El MOT, el festival literari que combina les seves activitats entre Girona i Olot en aquesta edició està dedicat a La Mediterrània. Un mar de pàgines i pretén reivindicar l'herència cultural de la Mediterrània. El dirigirà el poeta i doctor en filologia semítica Manuel Forcano, bon coneixedor tant de la tradició jueva com de l'àrab. Durant dues setmanes, Girona i Olot seran visitades per escriptors dels Països Catalans, de Sardenya, del Líban, de Romania... Entre els convidats hi figuraran autors estrangers com el romanès Mircea Cartarescu, el marroquí Mahi Binebine, l'italià Marcello Fois, el turc Burhan Sönmez o la grega Ersi Sotiropulu, i també autors en català com Carme Riera o Josep Piera. Els actes tindran lloc del 28 de març al 6 d'abril (la primera setmana a Olot i la segona a Girona). A Olot les sessions se celebraran a la Sala El Torín, i al bar Líquid, i a Girona a la Biblioteca Carles Rahola i a la plaça de Manuel Vázquez Montalbán. La programació suma un total de 17 sessions, amb 41 autors, entre les dues localitats.
Un festival diferent
El MOT és un festival amb característiques pròpies. A més a més de celebrar-se en dues ciutats, canvia de tema en cada edició, i també de comissari, de tal forma que cada any sigui coordinat per un especialista en el tema. Forcano ha volgut arriscar-se i apostar per autors nous, tot i que tenia fortes limitacions, perquè el festival només convida a autors traduïts. A més a més, el MOT aposta per formats especials, com el VER-MOT o les trobades a l'aire lliure. I, en aquesta edició, dirigida per un poeta, de forma excepcional, hi haurà una sessió dedicada a la poesia, en la que es reivindicarà la tradició literària andalusina, que es va practicar a Catalunya i que es va perdre.
Una nova mirada a la Mediterrània
Manuel Forcano ha reivindicat que la missió d'aquesta edició del MOT és "revertir l'efecte Carlemany", és a dir, lluitar contra una visió de Catalunya com un país "a la contra". Ha assegurat que la Mediterrània és una unitat amb una entitat pròpia i que cal reivindicar les cultures del Sud i de l'Est de la Mediterrània: "Cal ajuntar les quatre ribes: la Nord, la Sud, la Est i l'Oest", ha reivindicat i ha afirmat que entre els convidats hi haurà autors de totes les regions, però seran tots "autors que tenen en la seva literatura la presència de la Mediterrània". "La Mediterrània és un pont d'idees i d'històries", explica el poeta. I afegeix "Quan llegim bé els llibres d'aquests autors, veiem que ells són com nosaltres, i que nosaltres som com ells". Forcano critica que s'hagin exagerat les diferències entre els pobles de la Mediterrània: "Beirut és molt més a prop de nosaltres que Nova York". Forcano no vol que aquest festival adobi una visió mitificada de la Mediterrània, i ha afirmat que en ella també es parlaria de les migracions i dels conflictes.
Mircea Cartarescu. © Editorial Humanitas.
Crida a no tancar la mar de tots
La consellera de Cultura Laura Borràs, a la presentació del MOT, ha celebrat la coordinació entre Girona i Olot, cosa que ha permès maximitzar l'impacte d'aquest festival. També ha celebrat un festival amb un plantejament diferent que ha sabut guanyar-se un espai en el món cultural català. Josep Berga, tinent d'alcalde i regidor de Cultura d'Olot, ha reivindicat que el MOT és "un festival per tot un país" i ha celebrat la col·laboració amb Girona que, segons ell, ha donat excel·lents resultats. Carles Ribas, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona ha convidat els barcelonins a visitar el festival, tot apuntant que Girona és a 39 minuts de Barcelona, i que de la mateixa manera que els gironins baixen sovint a Barcelona, els barcelonins podrien desplaçar-se a Girona per al MOT. Ribas ha celebrat que la cultura sigui un espai de debat d'idees, i el fet que Forcano discuteixi el personatge de Carlemany, en la ciutat que el té mitificat, com una forma de contribuir a l'avenç col·lectiu. En el tancament de l'acte ha criticat que "deixem a tanta gent orfe", cada mes, "en aquest mar que és de tots".