Ja tenim guanyadora. En el marc de la Festa de les Lletres Catalanes de la Nit de Santa Llúcia 2022 organitzada per Òmnium Cultural, la periodista i escriptora Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) ha estat guardonat amb el Premi Sant Jordi 2022 amb la novel·la Les nostres mares. Gran nit de la literatura catalana, la gala de la 72a edició de la Nit de Santa Llúcia-Festa Òmnium de les Lletres Catalanes s'ha celebrat aquest vespre al Teatre Nacional de Catalunya, encapçalada pel president de l’entitat, Xavier Antich. L'acte ha estat presentat per l'actor Roger Coma i ha comptat amb la participació de l'artista Maria Arnal interpretant El Cant de la Sibil·la.

En el seu discurs, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reivindicat la fortalesa de la llengua i la literatura catalana. “Ens determina en el millor que som: la perseverança enfront d’una anomalia. L’única llengua amb una comunitat de 10 milions de persones sense un Estat que la protegeixi. Encara més: amb un Estat en contra”, ha afirmat Antich. “La millor manera de defensar la llengua és compartir-la i treballar pel seu prestigi”, ha assegurat el president de l’entitat, que també ha destacat el paper imprescindible de la literatura i la comunitat literària: “Amb la literatura, lluitem per la dignitat d’un poble que vol continuar dient, a casa, l’escola i el carrer, ‘bona nit’ i ‘gràcies’, ‘t’estimo’, ‘això és injust’ o ‘visca la terra!’”.

La millor manera de defensar la llengua és compartir-la i treballar pel seu prestigi

Xavier Antich, president d'Òmnium Culltural en el seu discurs de la 72a edició de la Nit de Santa Llúcia / Foto: Carlos Baglietto

Sempre amb la cultura

Especialment coneguda per la seva faceta com a periodista, Gemma Ruiz Palà, guanyadora del Premi Sant Jordi 2022, ha treballat des del 1997 al servei els informatius de Televisió de Catalunya i s'ha especialitzat en cròniques culturals dels Telenotícies. Durant sis anys, va fer les cròniques teatrals al programa La nit al dia. Actualment és la redactora en cap dels serveis informatius de TV3.

Com a escriptora, va publicar la seva primera novel·la, Argelagues (Proa), al 2016. L'obra se centra en la vida de tres dones nascudes a pagès a principis del segle XX que han d'obrir-se camí a la ciutat, treballant en la indústria tèxtil, participant a la Guerra Civil des de la rereguarda. El febrer de 2020 va publicar Ca la Weling (Proa), un retrat d’una dona i la seva família que van arribar fa deu anys al barri de Gràcia des de la província xinesa de Zhejiang per obrir una perruqueria.

El periodista Manel Alías ha estat reconegut amb el Premi Muriel Casals de comunicació / Foto: Carlos Baglietto

Els altres premis

Més enllà d'aquest guardó, Marc Vintró Castell amb Unes ganes salvatges de cridar ha rebut el Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions, dotat amb 6.000 euros. El Premi Carles Riba de Poesia, dotat amb 3.000 euros, ha estat per l'escriptor de Gelida Jordi Llavina per Un llum que crema

El Premi Internacional Joan B. Cendrós ha estat per la traductora estatunidenca Mara Faye Lethem, per la seva "tasca incansable i de llarg recorregut" ajudant a internacionalitzar la cultura catalana a través de la traducció a l'anglès d'obres escrites en català. Faye Lethem ha traduït enguany When I Sing, Mountains Dance, d'Irene Solà, un dels títols destacats pel diari The Guardian entre els millors llibres de ficció de l'any i inclòs a la llista dels millors llibres de la Biblioteca Pública de Nova York. "Gràcies a Lethem, les novel·les escrites en la nostra llengua i la qualitat dels nostres autors agafen dimensió internacional i arriben a més racons", ha apuntat el president d'Òmnium, Xavier Antich.

Òmnium Cultural ha atorgat el Premi Muriel Casals de Comunicació 2022 al periodista de TV3 Manel Alías. El jurat, format per Sebastià Serrano, Núria Iceta, Sara Gonzàlez, Àlex Gutierrez, Odei A.-Etxearte, Albert Sàez i Mònica Terribas, ha decidit atorgar el guardó al periodista de TV3 “per la seva acurada i arriscada cobertura de la guerra de Rússia a Ucraïna, oferint testimonis de primera mà a banda i banda del conflicte, amb una mirada política i social” i també per “una feina de més de vuit anys de pedagogia i informació com a corresponsal a Rússia a través dels mitjans públics i en llibres” com són Rússia, l'escenari més gran del món (2021) i L'última victòria de l'URSS (2022).

El Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil ha estat per ha Gerard Guix amb Un far a la fi del món, mentre que el Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies enguany ha quedat desert .