El Filmets Badalona Film Festival és d'aquells cicles cinematogràfics que sembla passar desapercebut però que picant pedra, treballant dur i fort, s'ha consolidat com un dels festivals internacionals de curtmetratges de més renom i ressò. Tot i que sota una altra marca i unes prioritats diferents que posaven el focus en el cinema amateur de Catalunya, la seva primera edició va celebrar-se ni més ni menys que l'any 1969; a partir de l'any 2001, l'Ajuntament de Badalona i Badalona Comunicació SA, amb el suport de membres històrics del festival, van posar en marxa la 27a edició del nou festival, ja amb el nom actual i centrant-se en el gènere del curtmetratge. Aquella nova edició va comptar amb 400 curts inscrits i 2.000 espectadors, i va ser el punt de partida dels festivals de curtmetratges al país. A partir d’aleshores, el Filmets ha estat un referent per cineastes i espectadors. Tant és així que l'any 2012 va guanyar el Premi BISFF a millor festival de curtmetratges d’Europa.

Tots els curts catalans del Filmets Badalona Film Festival 2022

Aquest any celebra la seva 48a edició amb la projecció de 236 curts d'arreu durant 10 dies —218 dels quals en competició—, del 21 al 30 d'octubre. El cicle badaloní —que inauguraran curts com The Water Murmurs, La inquilina, Tu niño, Takbir o El matí del Senyor Xifró— també acollirà la seva tradicional Nit de les Venus, la jornada del 29 d'octubre en la que se sabrà el veredicte del Jurat Oficial Internacional en un acte al Teatre Zorrilla de Badalona i en què s'atorgaran els premis en les diferents categories. En total, 13 classes en què s'hi troben, per exemple, el Premi a Millor Pel·lícula —amb 5.000 euros—, el Premi especial del jurat —amb 1.000 euros— o el Premi del públic —amb 700 euros—. També la Venus d'Honor, que enguany rebrà l'actor Lluís Marco. En total, són més d'una trentena (35, concretament) els curtmetratges catalans que es projectaran en el marc del Filmets Badalona Film Festival 2022. Tots aquests i la resta de curtmetratges del festival es poden consultar en aquest enllaç.

1. Tu niño, Sergi Castellà (2022)

Una carta d’amor d’un fill desitjant connectar amb el seu llunyà pare. El viatge d’un ballador gitano que deixa la seva comunitat a Badalona per a submergir-se a la ciutat de Los Angeles. Sense saber gaire bé què és el que cerca, El Niño es perd en el submon d’una societat en decadència. 16’00’’– Ficció. Sessió inaugural.

2. El matí del senyor Xifró,  Marc Riba i Anna Solanas (2022)

El senyor Xifró està desesperat. No és capaç de recordar la melodia d’una cançó i no pot pensar en res més. 05’00’’– Animació. Sessió inaugural.

3. Takbir, Jordi Calvet (2022)

Un escriptor es presenta en una comissaria de Madrid per a denunciar que sense voler s’ha convertit en l’ideòleg dels últims atemptats de l’ISIS en el món. 14’43’’– Ficció. Sessió inaugural.

4. Fifteen love, Joan Margets (2022)

L’Alexandra ha jugat a tennis des que té memòria. Durant la celebració d’un dels tornejos més importants de la temporada del 1978, la pressió creixent que exercirà el seu pare començarà a afectar la seva salut mental. 19’15’’– Ficció. Filmets en forma.

5. Buc, un documental inclusiu, Núria Ferrer i Alex Pérez (2022)

Martí Saura, jugador de Rugby inclusiu al BUC a Barcelona, ens explica no només què és el Rugby sinó com aquest li ha canviat la vida. Jaume Ridao, l’entrenador, ens ajuda a entendre les dificultats que la seva tasca comporta, però també com li omplen. 05’44’’– Documental. Filmets en forma.

Imatge de Takbir.

6. Pocos, buenos y seguros, Ales Payá i Gorka Lasaosa (2022)

Un pres comú s’enfronta al règim penitenciari més dur del final de la dictadura. Fugint de l’hostilitat i l’alienació que impera entre els reclusos, trobarà una oportunitat més alliberadora que la seva pròpia evasió.  20’00’’– Ficció. Manifest.

7. La abuela psicópata de Pedrazales, Manolo Hernández (2022)

La Dolores és una psicòpata de 87 anys que ens explica en el seu canal de YouTube els crims que comet. 04’05’’– Ficció. Golfa.

8. Valienta, mujer, Marc Vilalta Prats (2022)

Una dona trans de cinquanta anys surt per primera vegada al carrer vestida tal com realment és, enfrontant-se a les seves pròpies pors i inseguretats i als prejudicis de la societat. 13’21’’– Ficció. LGTBIQ+.

9. Arrels de ningú, Sunita Soler (2022)

Sabin, un nen preadolescent que va ser adoptat, es qüestiona la seva identitat quan els seus pares li anuncien que tindrà un germà. Empendrà el camí de conèixer sobre l’adopció, els prejudicis de la societat i l’acceptació de les seves arrels i la nova realitat. 15’00’’– Ficció. Filmets Campus.

10. Ja ho faré demà, Laura Batlle Mora (2022)

Hi ha tasques per a fer, feina per acabar i projectes que començar, però que estaran fent en les seves habitacions? 02’19’’– Animació. Filmets Campus.

11. Invisible, Javier Vargas (2022)

Dos homes tenen una relació tòxica. El Nil se sent menyspreat pel Max, qui porta les regnes de la relació. 16’37’’– Ficció. Filmets Campus.

12. Pobre Antonio, Mariana Ferreira i Eudald Rojas (2022)

L’Antonio viu ancorat en la seva rutina. De nit, treballa en una planta de reciclatge i de dia conviu amb una família amb la qual no s’entén. Un dia, en el treball, descobreix que pot començar a prendre decisions sobre la seva vida i a canviar-la al seu gust. 08’06’’– Animació. Filmets Campus.

13. Tocar fons, Rubén Oliver (2022)

Un avi preocupat per la seva neta, una nena acostumada a jugar a videojocs, l’ensenya una altra manera de divertir-se. Serà un joc de nens més o hi haurà algú en perill al darrere? 07’13’’– Ficció. Filmets Campus.

Imatge de Pobre Antonio.

14. Yo, Adhara Gutiérrez (2022)

“Jo” és en el seu ordinador embolicat en el seu món, però gràcies a una gota viatjarà dins de la seva ment. 02’30’’– Animació. Filmets Campus.

15. Eryon, Sergio Campos Figuedo (2021)

En arribar a casa, Lyn s’adona que la seva germana no té color, està totalment gris. Tractarà de fer tot el possible perquè Nia recuperi el seu color. Però, després d’aconseguir una cosa que semblava impossible, tots dos desperten en un món completament nou, Eryon. 04’07’’– Animació. Filmets Campus.

16. El último baile, Aixa Guerrero (2022)

Una trobada casual entre veïns inicia una amistat en la què es barregen els records i els somnis.  09’10’’– Ficció. Mostra.

17. El montaje, Elena Noriega i Judith Mosegui Crespo (2022)

És fàcil veure un documental o pel·lícula, però no tant pensar en com fer-la, dirigir-la o fins i tot postproduirla. Núria Campabadal ens explica des de la seva experiència com és treballar en la postproducció, i els detalls que comporta. 05’10’’– Documental. Mostra.

18. Viure el blues, Alba Farres (2022)

Explica la manera de viure el blues, vista des de diversos punts de vista, des de músics fins a organitzadors d’esdeveniments. 11’24” - Documental. Mostra.

19. Morir por no luchar, Daniel González (2022)

Una mostra de la Guerra Civil Espanyola. 00’57” - Ficció. Mostra.

20. Les coses són així, Marc Esquirol (2022)

La Cèlia i l’Artur es queden sols per primera vegada al confinament. Tot i que ella té parella, l’amor comença a sorgir entre tots dos. 17’30’’– Ficció. Km0.

Imatge de Les coses són així.

21. Diari d'un operador cinematogràfic, Dani Seguí (2022)

Aquesta és la història del meu avi, en Tiago Florit, que durant 50 anys va ser operador cinematogràfic al Teatre Principal de Maó, Menorca. Un repàs de la seva vida. Una veritable història d’amor al cinema. 12’45’’– Animació. Km0.

22. Tots els dies d'estiu són tristos, Estefania Ortiz (2021)

L’Adrià (12) és un nen que al costat dels seus tres amics del col·legi, el Pol, l’Eric i la Carlota, gaudeix del seu últim estiu abans de començar l’institut. Es passa les tardes patinant i jugant, però amaga un secret que no pot admetre: està enamorat de la Carlota. 06’00’’– Ficció. Km0.

23. Arcàdia, Antonio Morcillo López i Marc Mampel (2022)

En una masia de l’interior de Catalunya, un grup de nens i nenes es passen el dia inventant-se jocs durant el llarg estiu. Aparentment, cap adult els vigila. Un dia apareix el comercial d’una immobiliària preguntant pels seus pares. 13’00’’– Ficció. Km0.

24. Elsa, Albert Carbó (2021)

L’Elsa és una nena de 6 anys que com qualsevol persona de la seva edat vol viure feliç i lliure. Sap que és diferent de la majoria, però malgrat la seva curta edat té les coses clares: sap que és una nena i que és la reina de la seva vida. 12’00’’– Ficció. Km0.

25. Laia, Ruth Máez (2021)

Dues dones, l’Anna i la Mercè, fan front a un dur moment. Tot transcorre en una habitació. Seran uns minuts íntims i colpidors. El comiat marcarà la diferència. 12’00’’– Ficció. Km0.

26. Cèrcol a Catalunya, Fran J. S. C. (2021)

Per evitar més bombardejos sobre Barcelona, una unitat de l’exèrcit espanyol és destinada a capturar el líder independentista. Amb ells està el José Antonio, un soldat de fèrries creences. La Montserrat, membre dels CDR de Catalunya, lluitarà amb totes les seves forces per impedir la missió. 10’00’’– Animació. Km0.

27. Les empremtes de la llum, Rubén Seca (2021)

De les imatges en moviment al naixement del setè art. Del cel·luloide al cinema digital a les nostres mans. Un breu recorregut per la Història del cinema. 03’49’’– Documental. Km0.

28. Crida'm, Joan Paüls Vergés (2022)

La Nesa, una dona de mitjana edat, arriba a casa de la feina i truca el seu marit. La conversa passa a discussió quan descobreix que la seva sogre està a casa dormint i que el seu marit ha marxat amb la bici. La Nesa ja no pot més. 13’00’’– Ficció. Km0.

29. Fins on t'arribi el braç, Robert Molist Rossell (2022)

La història de tres amics que atropellen un gos tornant de festa. Els diferents punts de vista sobre què han de fer amb el gos els enfronta i fa que surtin a la llum les diferències, les pors i el que amaguen. 13’47’’– Ficció. Km0.

30. Tornar a casa, Ariadna Pastor (2022)

La Nit s’instal·la amb la seva mare i la seva germana petita a l’antiga casa familiar dels seus besavis i, durant els calorosos dies de juliol del 1998, haurà d’acceptar la ruptura dels seus pares i l’absència del seu progenitor. 14’00’’– Ficció. Km0.

31. Murs, Roger Villarroya (2021)

Fa temps que la Marta no entén què li passa. El seu entorn tampoc l’entén i cada vegada li demana amb major insistència que torni a ser "la de sempre". 7’30’’– Ficció. Feminismes 1.

Imatge d'Harta.

32. Harta, Júlia de Paz Solvas (2021)

La Carmela, una nena de 12 anys, el dia del seu aniversari és obligada a veure’s amb el seu pare en un centre de trobada familiar, a causa de la sentència de violència de gènere que aquest té sobre la mare. 23’00’’– Ficció. Feminismes 2.

33. Bajo otro cielo, Adrián López (2022)

El Jonás està a punt de morir. És el pare del Sato, un addicte que es veu involucrat accidentalment en un crim. El Jonás, sentint-se culpable per tants anys d’abandó, es lliura a la policia en el seu lloc. 19’00’’– Ficció. Vides creuades.

34. Neu, Marta González De La Vega (2022)

Una escèptica professora d’anglès s’enfronta amb els fantasmes del passat quan una notícia d’última hora es propaga per l’escola: s’espera una nevada en ple mes de maig. 15’00’’– Ficció. Vides creuades.

35. Un desayuno espe(a)cial, Daria Tuvasheva (2022)

Es fa de dia a la galàxia 0L1V4. La llum desperta a Misha, mentre els seus pares preparen l’esmorzar. Quan surt, se’ls troba barallant-se, així que es passeja per la nau. Arriba fins a un panell i òbviament ha de prémer el botó blau cel, encara que posi “No tocar”. 02’00’’– Animació. Animats.