Avui s'ha presentat a la premsa la programació del 51 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que se celebrarà a Sitges del 5 al 14 d'octubre (tot començant en un dijous, com l'any passat). El director de la trobada, Àngel Sala, ha desvelat la imatge emblemàtica del festival de 2018: el monòlit de 2001, una odissea a l'espai, d'Stanley Kubrik., la pel·lícula que és el letimotiv d'aquesta edició del Festival i que enguany acompleix 50 anys. S'ha confirmat, pel moment, un convidat de luxe, Peter Weir.
Àngel Sala ha recordat que 1968 va ser un any decisiu per al planeta, però també per al cinema. Ha destacat, a més a més del film de Kubrik, tres títols que de forma molt diferent van marcar la història del cinema: El planeta dels simis, de Tim Burton; La llavor del diable, de Roman Polansky; i La nit dels morts vivents, de J. Romero. A tots ells Sitges els oferirà un reconeixement, i també es voldrà retre un homenatge a Frankenstein, de Mary Shelley en el 200 aniversari d'aquesta novel·la gòtica, escrita per una dona (de forma sorprenent en aquells temps).
Anunci de títols
Sala ha anunciat ja 10 dels títols que es presentaran a aquest festival: Under the Silver Lake, de David Robert Mitchell, una pel·lícula que ja es va presentar a Canes i que Sala augura que serà en el futur un clàssic del cinema de terror. També es presentarà Lazzaro felice, d'Alice Rohrwacher, una mirada a la nostra realitat a través del fantàstic, amb Sergi López com a actor. No faltarà una obra del potent cinema coreà: Burning, de Lee Chang-Dong, una història sobre un triangle amorós creada a partir d'una novel·la de Murakami.
Torna Von Trier
Lars Von Trier, un dels autors clàssics del Festival, retornarà amb un provocador retrat d'un esfereïdor assassí en sèrie: The House that Jack Built. Sala afirma que l'obra de Von Triar és una provocadora pel·lícula sobre el pitjor de l'ésser humà, i que el festival de Sitges està encantat de presentar-la, perquè aposta sempre pel cinema provocador. A Sitges també s'hi veurà un musical de terror, Climax, de Gaspar Noé; Sala ha promés una projecció "molt especial" d'aquesta pel·lícula, que no ha volgut, encara, avançar. El cinema d'acció estarà present amb Mandy, de Panos Cosmatos, una "festa per a l'aficionat al cinema fantàstic", amb una interpretació "passada de voltes" de Nicolas Cage (una pel·lícula "al·lucinant a nivell visual", segons Sala). També es projectarà un thriller de Nicolas Pesce, Piercing, amb la participació de la catalana Laia Costa. Del Canadà arribaran dues pel·lícules de terror: Ghostland, d'un director habitual a Sitges, Pascal Laugier; i Summer of 84, d'Anouk Whissell, François Simard i Yoann-Karl Whissell.
París envaït pels zombies
Àngel Sala ha anunciat diverses pel·lícules de zombies, encapçalades per la primera pel·lícula de Dominique Rocher sobre una original invasió de morts vivents a París: La nuit a dévoré le monde. S'ha anunciat també una pel·lícula argentina, que es presentarà a la secció oficial, Aterrados, de Demián Rugna, un film que vol exposar el boom del cinema de terror llatinoamericana. Àngel Sala explica que es tracta d'una clàssica pel·lícula de terror que "fa molta por, de veritat". Fins i tot s'ha anunciat un documental de Guillermo de Oliveira sobre la reconstrucció del cementiri on es va rodar l'escena final de l'spaghetti western El bueno, el feo y el malo, de Sergio Leone.
Reconeixement a Weir
En un moment en què les pel·lícules de gènere accedeixen als grans guardons, el Festival de Sitges vol honorar a aquells artistes del gènere fantàstic que en el seu moment no van ser prou reconeguts, perquè a l'època el cinema fantàstic es considerava un gènere menor. Per això, s'ha volgut reservar el Premi d'Honor a Peter Weir, el director d'El show de Truman (que acompleix 20 anys, sent absolutament premonitòria del que és el món actual de la comunicació). Sitges també ha volgut reconèixer en aquesta edició la tasca de tres dones que han deixat la seva petjada en un gènere molt masculí: l'actriu nord-americana Pam Grier, l'actriu hispano-alemanya Helga Liné, i finalment tota una icona de la cultura pop, Traci Lords, que va començar la seva carrera com a actriu porno i que rebrà la Maria Honorífica de Sitges. Sala ha promés que hi haurà un fort protagonisme femení en aquesta edició, en totes les seccions.
Visitants de luxe
Entre les novetats d'aquesta edició, s'ha anunciat que es podran comprar les entrades i els abonaments mitjançant criptomonedes. Àngel Sala ha promés que hi haurà també grans novetats en l'àmbit de les sèries, i que es mantindrà la secció dedicada a la realitat virtual. Sala preveu que vinguin a Sitges destacats directors i actors, però ha advertit que encara és molt aviat per confirmar la seva presència. Tampoc se sap quina serà la pel·lícula inaugural, però Sala ha afirmat que a ell li agradaria que fos un film de producció catalana i que entre els cinc films candidats a la inauguració n'hi ha algun de català.