Els Espais Volart de la Fundació Vila Casas han presentat aquest dimecres l'exposició Des de més enllà del temps de Fina Miralles. La mostra repassa el canvi de procediment creatiu que Miralles va fer el 1984. Aleshores, va decidir apostar per l’emoció i la concepció de l’art com una vivència espiritual.
Ara, per primer cop en més 20 anys, la ciutadania té l'oportunitat de veure l'obra de Miralles, ja que, fins ara, estava en mans del Museu d’Art de Sabadell. L'exposició, que consta de 300 peces, es pot visitar fins al 14 de gener.
L'exposició Des de més enllà del temps de Fina Miralles es podrà visitar fins al 14 de gener als Espais Volart de Fundació Vila Casas
La mostra, que està comissariada per Maria Creus i Maria Lluïsa Faxedas, aprofundeix en el diàleg entre l’escriptura i l’obra visual de l’artista realitzada entre el 1984 i el 1996.
A les obres hi conflueixen les formes del vent, els moviments de l’aigua, els ritmes de l’energia i moltes altres imatges simbòliques. “La línia és l’ànima d’aquestes obres, mentre que l’estructura compositiva plasma una visió circular en un moviment cosmogònic on tot està relacionat amb tot”, indiquen les comissàries.
Des de més enllà del temps aprofundeix en el diàleg entre l’escriptura i l’obra visual de Fina Miralles realitzada entre el 1984 i el 1996
Una de les singularitats de l’obra és que el color blanc “és un element de conjunt” i té protagonisme en la majoria de peces. “No és un blanc com a punt zero de la modernitat des d’on s’expressa l’autor, sinó un blanc en el sentit oriental. Com un espai ple de vida, de comunió i de comunicació amb el món i el cosmos. És un viatge al blanc de la Fina Miralles”, ha explicat Creus.
Des de més enllà del temps
Entre les obres s’hi poden trobar paisatges que configuren una visió “cosmocèntrica del món” i dibuixen la “bellesa d’un univers d’analogies en què la terra, l’atmosfera, el cel, el firmament i els humans esdevenen òrbites d’energia en relació”.
Més enllà dels paisatges, el visitant trobarà imatges que fan referència al passat indígena comú de tots els éssers humans, el concepte de la mare biològica, l’arbre còsmic i els éssers d’aigua. Tot plegat ho rebla una galeria d’esperits mitològics que apel·la des de l’ancestral potència del tòtem fins a l’esperit del bosc.
Per primer vegada en més 20 anys, la ciutadania té l'oportunitat de veure l'obra de Miralles
Segons han explicat les comissaries, l’obra de Miralles “trenca” amb les propostes academicistes que s’ensenyaven a les escoles d’art de l’època i amb les formes d'expressió establertes. “El viatge que va fer a finals de 1983 a l’Amèrica del Sud va suposar un punt d’inflexió transformador de la seva vida i del seu art, fusionada amb la immensitat d’una naturalesa verge i amb la mediació de l’ancestral cultura inca, va aprendre a silenciar la vida de la ment per sentir la veu interior", han recordat.
"La Fina pinta amb els ulls tancats, des de l'ànima"
"La Fina pinta amb els ulls tancats, des de l’ànima", assenyala Creus. "Se situa davant del paper i fa un ritual. Queda en silenci i tanca els ulls i espera que l’obra es manifesti. Segueix el dictat de la presència i, un cop el quadre està acabat, aquest mateix s’autoanomena", afegeix Creus. "És una forma de treballar que s’allunya molt dels paradigmes del segle XX i de l’Avantguarda i la Modernitat. Per això ella diu que és una artista antiga”, ha indicat. I ho ha reblat, tot assegurant que la Fina "no és una artista de formes, és d’energia i vibració".
Finalment, Fina Miralles ha fet valdre la mirada de les persones davant l’art i ha recordat que la pintura existeix “gràcies a la mirada dels altres”. “Jo quan veig aquestes obres m’hi reconec completament i torno a sentir el que sentia. Formen part de la meva vida perquè la pintura m’ha fet, és un art vivencial”, ha conclòs.
Com, quan i on veure Des de més enllà del temps?
L’obra de Fina Miralles estarà, juntament amb el de Maria Girona, als Espais Volart fins al 14 de gener. Els horaris són de dimarts a dissabte d’11 h a 14 h i de 16.30 h a 20 h i els diumenges d’11 h a 14 h. El preu de l’entrada general és de 8 € (i 4 € reduïda). També es poden comprar de manera online des de la pàgina web dels Espais Volart, de la Fundació Vila Casas.
Els Espais Volart ofereixen visites guiades de Des de més enllà del temps. Seran el 28 de setembre a les 18:30 hores i el 23 de novembre també a les 18:30 hores.