Dos anys seguits mirant la barbàrie de Gaza de cara i exportant-la al món. La foto d'un nen mutilat per un atac israelià és la Fotografia de l'Any del World Press Photo, feta per la fotògrafa palestina Samar Abu Elouf per al New York Times. La instantània, titulada Mahmoud Ajjour, nou anys, mostra les ferides i amputacions que va patir el petit mentre fugia d'un atac a Gaza. Es tracta del segon any consecutiu que la guerra al territori és protagonista de la foto més rellevant de l'any en els premis internacionals de fotoperiodisme més prestigiosos del món, després que a l'edició anterior es premiés la imatge d'una nena assassinada a la regió. Actualment, Abu Elouf resideix al mateix complex d'apartaments que el nen retratat, després de ser evacuada de Gaza el desembre de 2023.

El març de 2024, Mahmoud Ajjour va resultar greument ferit mentre fugia d'un atac israelià a la ciutat de Gaza. Quan reculava per encoratjar la seva família a tirar endavant, una explosió li va amputar els braços. La família va ser evacuada a Qatar, on, després de rebre tractament mèdic, Mahmoud està aprenent a jugar amb el seu telèfon, a escriure i a obrir portes amb els peus. El seu somni és rebre unes pròtesis i viure com qualsevol altre nen. Tal com explica World Press Photo, la guerra a Gaza ha causat un número excessivament elevat de víctimes entre la població infantil: Nacions Unides calcula que, el desembre de 2024, Gaza tenia el nombre més gran de nens amputats per càpita de tot el món.

A més de la foto guanyadora, l'organització ha anunciat dos finalistes més: John Moore, amb Creuar de nit, una fotografia sobre migració xinesa entre Mèxic i els Estats Units, i Musuk Nolte, amb Sequera a l'Amazones, sobre les conseqüències de l'escassetat d'aigua al bosc tropical més gran del món. L'exposició World Press Photo 2025 es podrà veure al CCCB de Barcelona del 7 de novembre al 14 de desembre i inclourà tots els treballs guanyadors del concurs.

Foto: Musuk Nolte

Un català, guanyador d'un premi World Press Photo

Entre els 42 guanyadors regionals, el World Press Photo ha distingit dos fotògrafs espanyols: el català Samuel Nacar (Barcelona, 1992), amb un World Press Photo 2025 a la categoria de Reportatge Gràfic de la regió Àsia Occidental, Central i del Sud, amb Les ombres ja tenen nom, un projecte sobre supervivents de les presons de Síria, que relaten les tortures que van viure durant el règim de l'expresident Bashar al-Assad; i Luis Tato (Ciudad Real), amb premi a la categoria de Reportatge Gràfic de la regió de l'Àfrica, amb Revolta juvenil a Kenya, sobre les protestes a Kenya desencadenades per la pujada d'impostos i motivades per les dificultats econòmiques, la corrupció, la brutalitat policial i la desconfiança en la classe política.

En aquesta edició, el concurs ha comptat amb la participació de 3.778 fotògrafs de 141 països i 59.320 fotografies. Els 42 guanyadors regionals —20 són locals de la regió on van captar els seus relats— procedeixen de 30 països. Els treballs guanyadors d'aquesta edició se centren en alguns dels problemes més urgents als quals s'enfronta el món avui en política, qüestions de gènere, migració, conflictes i crisi climàtica: de les protestes a Kenya o El Salvador, a les devastadores guerres al Líban i Palestina, les múltiples cares de la crisi climàtica al Perú, el Brasil o les Filipines, o la persecució de la comunitat LGBTQI+ a Nigèria, entre molts altres temes. El concurs és organitzat per la World Press Photo Foundation, una organització sense ànim de lucre fundada el 1955 que aquest any compleix 70 anys. Cada any reconeix i premia les millors obres de fotoperiodisme i la fotografia documental; i les fotografies premiades s'exhibeixen en una exposició itinerant que recorre més de 100 ciutats a 45 països, i arriben a ser vistes per milions de persones.
 

Foto: Samuel Nacar (Revista 5W)
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!