Realitat virtual, ulleres 3D, hologrames, jocs interactius... Una experiència immersiva de la mà de les noves tecnologies que ens permet endinsar-nos en el patrimoni de Catalunya, conèixer la dieta mediterrània, fer un recorregut per la cultura catalana i posar en valor la nostra llengua. Totes aquestes experiències es poden viure, de manera gratuïta, al nou Espai Moja. Catalunya: Patrimoni Viu, un equipament dedicat a la promoció i difusió del patrimoni cultural català que s’ha inaugurat aquest desembre a la planta baixa del Palau Moja, a la Rambla de Barcelona.
L’Espai Moja neix amb l’objectiu de fer més accessible la riquesa patrimonial catalana i utilitzar les noves tecnologies al servei dels seus continguts, per fer el patrimoni més proper. En aquest sentit, una de les prioritats del Departament de Cultura en aquesta legislatura és valoritzar el patrimoni com a element d’identificació col·lectiva. Socialitzar-lo és posar-lo a disposició de tothom i entendre’l com un factor clau per al desenvolupament social, territorial i econòmic del país.
Aquesta proposta s’emmarca dins del projecte ‘Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català’ que té com a objectiu apropar el patrimoni a la ciutadania des de nous relats i amb l’ús de la tecnologia immersiva.
‘Els ulls de la història’ s’articula al voltant de 3 eixos: l’experiència didàctica a les escoles, la renovació de relat i museografia a cinc monuments històrics, i l’Espai Moja. La base del projecte se centra en una nova manera d’explicar moments concrets de la història de Catalunya i el seu patrimoni a través de microrelats que situen el visitant en un temps i lloc concret, incidint en el que és local i quotidià.
El Conjunt de la Vall de Boí, el Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Miravet seran els següents escenaris que es renovaran, després de les recents actuacions al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre del Cogul i a la Cartoixa d’Escaladei, que ja estan obertes al públic.
Una nova realitat espai-temporal
L’Espai Moja esdevé un pont que connecta el passat amb el present, un lloc on el patrimoni cultural deixa de ser un concepte per transformar-se en una experiència intensa i emocionant. La visita ha estat concebuda com un viatge en el temps i pel territori, en el qual el visitant viurà diferents moments de la història en primera persona. Aquest viatge s’inicia travessant “el portal del temps”, que condueix a una nova realitat espai-temporal, on el públic reviurà escenes del passat que han estat creadores del patrimoni mil·lenari català.
L’exposició també permet al visitant explorar els continguts des de diferents perspectives, amb un enfocament flexible que s’adapta als seus interessos i nivells de coneixement. Els diversos espais ofereixen múltiples nivells de lectura, des d’un tast a la riquesa cultural de Catalunya, fins a una immersió profunda per públics més especialitzats. Per garantir l’accessibilitat de tots els públics, l’Espai Moja disposa d’una plataforma que mostra els continguts adaptats en lectura fàcil, llengua de signes i audiodescripció.
Emocions, paisatges, veus i gastronomia
Dins de les emocions, s’ofereix l’experiència de realitat virtual 'càpsules del temps’; la cúpula immersiva ‘emocions dins la festa’ i el joc de preguntes i respostes ‘llengua viva’. En el marc temàtic del paisatge, hi ha el mapa interactiu ‘paisatges plens d’històries’, la sala immersiva ‘el mirall dels mil reflexos’ i l’eix cronològic ‘empremtes a través del temps’. ‘L’eco de les veus’ permet escoltar els relats de vint-i-set personatges històrics que van deixar empremta als objectes patrimonials. Dins l’àmbit temàtic de creacions, s’emmarca ‘tothom a taula!’, un mòdul interactiu que apropa la cuina catalana al visitant.
D’altra banda, altres espais que completen la visita a l’Espai Moja són la cafeteria Gil x Espai Moja i un punt d’atenció turística (PAT). Gil Forn de Pa i Pastisseria és una empresa familiar amb més de 130 anys d’història que ofereix una proposta gastronòmica ideal per a aquells que vulguin gaudir de productes artesanals. La seva oferta gastronòmica, de brioixeria i pastisseria, s'inspira en els sabors autèntics de la gastronomia catalana de la mà del calendari popular. Oferiran alguns productes tradicionals com la coca de Sant Joan, els carquinyolis, els panellets o el tortell de reis.
L'Espai Moja també inclou un Punt d’Atenció Turística oficial de la Generalitat de Catalunya, gestionat per la Direcció General de Turisme a la Rambla de Barcelona, que ofereix informació turística d’arreu de Catalunya.