Les primeres notes de la 24a Fira Mediterrània de Manresa comencen a sonar avui. Una edició, la d'aquest 2021, que durarà fins aquest pròxim diumenge 17 d'octubre, que posa el focus en els creadors i artistes joves de cultura d'arrel tradicional, destacant la presència de propostes com Tarta Relena, Roba Estesa, Tanxugueiras, Cesc Gelabert, amb Israel Galván i Jon Maya, la Cia. Teatre de l'Aurora i Martí Sancliment.
La vella normalitat
La Fira Mediterrània de Manresa comença a deixar enrere les restriccions obligades per la pandèmia per coronavirus i passa dels 46 espectacles programats l'any passat per situar-se en xifres del 2019, amb 67 propostes, de les quals 43 seran estrena. En concret hi ha 37 propostes de música (1 de públic familiar), i 30 d’arts escèniques, dels quals 16 dansa i circ i 14 de teatre i instal·lacions (5 de públic familiar). 44 dels espectacles són de Catalunya; 18 de la resta de l’Estat i 5 internacionals.
A més de l’estrena de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, a la 24a Fira Mediterrània actuarà Tarta Relena, que presentaran el seu nou disc, Fiat Lux (The Indian Runners / La Castanya, 2021), treball en què continuen barrejant l’electrònica amb les músiques de tradició oral i les cançons de la Mediterrània 'a cappella'. Amb elles, Roba Estesa que també descobriran la seva nova referència d'estudi, Oceà (Halley Records, 2021). Altres actuacions seran les de la compositora grega-sudanesa Marina Satti, els andalusos RomeroMartín, els gallecs Tanxugueiras, Amorante amb el seu cançoner d’arrel basc i el duet Los Sara Fontán.
Enllaçant música i arts escèniques, també es podrà veure a l’austríac Simon Mayer i el seu projecte 'SunBengSitting', les propostes del ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, que amb Israel Galván i Jon Maya, oferiran les seves interpretacions de l’'aurresku', la dansa tradicional basca.
No només música
El cartell de teatre de la 24a Fira comptarà amb companyies joves que treballen amb l’arrel i els seus materials el col·lectiu de teatre multidisciplinar Mambo Project i Martí Sancliment, que proposa 'Khaled: camí de refugi', una instal·lació artística pluridisciplinària que gira entorn la idea de refugi. Una proposta que es viurà en un refugi antiaeri de la Guerra Civil, construït a Manresa el 1938.
Pel que fa propostes familiars, s'ha programat 'La veritable història d’en Jan Petit', protagonista de la cançó popular, de la mà de la Cia. Teatre de l’Aurora, i el concert 'Ullsclucs', de l’Obrador d’arrel, sobre les músiques de l’Obra del Cançoner Popular, amb direcció musical d’Arnau Obiols i direcció escènica de Sònia Gómez.
Rizomes
Neixen en aquesta edició els Rizomes de la Fira. Com ha explicat l'organització de l'esdeveniment, el rizoma és una tija subterrània que creix horitzontalment respecte a la superfície del sòl i conserva la capacitat d'emetre nous brots i arrels a partir dels seus nusos. Així doncs, a partir d'una proposta artística de la programació de la Fira, el públic podrà descobrir persones de la cultura popular a través d’activitats paral·leles com exposicions, conferències i col·loquis. Aquest 2021 es dediquen a l’etnocoreògraf Manuel Cubeles, en motiu del centenari del seu naixement; al músic i folklorista Joan Tomàs, del qual enguany se celebren els 125 anys del seu naixement; i a la poetessa, folklorista, compositora i pedagoga Palmira Jaquetti, de la qual s’estan celebrant els 125 anys del seu naixement.
Cultura i educació
Un altre eix d'aquesta edició és la relació entre cultura i educació. Des de 2019, la Fira Mediterrània posa damunt la taula un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda2030. El binomi educació i cultura centra les activitats adreçades als professionals acreditats durant el primer dia de programació, dijous 14.
També tindran un paper destacat els Itineraris de Nous Projectes Artístics, tant escènics com musicals, que combinaran l'exhibició d’espectacles o concerts en format de showcase amb presentacions de novetats i treballs en procés de creació.
Com ja es va anunciar a mitjans de setembre, la Fira recupera els OFF amb propostes com el Concurs Sons de la Mediterrània, organitzat pel Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius, adreçat a grups i solistes emergents amb propostes de folk i músiques d’arrel de la Mediterrània.
La Plaça Porxada, al centre de Manresa, acull durant dos dies artesans i parades amb productes relacionats amb la cultura popular, concerts, presentacions i actuacions castelleres que s'emmarquen dins del pla de la represa de la cultura popular.