Avui s'ha presentat, a la Filmoteca de Catalunya, la 50ª edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, el Festival de Sitges. Els organitzadors han preparat una edició molt especial, per celebrar el mig centenari de l'esdeveniment, amb més pel·lícules i més activitats. Aquestes previsions han estat enterbolides per la intervenció, per part de l'Estat, dels comptes de la Fundació que organitza el Festival (dictada perquè la Generalitat aporta diners a l'esdeveniment). Això ha suposat molta feina addicional i costos suplementaris per als organitzadors, que malgrat tot asseguren que el 5 d'octubre, dia de la inauguració, tot estarà a punt, i que el Festival es celebrarà amb normalitat fins el dia 15, a desgrat dels obstacles interposats pel govern central i per la tensió política. Les entrades ja són a la venda, però ja no queden localitats per a algunes de les sessions.
Queixes dels finançadors
Lluís Puig, conseller de Cultura, ha manifestat la seva indignació per aquesta intervenció, perquè "No hi ha res millor invertit que cada euro que es destina a cultura a aquest país”. I ha afirmat que hi ha qui té la voluntat que la gent es quedi a casa sense defensar la seva cultura. Miquel Forns, alcalde de Sitges, ha afirmat que el Festival continuarà treballant per les llibertats, com quan es va crear, fa 50 anys, en un temps en què "es perseguien drets civils i llibertats personals i públiques que avui en dia també es persegueixen". I ha reafirmat que Sitges i els seus habitants estan decididament compromesos amb les llibertats.
El Festival més complet
Enguany el Festival de Sitges, amb Drácula com a leitmotiv, ha programat 255 projeccions, de llargmetratges, de sèries i de realitat virtual (un àmbit que aquest any es potenciarà perquè l'impacte d'aquesta tecnologia en el món del curtmetratge cada cop és més gran). Entre aquestes pel·lícules hi haurà algunes de grans directors, però també es projectaran cintes de creadors gairebé desconeguts, perquè la voluntat d'aquesta trobada, segons el seu director, Àngel Sala, és la de descobridora de novetats, de "cantera de talent jove". De fet, moltes de les pel·lícules que es presentaran a Sitges probablement no s'estrenin mai a les sales comercials, però es podran veure des de casa a través de les plataformes. I algunes, de bon segur, triomfaran, perquè Sitges sempre ha tingut un gran ull en la seva programació i alguns dels creadors desconeguts que han estrenat al Festival han triomfat posteriorment.
El padrí del Festival
Guillermo del Toro serà el responsable de l'obertura del Festival, ja que presumeix de ser "el padrí" d'aquest esdeveniment, ja que va ser allà, el 1993, on va presentar la seva primera pel·lícula, Cronos. Inaugurarà el Festival el proper dijous 5 d’octubre amb La forma del agua, recentment guanyadora del Lleó d’Or de Venècia. Entre els convidats d'enguany, hi destaquen Susan Sarandon, Frank Langella i William Friendkin, que rebran el premi honorífic del Festival, Vince Vaughn, Udo Kier, Dario Argento i Robert Englund.
Un Festival amb més català que mai
El conseller Puig s'ha felicitat pel fet que Sitges ha fet una aposta molt seriosa per promoure el cinema en català. En aquesta edició es presentaran 109 pel·lícules en català (entre versions originals, pel·lícules subtitulades i cintes doblades). Entre les cintes catalanes hi ha l'estrena de La pell freda de Xavier Gens, basada en la novel·la d'Albert Sánchez Piñol, la presentació de Musa de Jaume Balagueró i la inclusió en la secció oficial de la nova pel·lícula de Sadrac González-Perellón, Black Hollow Cage.
Sitges és el Festival
Les pel·lícules de les seccions oficials es podran veure a l'Auditori Melià Sitges, el Retiro, el Prado, el Brigadoon i la Sala Tramuntana. Però també es podran veure algunes d’elles en les altres sales del certamen, amb entrada gratuïta, com l’Espai Movistar +, l’Hort de Can Falç o el Centre Cultural Miramar, on es podrà veure la realitat virtual assentada en el Festival de la mà de Samsung. I hi haurà conferències, presentacions de llibres i còmics, debats... Perquè el Festival vol compartir la festa del cinquantenari amb la població de Sitges, i per això la localitat del Garraf es vesteix de festa i s'emplena d'exposicions. Enguany s'ha volgut que la festa de clausura se celebrés amb participació de la població amb una performance a càrrec de La Fura dels Baus que girarà en torn a la figura de King Kong, l'icona del Festival. La pel·lícula de cloenda serà The Lodgers, de Brian O'Malley.