La Fira Mediterrània de Manresa, un dels grans mercats d'espectacles promoguts per la Generalitat, centrat en la cultura popular i les músiques del món, dedicarà la seva edició d'enguany als rituals, i a explorar la relació entre cultura popular, espiritualitat i comunitat i com aquesta connexió pot inspirar la creació escènica contemporània. Es celebrarà del 4 al 7 d'octubre i comptarà amb 161 funcions de 116 companyies. Els bascos Kukai Dantza, Sharon Fridman i l’Orfeó Manresà inauguraran la Fira amb Erritu(ritual), un espectacle a la nau central de la Seu de Manresa.
Els plats forts
Eva Yerbabuena, Juan Carlos Lérida, les ballarines Ji Hye Chung i Lali Ayguadé, el coreògraf maputxe Ricardo Curaqueo, Quim Girón i la Societat Doctor Alonso, principals noms destacats en l’àmbit d’arts escèniques de l’edició d’enguany. A la vessant musical hi destaquen Chano Domínguez & Paolo Fresu, The Skatalites, el guitarrista tuareg Bombino, Vox Bigerri & Jim Black, Kepa Junkera i els Za! amb la seva Megacobla. Arnau Tordera i Magí Canyelles, Carles Dénia, Feliu Ventura, Les Anxovetes, Pau Figueres i la Cobla Catalana dels Sons Essencials estrenaran novetats de l’escena d’arrel de parla catalana.
Estrena amb sabor basc
La inauguració de la Fira d’enguany, anirà a càrrec de la companyia basca Kukai Dantza que portarà -amb coreografia de Sharon Fridman, la col·laboració especial de l’Orfeó Manresà i en primícia a Catalunya- el seu espectacle Erritu (ritual) a la nau central de la Seu de Manresa. Un dels espectacles destacats d’enguany és Malen, una proposta de dansa contemporània signada per Ricardo Curaqueo, en què el coreògraf xilè d’origen maputxe porta al present el llegat ancestral del seu poble. Malen (nena en la llengua dels maputxes de Xile i Argentina) posarà sobre l’escenari de la Sala Petita del Kursaal (diumenge 7 d’octubre) a setze dones d’entre 9 i 70 anys, en un espectacle commovedor sobre els rituals, la terra i la feminitat.
D'Andalusia al Japó
Els rituals també estaran presents a la proposta de la bailaora i coreògrafa de flamenc Eva Yerbabuena. La bailaora andalusa, escollida millor intèrpret femenina de dansa a la darrera edició dels Premis Max, presenta Cuentos de azúcar, en que uneix dos universos tan diferents com el flamenc i la cultura ancestral japonesa, de la mà d’Anna Sato, la cantant tradicional de l’illa d’Amami. També la Societat Doctor Alonso, habituada a trencar barreres escèniques, buscarà la connexió entre allò popular –la pandereta- i allò espiritual -, en aquest cas, la poesia de San Juan de la Cruz-, amb l’estrena absoluta d’Estudi per a pandereta. La Fira també programarà dues coproduccions amb el Mercat de les Flors que, en forma de residències de creació d’una setmana, segueixen el fil dels rituals. Per una banda, a El moviment de les coses que prenen temps, la prestigiosa ballarina coreana Ji Hye Chung i un grup multidisciplinar d’artistes reflexionaran sobre la llibertat d’expressió i els rituals de la dansa col·lectiva. I de l’altra, l’estada del ballarí i coreògraf Juan Carlos Lérida en un taller mecànic de Manresa, que sota el títol Máquinas Sagradas, inicia la creació de la seva nova aventura artística. En aquesta primera fase Lérida se centrarà en el món dels oficis i buscarà al Bages el ritme, el so i l’espiritualitat del dia a dia al taller. La trapezista Júlia Farrero també farà una residència artística a la Fira, en ple procés de creació de l’espectacle Teia, inspirat en la tradició ancestral pirenaica de les falles.
Reggae a Manresa
The Skatalites, considerats els pares de la música jamaicana i l’ska i inclosos al cicle OFF Estepa Mediterrània; Bombino, màxim exponent de la guitarra tuareg, i que presenta en primícia a Catalunya el seu nou disc Deran; els anglopalestins 47Soul, un dels fenòmens emergents i més prometedors de l’Orient Mitjà; Sirventés, amb tres grans de l’escena mediterrània, o Kepa Junkera presentant com a espectacle de cloenda el seu aclamat FOK, són alguns dels artistes ja esperats a la Fira Mediterrània. En l’àmbit estatal també destaca la coproducció Galeuscat, punt de trobada de les cultures musicals de Galícia, el País Basc i Catalunya, i artistes com la gallega Uxía.
Les cançons seran sempre nostres
La Fira presenta com és habitual les principals novetats de l’escena d’arrel dels territoris de parla catalana. Arnau Tordera, líder dels Obeses, i el tenora Magí Canyelles, estrenaran la proposta Les cançons seran sempre nostres, explorant noves fronteres per a la cançó tradicional. També destaca l’estrena de (d)ones, el nou projecte de Les Anxovetes. Altres grups catalans que han escollit la Fira com a espai per a l’estrena absoluta de nous treballs discogràfics són el superb guitarrista Pau Figueres (Nada nuevo bajo el sol) i la Cobla Catalana dels Sons Essencials (Si son flors, floriran). Per altra banda, la Fira serà també l’aparador ideal davant de promotors internacionals per a grups ja consolidats de la fructífera escena festiva catalana com Doctor Prats, Roba Estesa o Balkan Paradise Orchestra. Finalment, destaquem dos interessants propostes provinents del País Valencià, a banda de la de Carles Dénia: A la sala Stroika (en el marc del cicle OFF Estepa Mediterrània) actuarà Feliu Ventura amb Xerramequ i Els Aborígens, fent l’estrena absoluta del seu nou treball Sessions ferotges. I a El Sielu comptarem amb la presència de Jonatan Penalba, una jove revelació de l’escena del cant tradicional valencià.
Gran mercat d'espectacles
Es preveuen més de 100 activitats professionals durant els dies 4, 5 i 6 d’octubre a la Llotja de la Fira Mediterrània. Es tracta del registre més alt en la història del certàmen, gràcies a l’aposta especial que l’organització ha fet per les presentacions de projectes i les reunions ràpides, al costat d’altres activitats com les jornades professionals, els congressos i les trobades en xarxa. Pel que fa a les jornades professionals (dijous 4 d’octubre) enguany tractaran sobre quatre grans blocs relacionats amb la gestió jurídica de la cultura: cooperativisme, sincronització, drets de propietat i assegurances. La Fira Mediterrània de Manresa compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona, amb el copatrocini institucional del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, Acción Cultural Española, la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears, l'Instituto Basco Etxepare i l'Institut Ramon Llull.