Els diplomàtics del Consolat General dels Estats Units d'Amèrica a Barcelona tenen clara quina és la tradició nadalenca catalana que més els agrada. I ho han fet saber en un vídeo, en català, penjat a les xarxes socials que mostra l'interior de les cases d'alguns dels diplomàtics estatunidencs a la capital catalana. Aviat, el vídeo, que mostra com els delegats americans llueixen a casa seva tions de Nadal, ha enamorat els internautes. En poques hores, la felicitació de Nadal estatunidenca ha rebut desenes de repiulades i "m'agrada". Moltes mostres d'agraïment, aquesta ha estat la resposta dels catalans al gest del Consulat General dels Estats Units a Barcelona. Així doncs, al vídeo s'hi poden veure tota mena de tions, decorats de formes ben diverses i originals que, certament, fan molta patxoca.

El vincle entre Catalunya i EUA s'estreny

En un video publicat a les xarxes socials de la Delegació de la Generalitat de Catalunya als Estats Units i al Canadà, es palesa el fet que, malgrat les més de 4000 milles que separen ambdós territoris, la relació cada vegada és més forta i enriquidora. N'és prova el fet que, des de fa 30 anys, el Govern ha tingut oficines de comerç i inversió a Washington D.C, Miami, New York i Silicon Valley. A més, ja fa 13 anys que Catalunya té presència institucional als Estats Units. 

Tanmateix, les relacions entre Catalunya i els Estats Units venen de molt temps enrere. Concretament, del 1759, quan el català Gaspar de Portolà, va fundar la ciutat de San Diego, el que ara és avui Califòrnia. Més tard, l'any 1797, el president americà John Adams va encarregar a William Willis la tasca de ser el primer diplomàtic dels Estats Units a Barcelona. De fet, Barcelona va ser la tercera ciutat europea a tenir un ambaixador americà. D'aleshores ençà,  la connexió entre catalans i estatunidencs s'ha anat enfortint fins al punt que ambdós territoris són companys de comerç molt sòlids. En aquest sentit, escau subratllar que els Estats Units han estat els majors inversors estrangers a Catalunya des de 2015 fins a 2019. I pel que fa al turisme, cada any Catalunya acull 1,5 milions de turistes estatunidencs i també cada any, gairebé 2 milions de persones volen des de l'Aeroport del Prat a destinacions estatunidenques.

Catalunya multiplica la seva presència als EUA

Sabies que la Generalitat de Catalunya ja ha signat dos acords amb estats americans? Doncs sí, amb el de Califòrnia i el de Massachusetts. Si això no et sorprèn, potser sí que ho farà el fet que pots aprendre català a 19 universitats dels Estats Units. O bé que la ciutat de Barcelona està agermanada amb Boston i San Francisco. I, finalment, cal remarcar que la població catalana als Estats Units s'ha doblat en els últims anys. 

 

 

 

Imatge principal: La façana del Consulat dels Estats Units d'Amèrica a Barcelona/Consulat dels Estats Units d'Amèrica a Barcelona