Després d'una edició cancel·lada per culpa de la pandèmia de covid19, el Festival Internacional Castell de Peralada torna a la presencialitat, coincidint amb la 35a edició. Una edició que, a més, vol homenatjar la memòria d'Artur Suqué, patriarca de la família Suqué Mateu i fundador juntament amb la seva dona, d'aquesta cita ineludible de l'estiu empordanès, mort el 30 d'abril passat.

Homenatge a Artur Suqué, per l'edició del retrobament presencial

"Els meus pares, impulsors d’aquest festival l’any 1987, van fer de Peralada un lloc de trobada cultural, social i empresarial gràcies a la seva dedicació durant més de 30 anys cuidant cada detall d’aquest esdeveniment" ha assegurat la presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué Mateu, durant la presentació d'aquesta nova edició del Festival, que s'ha celebrat aquest migdia a Peralada.

 "El festival és un llegat inoblidable que els meus germans i jo, afrontem amb responsabilitat i un profund agraïment". Per aquesta edició tan especial, que Peralada enfoca amb més força i il·lusió renovada, afermant el seu compromís amb el territori, la lírica i les arts, Isabel Suqué ha destacat la complicitat d'artistes amics per aquesta celebració, com Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann o el Béjart Ballet Lausanne, que tornarà a l'escenari habitual del festival, l’Auditori Parc del Castell. "Els somnis no es poden aturar i enguany tornem perquè el públic és la nostra raó de ser", ha proclamat la presidenta de la Fundació.

"Vam dir que tornariem i que reconnectaríem amb públic i artistes", ha recordat el director del Festival, Oriol Aguilà que ha definit aquesta edició 2021, reduïda a quinze dies entre el 16 de juliol a l’1 d’agost, com a intensa, segura i amb l'única pretensió d'afimar que "l'espectacle ha de continuar". Aquest "retrobament presencial" comptarà amb totes les mesures de seguretat i amb un aforament aproximat del 70%.

AFTER DE RAIN LUCÍA  & MATTHEW Leszek Januszewski

Un cant a la vida per obrir el Festival de Peralada

El Béjart Ballet Lausanne inaugurarà el Festival el 16 de juliol amb Ballet for life o La Presbytèreun ballet creat per Maurice Béjart inspirat en les figures de Freddie Mercury i Jorge Donn, dedicat als que van morir joves per culpa de la SIDA, i amb el que es vol homenatjar els qui han mort per culpa de la pandèmia, com un cant a la vida, des d'una mirada optimista i vital. Ballet for life és un muntatge icònic en la trajectòria de Béjart, fruit d'un encontre de genis com Mozart, Mercurie, Donn, Béjart o el dissenyador Gianni Versace, que encara brillen malgrat la seva absència.

La dansa serà protagonista amb el Ballet de Barcelona, que estrenarà Perpectives el 22 de juliol en un nou espai, el Mirador del Castell, i l'espectacle Ballet Under The Stars, que compta amb cinc grans ballarines, com Lucía Lacarra, Dores André, Ada González, Maria Khorev i Iratxe Ansa, que dirigirà la gala juntament amb Monica Hamill.

Els grans noms de la lírica

La Tosca de Puccini serà el plat fort operístic el 25 de juliol en una versió concert, que comptarà amb algunes de les millors veus pel repartiment protagonista d'aquest títol memorable del compositor de Lucca. La companyia del Teatro Real dirigida per l’italià Nicola Luisotti, amb la soprano nordamericana Sondra Radvanovsky, com a Floria Tosca, el tenor alemany Jonas Kaufmann com el pintor Mario Cavaradossi, i el baríton espanyol Carlos Álvarez en el rol del sinistre Baró Scarpia.

Sondra Radvanovsky/ Michael Cooper (1)

Una de els grans veus del festival serà la de Sondra Radvanovsky/Michael Cooper

L’òpera escenificada, amb una nova producció del festival, arribarà el 30 de juliol de la mà del compositor barroc Georg Friedrich Händel, amb Orlando (HWV 31), la primera de les tres òperes del compositor anglès d'origen alemany basades en el poema èpic Orlando furioso de Ludovico Ariosto. Dani Espasa dirigirà des del clavicèmbal el conjunt barroc Vespres d’Arnadí en una producció que reuneix les veus de Xavier Sabata (Orlando), Sabina Puértolas (Angelica), José Antonio López (Zoroastre), Marie Lys (Dorinda) i Eve-Maud Hubeaux (Medoro). Rafael R. Villalobos firma una direcció d’escena que centra el focus de la trama en el triangle amorós entre Angelica, Medoro i Dorinda, amb nexes entre Orlando: a biography de Virginia Woolf, i The Hours, la novel·la de Michael Cunningham.

El tenor mexicà Javier Camarena protagonitzarà una gala lírica per celebrar el 35 aniversari del festival i posar fi a aquesta edició tan esperada, l'1 d'agost. Al costat d'un dels grans noms de l'òpera i ben conegut pels espectadors de Peralada, el festival acollirà dos debuts, com els del francès Benjamin Bernheim, que actuarà a l'església del Carme el 24 de juliol, on també es podrà escoltar la jove soprano noruega Lise Davidsen, el 31 de juliol. El mateix espai acollirà l'endemà Les Arts Florissants, amb la cantata pastoral de Händel, Aminta e Fillide.

Amb la voluntat d'acostar l'òpera als més joves, els Jardins de Peralada seran l’escenari d'Opera Followers, un recital fresc i amb clau d’humor, ideat per Albert Estany i que comptarà amb les veus d’Olga Syniakova i Manuel Fuentes, guanyadors del Premi Extraordinari Festival Castell de Peralada al Concurs Tenor Viñas 2020 i 2021.

Amics i coneguts

Per aquesta edició de retorn i celebració, s'han programat actuacions d'alguns noms habituals al Festival de Peralada, com el cantant i compositor Rufus Wainwright, que actuarà en solitari la nit del 24 de juliol, per presentar “Ah! Live Again. Unfollow The Rules solo”, o Sílvia Pérez Cruz, que portarà a l'escenari el seu projecte Farsa (Género Imposible) el 31 de juliol, en un espectacle únic acompanyat només pel ballarí Andrés Corchero.

Espais adaptats a les limitacions de format

El Festival Castell de Peralada presenta en aquesta edició 4 escenaris on es desenvoluparà la seva programació. L'Auditori Parc del Castell es converteix en una gran platea de 1000 butaques, de les quals s’ocuparan aproximadament el 70% i que es vendran per unitat familiar o grup de contacte habitual. Els altres escenaris, s’adaptaran igualment  a les mesures de distanciament i aforament que marqui el protocol. A l'església del Carme, un dels espais habituals del Festival, enguany s'hi afegeixen el Mirador del Castell i els Jardins del Castell com escenaris, adaptats també a les limitacions de seguretat i prevenció.