Amb les últimes notes de la sessió de DJ Amable, l'home que ve posant banda sonora a les nits de la sala Razzmatazz des de fa dècades, el Festival Cruïlla ha tancat aquest matí la que segurament serà recordada com l'edició més especial i complicada de la seva història.
Èxit total
"Èxit total", així és com Jordi Herreruela, director del festival ha qualificat el Cruïlla 2021, tot i que s'ha celebrat, ha dit, en un moment "molt complex per la salut pública i la sanitat". Herreruela ha assenyalat que estan "orgullosos i contents" i que poden treure pit de com s'ha desenvolupat el certamen. "Barcelona torna a ser el centre del món pel que fa l'organització d'esdeveniments i pel que fa la música en viu", ha assegurat.
Herreruela ha apuntat que davant el virus es pot tenir l'actitud d'aturar l'activitat i confinar-se, però s'ha provat durant un any i mig que és un "model fallit". En aquest sentit, ha assenyalat que, per contra, des del Cruïlla s'han posat a disposició de les administracions per ser un col·laborador i un protagonista. "Aquest Cruïlla és el més clar exemple del que és aquesta col·laboració, un exemple del que és unir ciència i cultura". Ha defensat que han seguit les indicacions de la comunitat científica i han col·laborat amb l'administració pública i definit "uns protocols d'accés, estrictes i rigorosos que han funcionat com un rellotge".
La solució
De 12.905 testos d'antígens realitzats dijous, es van detectar 126 positius; de 18.384 fets el divendres, 94 positius i dels 12.475 realitzats poc després de les set de la tarda de dissabte s'han detectat 49. Així, de moment, s'han diagnosticat 269 positius. Herreruela ha explicat que cada positiu té una possibilitat de contagi d'entre 10 i 15 persones. "Ara portem 250 casos i, per tant, hem aturat la propagació de 2.500 i 3.000 casos. Som un element de reducció en la propagació de la pandèmia i d'això n'hem d'estar orgullosos", ha assegurat. Dels positius detectats, el 38% són menors de 25 anys; el 26%, entre 25 i 30 anys; el 26% entre 30 i 40 anys i el 10% és major de 40 anys. El 53% són de Barcelona.
Herreruela també ha afirmat que quan hi hagi demostracions que "això no ha funcionat, encantats de parlar-ne i revisar-ho". Ha declarat que per arribar al protocol final és un camí que s'està descobrint i tocarà aprendre i equivocar-se i millorar. "Cap onada no l'ha causat la música en directe, no som culpables, tot i que se'ns ha assenyalat des del primer moment i se'ns continua assenyalant. Cap de les cinc onades anteriors les ha generat la música en directe i volem ser la solució".
Pel que fa l'ús de mascaretes, Herreruela creu que hi ha hagut dificultats i confusió al respecte però no dins del festival, sinó que en el conjunt de la societat, "el fet de no portar mascareta a l'exterior i portar-la a l'interior, fa que sigui més complicat que el públic compleixi la normativa. El nivell de compliment de l'ús de la mascareta deu estar al voltant del 70%.
Pares i fills
En l'estrictament musical, la tercera i última vetllada del Cruïlla ha començat amb l'escudella sonora de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, ídol i herois del mestissatge. Poques són les reverències que rep la seva proposta. Entre el reggae, el dub i trip hop, Iseo & Dodosound han aconseguit el primer ple de la tarda. Rere seu, hauria d'haver vingut Tom Walker. L'escocès va suspendre la seva visita a Barcelona per la pandèmia i el seu lloc l'hauria d'haver ocupat Xoel López, qui també ha cancel·lat a ultimíssima hora el seu concert per "motius mèdics". Coses de la maleïda Covid-19.
Qui sí ha estat al Parc del Fòrum ha estat tot un clàssic del rock estatal com Coque Malla, a qui ha pres el relleu un dels seus fills putatius: Leiva. El madrileny, estrella del rock en la seva definició més canònica, ha firmat un concert nuclear.
Primers caps de cartell de la vetllada, Izal han tornat aquest dissabte al seu format més elèctric després d'un any recorrent sales en una sèrie de concerts acústics. Des de l'escenari principal del Cruïlla han desxifrat ja imprescindibles del seu repertori com 'Qué bien', 'Copacabana', 'La mujer de verde' o 'Pequeña gran revolución'.
Orgullosos de tenir-los com a ambaixadors del pop electrònic de la nostra ciutat! 💿
— FESTIVAL CRUÏLLA (@cruillabcn) July 11, 2021
Hi havia ganes de veure a @Dorian_Oficial i el públic no ho amaga! Avui juguen a casa! 🏠🙌 #Cruilla2021 pic.twitter.com/5fviRP3g84
Una bogeria
Mentre Izal sonaven a l'escenari gran, en els altres racons del Parc del Fòrum Fuel Fandango i León Benavente descobrien el seu catàleg sonor. Han estat el perfecte preàmbul a l'actuació de Morcheeba. "No ho puc creure, estem aquí, és una bogeria", ha dit Skye Edwards, cantant de la formació britànica de trip hop després de la primera cançó. La vocalista ha agraït al públic del festival que hagi fet aquest concert possible, per fer-se els testos d'antígens i per portar les mascaretes. Els anglesos, que ja van actuar al Cruïlla en l'edició del 2013, han tornat vuit anys després per presentar el seu novíssim disc, Blackest Blue.
Ja ben entrada la matinada, el Cruïlla s'ha acomiadat amb Dorian. Els barcelonins, amb el seu pop sintetitzat, melodies emotives de les que t'esgarrapen l'ànima i el cor, que a l'escenari defensen amb un directe impecable, s'han consolidat com una dels bandes de referència a casa nostra i molt més enllà de les nostres fronteres. Són molt bons i s'ho han treballat encara més.