Amb motiu del cinquantenari de la seva mort, la Fundació Vila Casas celebra una exposició antològica de Francesc Domingo i Segura (Barcelona, 1893-São Paulo, 1974) als Espais Volart titulada Francesc Domingo - De Sant Just a Sâo Paulo.
La mostra, que es podrà visitar fins al 19 de gener de 2025, ajuda a completar la percepció del conjunt de la seva obra, amb aspectes fins ara desconeguts de la seva obra i d'altres que representen el seu retorn del Brasil, després d’haver assegurat: “No tornaré a Catalunya fins que no sigui lliure”.
Fins al 19 de gener de 2025, pots visitar l'exposició antològica de Francesc Domingo i Segura als Espais Volart de la Fundació Vila Casas
L’exposició, comissariada per Natàlia Barenys, recupera la figura de Domingo i recull una selecció d’obres de totes les seves etapes artístiques. Des dels seus orígens a Sant Just Desvern, al costat de Josep Llorens Artigas, passant per l’avantguarda parisenca dels anys vint, al costat de Joan Miró, fins al realisme introspectiu dels anys trenta i el realisme fauvista de Tossa de Mar, la trajectòria de Domingo culmina amb una autèntica traducció cultural en la seva etapa del Brasil.
L’exposició, també, mostra la tasca que va dur a terme durant la Revolució Catalana de 1936, al davant d’unes iniciatives que van ser la causa del seu exili i que, sens dubte, situen Domingo com a capdavanter de la democratització de l’art i la cultura. A São Paulo, Domingo fa la seva pròpia traducció cultural de la Moreneta i les maternitats mediterrànies, bo i pintant, dibuixant i gravant multitud de mares negres i mulates del Brasil.
La mostra recupera la figura de Domingo i recull una selecció d’obres de totes les seves etapes artístiques
La mostra també ressegueix la seva formació noucentista que, juntament amb una rebel·lia creativa sorgida dels ateneus populars, li permet d’assimilar l’obra d’Isidre Nonell, les lliçons de Paul Cézanne i l’època blava de Pablo Picasso. Domingo pertany a la tríada d’artistes catalans representants de l’avantguarda dels anys vint, amb Joan Miró i Salvador Dalí: els pagesos bretons i els paisatges de Caldes de Montbui són l’expressió d’un cubisme humanitzat per la poesia, inspirat en el classicisme de Picasso i l’espiritualitat de l’art romànic català.
Trobaràs més informació sobre l'exposició clicant aquí.