El conflicte entre el Marroc i el Front Polisàrio i la situació del poble del Sàhara Occidental ha arribat als Premis Goya de la mà del documental Solo son peces, una producció bilbaïna que explica la història de la Teslem, la Dehba i la Jadija, tres dones sahrauís que viuen als campaments de refugiats d'Algèria.
Per més que sembli una fantasia, el documental mostra com aquestes tres sahrauís es guanyen la vida cada dia en una piscifactoria muntada al mig del desert. El projecte, que ja va ser guardonat en la 61 edició de Zinebi, el Festival Internacional de Documentals i Curtmetratges de Bilbao amb el Gran Premi del Cinema espanyol, aspira ara a endur-se el Goya a millor curtmetratge documental. La gala se celebrarà el pròxim 6 de març de 2021 a Màlaga.
"Criar peixos en el desert pot semblar una quimera i, no obstant això, elles treballen cada dia per fer-ho possible. La seva història és un exemple de superació i de supervivència. La piscifactoria porta un any en funcionament, però el poble sahrauí en porta més de quaranta en el desert", expliquen en un comunicat les directores, Ana Serna i Paula Iglesias.
El documental, que va ser rodat durant els mesos de març i abril del 2019 en els campaments de refugiats, compta ara amb una nominació que és vital no només per al propi projecte sinó per a la causa que defensa. "Per nosaltres és molt important haver arribat fins aquí, ja que s'obre un espai de visibilització i incidència enorme amb aquesta candidatura”, explica Olatz Alonso, membre de l'Associació d'Amigues i Amics de la República Sahrauí d'Àlaba.
En aquest mateix sentit es pronuncien les directores Iglesias i Serna: "La candidatura als Premis Goya significa no sols la possibilitat d'emportar-se el guardó, sinó la importància de fer visible aquesta història en un moment clau per a la població sahrauí". Per aquest motiu i amb l'objectiu d'afavorir la causa sahrauí, els responsables del documental han decidit emetre'l en obert durant un mes: des de l'11 de desembre fins al 7 de gener. El pots veure fent clic aquí.
Nombrosos reconeixements, també internacionals
A més de la nominació als Goya, el documental ha obtingut els premis Zinebi i Innsbruck, la nominació als premis Forqué i la selecció en festivals claus en el circuit documental a nivell internacional com ara el HotDocs, FipaDoc, Elx o MiradasDoc.