La Fundació Josep Pla a Palafrugell (Baix Empordà) ha rebut aquest migdia més de trenta volums de manuscrits i mecanoscrits de l'autor baix-empordanès. Són els originals d'obres de Pla publicades entre el 1949 i el 1962 per l'Editorial Selecta, que ha conservat l'arxiu durant tots aquests anys, i entre les quals es troben 'Contraban', 'Les hores', 'Girona, un llibre de records', 'Cartes d'Itàlia', 'Nocturn de primavera', 'Pa i raïm', 'Les illes', 'Llagosta i pollastre' o 'Week-end d’estiu a New York'. Més concretament, el fons està format per 19 llibres i 2 textos breus en format original autògraf; 6 volums que alternen contingut majoritàriament mecanoscrit amb autògraf original; 4 volums de galerades amb esmenes de Pla; 4 volums mecanoscrits i documentació variada (fotografies, correspondència, documentació editorial).
Donen els originals de Pla publicats per Selecta
La Col·lecció Cruzet-Borràs es trobava en mans de descendents de Sebastià Borràs, director de la llibreria Catalònia (amb la qual es fusionà l'editorial el 1986). Segons detalla el director de la fundació, Francesc Montero, aquesta "és la cessió més important de materials d'autoria planiana des de la donació dels manuscrits de l'Obra Completa de Destino, a principis dels anys noranta del segle passat". La signatura del conveni ha anat a càrrec del president de la Diputació de Girona i del Patronat de la Fundació Josep Pla, Miquel Noguer, i de la dona i les filles de l'últim propietari, Sebastià Borràs. Una de les seves filles, Xantal Borràs, explica que arran de la mort del pare van decidir cedir l'arxiu perquè veien que "era important que estigués a disposició dels qui s'hi dediquen". I afegeix: "Nosaltres no sabíem com administrar-los i el professor Manel Llanas ens va ajudar amb aquest procés". En els pròxims mesos, des de la Fundació Pla s'inventariarà, catalogarà i digitalitzarà el contingut del fons amb la voluntat, per un costat, de garantir-ne la conservació i preservació i, de l’altre, d’oferir-lo a la comunitat de lectors i investigadors. Francesc Montero, detalla que "hi ha unes 6.000 pàgines per digitalitzar", però aclareix que la voluntat és "posar-ho en pocs mesos a l'abast dels estudiosos".
6.000 pàgines sense censurar
La donació també s'ha fet amb l’esperit de recuperar la presència pública de la literatura catalana. En aquest aspecte, cal destacar que aquests materials són originals previs a la censura, amb la qual cosa la documentació cedida podrà aportar molta informació sobre l’obra de Pla, i com l’autor s’enfrontava al context de repressió imposada per la dictadura franquista. Passada l’etapa més ferotge de repressió durant la primera postguerra, i després del final de la Segona Guerra Mundial, a la segona meitat de la dècada dels quaranta del segle passat, la cultura catalana va entrar en un moment especialment delicat i complex. Amb l’objectiu de mantenir-se al poder i esvair les eventuals intencions dels aliats d’una intervenció a Espanya per derrocar el règim franquista, a banda d’altres mesures, Franco va decidir aixecar de forma molt tènue la prohibició de publicar llibres en català, òbviament sempre amb la prèvia autorització de la censura. En aquell context, a finals dels anys quaranta, i especialment durant els anys cinquanta, Josep Pla i Josep M. Cruzet, editor de l’Editorial Selecta, es van llançar a la publicació massiva d’obres amb la intenció de contribuir a la recuperació de la presència pública de la literatura catalana i del públic lector. Com a resultat, Pla va publicar un total de vint-i-dos títols a la col·lecció Biblioteca Selecta.