiki, Laplace's Witch i Maquia: When the promised flower blooms, i el cinema nord-americà aterrarà amb Elizabeth Harvest, Clara, I think we're alone now, Prospect i The man who killed Hitler and the the Bigfoot. A més, retornaran al certamen directors presents en altres edicions que mostraran ara les seves noves produccions, com ara Jim Hoskins amb An evening with Beverly Luff Linn, Quentin Dupieux amb Au Postel, Agnieszka Smoczynska amb Fugue, Mani Haghighi amb Pig i Colin Minihan amb What keeps you alive.

El millor de Ron Perlman

La secció del festival dedicada al thriller, Òrbita, introduirà el film Asher, de Michael Caton-Jones, protagonitzat per Ron Perlman, que serà a Sitges per presentar la pel·lícula i rebre un premi honorífic. També s'hi presentaran Arctic, de Joe Penna, amb Mads Mikkelsen; Galveston, de Mélanie Laurent, amb Elle Fanning; Operation Red Sea, de Dante Lam; i The spy gone North, de Yun Jong-bin. Pel que fa a la secció d'animació del certamen, Anima't, s'hi projectarà Chuck Steel: Night of the Trampires, de Michael Mort; l'adaptació dels contes de Hoffman en stop motion Hoffmaniada, d'Stanislav Sokolov; l'anime Liz and the blue bird, de Naoko Yamada, i la brasilera Tito e os pássaros, de Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar i André Catoto.

Veus europees

El Festival de Sitges també explorarà noves vies narratives amb la secció 'Noves visions', on destacarà la presència europea amb Domestique, d'Adam Sedlák; Ederlezi Rising, de Lazar Bodroza; Involution, de Pavel Khvaleev; Luz, de Tilman Singer, i The invocation of Enver Simaku, de Marco Lledó Escartín. També despunten la brasilera O clube dos canibais, de Guto Parente; la japonesa One cut of the dead, de Shinichiro Ueda; el filipí Season of the devil, de Lav Díaz, i la coproducció entre Tailàndia, Hong Kong i Japó, Ten years Thailand.

Documentals a la gran pantalla

La secció Panorama Fantàstic portarà el terror al festival de la mà de St. Agatha, de Darren Lynn Bousman; Parallel, d'Isaac Ezban; A rough draft, de Sergey Mokritsky; Cam, de Daniel Goldhaber; Incredible violence, de G. Patrick Condon; The dark, de Justin P. Lange; The Liquidator, de Xu Jizhou, o The Ranger, de Jenn Wexler. En el marc de la secció Brigadoon, s'hi presentaran els documentals Navajeros, censores y nuevos realizadores, Director Z, el vendedor de ilusiones, Goodbye Ringo i La venganza de Jairo. En Sessió Especial podrà veure's el capítol El hombre que vendió su alma, de Narciso Ibáñez, i, a més, es projectarà en una nova còpia restaurada el clàssic Arrebato, d'Iván Zulueta. Brigadoon homenatjarà el desaparegut director italià Umberto Lenzi oferint un ampli ventall de les seves pel·lícules.



2001: Una odissea de l’espai

Com es va anunciar, el misteriós monòlit de 2001: Una odissea de l’espai, el clàssic de ciència ficció d'Stanley Kubrick que celebra 50 anys, protagonitza el cartell del Festival de cinema de Sitges 2018, que se celebrarà del 4 al 14 d'octubre. De fet, com es va anunciar 2001: Una odissea de l’espai serà protagonista de l'edició d'enguany. De fet, en la projecció de cloenda del film hi seran presents la filla del cineasta Katharina Kubrick i els productors Jan Harlan i Douglas Trumbull.

John Carpenter posa la banda sonora del Festival

El festival culminarà amb un concert de John Carpenter, una figura de culte del cinema de terror, que repassarà les bandes sonores de les seves pel·lícules, entre les que destaca La noche de Halloween, que celebrarà el seu 40è aniversari al certamen. Aquest serà l'únic espectacle del director i compositor a Espanya dins de la seva gira europea.