Els gegants de l'Arboç s'han sotmès a raigs X per saber si són els més antics de Catalunya. La prova s'ha produït aquest dimecres al Centre Mèdic Quirúrgic (CMQ) de Reus (Baix Camp), en el marc de l'estudi impulsat per l'ajuntament del municipi del Baix Penedès i el Taller Avall. Amb aquesta prova, els tècnics han pogut conèixer el conjunt de modificacions que han patit els caps i les mans de les figures al llarg dels anys i evidenciar quines són les parts originals que es conserven. Caldrà esperar fins a finals d'any per tenir els resultats.

🔝 Rànquing dels millors Gegants de Catalunya: aquests són els més emblemàtics

Tal com va avançar l'ACN la setmana passada, l'Ajuntament de l'Arboç i el Taller Avall de Reus han decidit iniciar un estudi per saber si els gegants vells del municipi (Chabran i Llúcia) són els més antics de Catalunya. Fins al moment, els gegants considerats els més primitius són la parella de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), datats del 1758. Ara, això podria canviar si l'estudi corrobora la teoria dels professionals que creuen que els caps dels gegants vells de l'Arboç podrien ser de finals del segle XVII —tenint en compte la morfologia i els materials.

Els gegants de l'Arboç, de finals del segle XVII?

La cosa és que la primera vegada que els gegants vells de l'Arboç van sortir pels carrers de la vila va ser el 1827, motiu pel qual es creia que aquesta era la seva data de creació. Però ara el 2027 se celebrarà el 200 aniversari i la Colla de Gegants i Nans de l'Arboç ha animat l'ajuntament a iniciar un estudi per saber quan es van crear realment. "Sempre teníem la data del 1827 i mai ens havíem plantejat que poguessin ser més antics", va reconèixer l'alcalde, Joan Sans, que va afegir: "Imagina't que ara ens diuen que és anterior al 1700 i nosaltres els teníem aquí i no ho hem sabut veure". "Serà motiu d'orgull i de goig per tota la població", va dir, confiat que les sospites dels tècnics siguin certes.

El gerent del Taller Avall de Reus, Aleix Alvarez, és qui lidera l'estudi i qui defensa que tant la morfologia com els materials dels caps fan preveure que són dels finals del segle XVII. De moment, la recerca s'ha centrat a buscar documentacions prèvies, executar proves no invasives com la llum violeta, fer i comparar fotografies, mesurar els diferents elements... "Ara queda extreure mostres per poder enviar-les al laboratori", va explicar, a més d'afirmar que "per poder fer això, és necessària una prova de raigs X". "Amb els raigs podrem entrar dins el cap dels gegants sense haver d'obrir-los i saber les modificacions que s'han fet i què és el més original que es conserva", van afegir des del taller.

Una de les figures més antigues de Catalunya?

Les proves han tingut lloc aquest dimecres i ara començarà un treball de camp, de mostres i de rastreig per poder concretar l'origen dels caps d'aquests elements i saber "si ens trobem davant d'una de les figures més antigues de Catalunya". Totes les proves s'enviaran al Museu del Prado de Madrid. En aquesta línia, des del taller van subratllar que potser els gegants no es van crear amb aquest propòsit: "Ja estaven preconcebuts amb anterioritat i eren, en un principi, un altre tipus de figura". A més, hi ha teories que apunten que la cara de la geganta Llúcia, podria ser posterior a la del Chabran.

L'Arboç ja compta amb una de les parelles de gegants més antigues: els de cal Fiol, els quals daten del 1816. Tanmateix, Alvarez va apuntar que hi ha documents que assenyalen que podrien ser del 1776. "Sabem que a l'Arboç, el 1776, ja hi havia gegants", va afirmar el restaurador, qui va detallar que l'estudi també va comparar les mans de les dues parelles de gegants per "saber si daten de la mateixa època o no". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!