La revista El Jueves, que ja ha acomplert 40 anys, ha estat guardonada amb el Premi Internacional Gat Perich en la seva 20ª edició, en la categoria de premi d'honor. En la modalitat d'humor gràfic, el premi ha estat per a la il·lustradora Flavita Banana, i en l'àrea d'humor mediàtic, el premi ha recaigut en Judit Martín. La gala, realitzada a la seu de la Fundació RBA, que dóna suport al premi, ha estat conduïda per Òscar Dalmau, qui ha mantingut una conversa humorística amb Judit Martín i Flavita Banana.
Guille Martínez Vela: "Aquest país té moltes coses dolentes, però té una cosa bona i és que és molt fàcil fer El Jueves"
40 irònics i conflictius anys
El Jueves va néixer durant la transició. El seu humor va contribuir a trencar alguns dels tabús d'aquell moment. No eren temps fàcils: va rebre amenaces, tant dels poders fàctics com de grups d'ultradreta que criticaven el seu contingut (en aquells moments la revista El Papus va patir un atemptat en què va morir una persona). Per les pàgines d'El Jueves hi ha passat el bo i millor del dibuix satíric del país. En els darrers anys, El Jueves ha tornat a tenir problemes legals. Darrerament, la publicació està sotmesa a un procés judicial per la seva portada referent a la repressió policial de l'1 d'octubre, que alguns sindicats policials van considerar injuriosa. A desgrat de tot, la revista no ha deixat de publicar acudits polítics d'alt voltatge, fins i tot en les seves provocatives portades. I continua essent un referent de l'humor gràfic. Ha agraït el premi, en nom de la revista, l'humorista Fer, que ha volgut recordar els mestres d'El Jueves que ja no estan entre nosaltres: Gin, Forges, Antonio Álvarez Solís, el propi Perich... I ha volgut dedicar especialment aquest premi a l'il·lustrador Kim que va començar a treballar a El Jueves al número 1 i encara hi està treballant. Guille Martínez-Vela, el director de la revista, en rebre el premi, ha volgut denunciar la persecució que encara pateix aquesta publicació, que simbolitza els problemes que té encara la premsa, però també ha volgut criticar la repressió contra la gent que es manifesta pacíficament. Ara bé, ha acabat amb un to irònic: "Aquest país té moltes coses dolentes, però té una cosa bona i és que és molt fàcil fer El Jueves".
Una jove i punyent il·lustradora
Flavita Banana és el nom artístic de la dibuixant Flàvia Álvarez-Pedrosa, que tot i haver nascut a Oviedo, va estudiar il·lustració a l'Escola Massana. Ha col·laborat setmanalment a la revista SModa, i mensualment a Orgullo y Satisfacción, El Salto i Mongolia. L'any 2018 va començar la seva col·laboració amb El País, així com a La maleta de Portbou i JotDown. L'any 2016 va il·lustrar el llibre Curvy (Lumen), que va convertir-se en un gran èxit dins el sector. El 2017 va publicar Las cosas del querer (Lumen) i Archivos Estelares (Astriberri). Però abans de triomfar amb la il·lustració ha fet moltes més coses, com d'experta en finances (en el mateix edifici en què ha rebut el premi) o de cambrera de càtering, i per això ha volgut dedicar el seu premi als cambrers de la gala. Flavita Banana ha reivindicat l'humor com un salvavides en temps molt complicats.
Sorgida del clown
Judit Martín, durant algun temps, va fer espectacles de clown per als nens malalts dels hospitals amb el grup Pallapupes, i una de les seves passions és la improvisació. Actualment treballa al programa Inesperat de RTVE, a Polònia de TV3, i al programa Versió RAC1. A la concessió del premi, Judit Martín ha afirmat que està preocupada per l'intent de posar límits a l'humor, encara que ha afirmat que ella no faria segons quin tipus d'humor en públic.
El premi
El Gat Perich és un premi constituït per un grup d'amics del gran humorista Perich que han volgut perpetuar la seva amistat amb aquest premi. El Gat Perich ha estat guanyat per destacats humoristes de tots els camps (molts d'ells, a més a més, col·laboradors d'El Jueves: Ferreres, Batllori, Fer, Pepe Rubianes, Kap, Quino, El Tricicle, Wyoming... En aquesta edició el el jurat del Premi Gat Perich ha estat format per: Josep Maria Cadena, Vicent Sanchis, Jaume Vidal, Sergi Dòria, Antoni Bassas, Rosa Mundet, els dibuixants Kap i Fer i Rosa Bertran de l'Associació Perich Sense Concessions. L'estatueta del premi, òbviament, és un dels gats que tan bé dibuixava Perich, qui dona nom al premi.