Barcelona recordarà el seu escriptor Francisco Casavella (1963-2008), autor de la novel·la de culte El dia del Watusi, recentment duta al teatre amb l'espectacle Los juegos feroces, en una jornada de concerts, debats, monòlegs teatrals i rutes literàries i musicals el 15 d'octubre per commemorar el 60è aniversari del seu naixement. Les activitats recorreran diferents espais de Barcelona vinculats a "la biografia real i literària" de Casavella i tindran com a epicentre el pati del Castell de Montjuïc i el barri de Sant Antoni, ha informat el consistori de la capital catalana en un comunicat fet públic aquest diumenge. La celebració està organitzada per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) i Biblioteques de Barcelona, i està comissariada per l'escriptor Miqui Otero, un dels seus principals deixebles (a més de ser cosins) juntament amb autors com Kiko Amat o Carlos Zanón.
Diada Casavella
La Diada Casavella començarà amb una ruta guiada de l'escriptora Pilar Romera, que visitarà el barri de Sant Antoni, on va néixer l'escriptor. Dj Ragna (també mànager de Peret) rastrejarà epifanies musicals i connexions sentimentals de Casavella i la llibretera de La Calders, Isabel Sucunza conduirà una trobada que visitarà el Mercat de Llibres dominical. El centre de l’homenatge serà al castell de Montjuïc, on hi haurà tot un dia de festa amb música en directe amb l'orquestra rumbera Yumitos del Pichón, Josele Santiago i David Krahe, Morfi Grei & Raúl Pulido, Los Perlas, Biscuit i DJ Ragna. A Montjuïc s'hi oferiran també dos monòlegs amb banda sonora, dues taules rodones i lectures de fragments de El día del Watusi i textos de tribut a càrrec del poeta David Caño o de Joan Riambau, el seu primer editor, entre d'altres. Al Castell també s'hi podrà veure un petit espai expositiu amb materials dels universos del Watusi i Casavella, i un loop de vídeos de l'enyorat escriptor, guanyador del Premi Nadal 2008 amb Lo que sé de los vampiros.
L'autor d'El día del Watusi va néixer a Barcelona el 15 d'octubre del 1963 i va morir a la ciutat el 30 de maig del 2008 als 45 anys per un atac al cor. El seu nom real era Francisco García Hortelano, però va adoptar un pseudònim per evitar confusions amb el nom de l'autor mort Juan García Hortelano, tot i que no eren parents. Casavella va debutar en el món de la literatura amb la novel·la El triunfo (1990, Versal), títol a què van seguir Quédate (1993, Ediciones B), Un enano español se suicida en Las Vegas (1997, Anagrama), El secreto de las fiestas (1997, Anaya) (2018, Anagrama) i El día del Watusi (2002-2003, Mondadori) (2016, Anagrama), indiscutiblement la seva obra més celebrada, ja trilogia de culte dividida en els títols Los juegos feroces (2002, Mondadori), Viento y joyas (2002, Mondadori) i El idioma imposible (2003, Mondadori). Lo que sé de los vampiros (2008, Destino) va ser la seva novel·la pòstuma, títol amb què va guanyar el Premio Nadal.