Del 10 al 13 d’octubre, en quatre dies, Manresa es convertirà en l’epicentre de les propostes escèniques vinculades a la cultura popular amb la 22ª Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà la sarda com a cultura convidada. Avui aquest esdeveniment s’ha presentat a la premsa amb la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Valentí Junyent, i amb Jordi Fosas, el nou director artístic de la Fira. La Fira s’obrirà el 10 d’octubre amb un espectacle de la coreògrafa Sol Picó i la Banda Chapicó: Animal de sèquia. La programació sencera es pot consultar per internet, on també es poden adquirir les entrades. Els espectacles gratuïts es combinen amb els de pagament.
La varietat serà absoluta: hi haurà des d’Obeses, actuant amb la Cobla Berga Jove i amb el Cor d’Obeses, fins a la dansa de l’Alessandro Sciarroni, que presenta una dansa tradicional de Bolonya que ja només sabien ballar 4 persones, passant pel saxofonista Llibert Fortuny que apostarà per la fusió amb l’Electro Cobla Sound. En total, 117 companyies presentaran 158 funcions, entre les quals hi haurà 28 estrenes. Hi haurà 76 espectacles de producció catalana, 22 de la resta de l’Estat i 19 internacionals. Molts es centraran en els joves i en temàtica de gènere.
Entre les músiques del món hi haurà una presència molt original, la de la turca Gaye Su Akyol, una de les més trencadores de les artistes actuals del seu país. Però a més a més hi haurà la música de la banda macedònia Dzambo Agusevi Orchestra, dirigida per Dzambo Agusevi, que presentarà 13 Songs a Week. I dos acordionistes francesos, Cyrille Brotto i Stéphane Milleret oferiran una peculiar visió de la música tradicional de ball.
Entre els catalans hi haurà Eduard Iniesta amb White Hole, un treball que combina el flamenc amb el pop, el jazz i el folk. Els Ebri Knight portaran els sons de la seva música mediterrània, i alhora celta, a la Sala Stroika. També hi seran presents Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que presentaran el seu darrer disc, Viatge a Buda, basat en romanços de cec. A l'Off, hi actuaran també alguns destacats grups com La Sra. Tomasa (a la Sala Stroika) o Hamsa Hamsa (a la plaça Europa)
El tancament
L'espectacle de cloenda tindrà sabor de músiques del món. Anirà a càrrec del compositor i trompetista italià Cesare Dell'Anna i la banda de la Puglia Girodibanda, que tocaran els temes de Guerra, una reivindicació de la pau al món. Paral·lelament, a la Taverna Cervesa Guineu la festa es tancarà amb Biflats, la primera fanfàrria amb so de cobla, integrada per 14 músics, que oferirà un concert amb molt d'humor.
Propostes des de Sardenya
El patrimoni immaterial tindrà un gran protagonisme en aquesta fira, amb intervencions espectaculars. En primer lloc, es comptarà amb els emmascarats que participen al carnaval d'Ottana, que van amb unes impressionants màscares amb forma de brau i d'home i que estan recoberts d'esquellots: les "boes" i les "merdules". Manresa s'avançarà, així, a l'illa de Sardenya, que veu aquest ritual per la revetlla de Sant Antoni. També hi haurà balls tradicionals sards, amb el grup "Su Gologone di Oliena", que oferiran alguns balls d'aquesta localitat, al ritme de l'acordió. El dissabte, a l'Espai 1522 es comptarà amb els Tenore nunnale di Orune, que oferiran un cant polifònic masculí que ha estat declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. I no hi faltarà un element de l'Alguer: la cantant Franca Masu i el seu trio tocaran amb l'Agrupació Musical Senienca, en l'espectacle Perles i coralls.
A Manresa, aquests quatre dies, a més a més dels espectacles en sí hi haurà castellers, hi haurà esbarts, hi haurà tallers, hi haurà un mercat de cuines del món... Es podran visitar exposicions i hi haurà rutes guiades per la localitat. Però com a fira, a més a més de tot això i de l’exhibició dels espectacles, aquest esdeveniment compta amb un important sector professional, ja que l’objectiu és contribuir a la internacionalització de la cultura catalana negociant contractes. És un mercat difícil, perquè no està centrat en una disciplina artística, sinó en una aproximació temàtica. Però Fosas té el projecte de divulgar la cultura d’arrel per diferents equipaments culturals del país (de moment té molt bona sintonia amb el Mercat de les Flors). Jordi Fosas, ha presentat el seu projecte que ara s’inaugura, la consolidació de la Mediterrània com a “mercat estratègic de l’arrel”, que reculli la cultura tradicional i la converteixin en “cultura d’avui”. Fosas ha afirmat que continuaran defensant la multidisciplinarietat de la Fira Mediterrània, amb tres grans línies: Música, Arts Escèniques i Cultura Popular i Associacionisme.