La productora teatral Focus ha presentat, avui, la programació del curs que ve a les seves sales: el Romea, el Goya, la Villarroel i el Teatre Condal. En total s'oferiran 45 espectacles, 13 de producció pròpia i 7 de coproducció. Daniel Martínez, president de Focus, ha aprofitat l'ocasió per fer una valoració dels resultats del grup del 2016. En primer lloc s'ha felicitat per l'alt nombre de produccions pròpies i coproduccions. S'ha incrementat el públic i s'han arribat a vendre 360.000 entrades, 17.000 més que en la temporada anterior. Amb una recaptació un 5 % superior a la del 2015/2016, s'estan recuperant els nivells obtinguts el 2012, en què l'impacte de la crisi va suposar un cop molt fort a tot el món teatral.  S'espera que la retirada de l'IVA al teatre contribueixi a millorar encara més els resultats. Malgrat tot, Martínez ha criticat que els poders públics continuïn sense tenir la cultura com una prioritat i ha assegurat que en la societat del futur la cultura és l'únic que ens pot fer més persones i fer el món més habitable.

Exclosos al Romea

image (8)

Calígula. Foto: David Ruano.

El Teatre Romea ofereix una temporada amb nombrosos espectacles consagrats als exclosos. Comença amb Ahora todo es nochede La Zaranda, Teatro Inestable de Ninguna Parte, que retrata la vida oculta de tres desnonats. Alberto San Juan, en una producció de Teatro del Barrio, explicarà la seva difícil situació davant la crisi en Autorretrato de un joven capitalista español. El mateix San Juan, amb Fernando Egozcue, farà un repàs de la història de la lluita per la sobirania popular a l'Estat espanyol amb España ingobernable. La història d'Espanya, i de la guerra civil, també estarà present a El laberinto mágico, una obra inspirada en les novel·les de Max Aub produïda pel Centro Dramático Nacional i dirigida per Ernesto Caballero. Un dels grans èxits del Grec d'enguany, el Calígula d'Albert Camus en versió de Mario Gas, retratarà les malvestat del poder. Després d'una incursió a les relacions familiars catalanes amb Adossats, de Ramon Madaula, el Romea tancarà temporada amb dos clàssics: les Troyanes d'Eurípides, dirigida per Carme Portaceli, i l'Èdip, de Sòfocles, dirigit per Oriol Broggi i interpretat per Julio Manrique.

Josep Maria Pou es posa a navegar

image

Moby Dick. Foto: David Ruano.

Julio Manrique també estarà present al Goya. Obrirà la temporada fent de Don Joan, de Molière, tot recuperant el projecte dirigit per David Selvas que tant d'èxit va tenir. Deixarà pas a dos gegants, Núria Espert i Mario Gas, que duran al Goya l'obra d'un altre gegant, el libanès Wajdi MouawadIncendiosla peça que ha emplenat sales de tot el món, arribarà a Barcelona, on se l'espera amb expectació. Lolita Flores, amb Luis Mottola, durà al Goya l'humor del francès Laurent Ruqier amb Prefiero que seamos amigos. Al gener, el director del teatre, Joan Maria Pou, es transformarà amb el capità Ahab, obsedit per capturar la gran balena blanca, en una versió de Juan Cavestany del cèlebre clàssic d'aventures Moby Dick, de Herman Melville. Més endavant, retornarà a Barcelona un espectacle de Yasmina Reza que ha obtingut un gran èxit però que els promotors creuen que encara té recorregut: Art.

La Villarroel aposta per mantenir el nivell

image (2)

Fairfly. Foto: Anna Fàbrega.

L'any passat, la Villarroel va obtenir el Premi de la Crítica a la Millor Sala Teatral. I la voluntat de Tania Brenlle, la seva directora, és mantenir el nivell amb una programació que gira en torn a les relacions socials en el món actual. Tot el que es preveu són obres realitzades per companyies independents. Obrirà temporada una obra basada en l'humor negre: La calavera de Connemara, de Martin McDonagh, producció pròpia de la Villarroel, dirigida per Iván Morales. A partir de desembre ocuparà l'escenari una obra dirigida per Sílvia Munt, Les noies de Mossbank Road, de Amelia Bullmore,, sobre la relació entre tres dones al llarg de tres dècades (es tracta d'una coproducció entre la Villarroel i Bitò Produccions). El mobbing laboral és el protagonista de la següent obra, Bull, de Mike Bartlett. Un text que Tania Brellne qualifica de molt dur, dirigit per Pau Roca. Finalment, el mite de l'emprenedor serà desmuntat de forma sagnant amb Fairfly, una obra de Joan Yago interpretada per La Calòrica.

El Condal, amb màgia

Mag Lari David Ruano

El mag Lari. Foto: David Ruano

Al Teatre Condal s'aposta per un teatre per seduir al gran públic, amb produccions i coproduccions pròpies i grups catalans. El protagonista d'aquests primers mesos de temporada serà el Mag Lari, que passarà les festes oferint el seu espectacle 25  l·lusionsamb el que vol celebrar els seus 25 anys de carrera. Compartirà protagonisme amb Cesc Gay que porta a Barcelona el seu Los vecinos de arriba. També hi haurà un espectacle inhabitual a les sales de teatre locals: un homenatge del hip-hop a la música negra, sota el títol Block Party by Brodas Bros. James Brown Tribute. També inhabitual serà el concert de música clàssica de 13 músics de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, en què combinaran un repertori de música clàssica amb teatre gestual: Desconcerto. I, a partir de febrer, Joan Pera es convertirà en El fantasma de Cantervilleen una adaptació de Joan Yago de la cèlebre obra d'Oscar Wilde.

 

Foto de portada: Incendios. Foto: Ros Ribas.