Les gralles i els tabals són dos dels instruments típics de la nostra terra i són imprescindibles per al món casteller. Quan el castell comença a pujar, les persones de la pinya, per seguretat, han de mantenir el cap mirant cap avall. En el moment que comença a pujar l’estructura, les gralles i els tabals comencen a tocar el Toc de castells. És la música tradicional que els acompanya, però és molt més que un lluïment: és una guia.

🎥 Més capítols: Castell, castellet o casteller? Com n’hem de dir de la tradició catalana?

Quan el castell puja, sona una melodia, quan l’enxaneta arriba a dalt i fa l’aleta, sona un tros diferent, quan baixa un altre i, finalment, quan tothom ja és a baix, sona la part de la sortida. La melodia s’adapta al ritme del castell, així que mai és igual. Com que té diverses parts, els castellers i castelleres que són a la pinya o al tronc, poden saber com va el castell sentint la música. Això els permetrà poder mesurar les seves forces per aguantar l’estona que queda fins a descarregar-lo. 

És molt important que les gralles toquin les parts en el moment just, però encara és molt més important que no deixa mai de tocar. Saps per què? Mira el capítol de ‘Xerrameca castellera’ i descobreix-ho!

Què és ‘Xerrameca castellera’?

‘Xerrameca castellera’ és un projecte d’El Nacional i els Castellers de Barcelona per difondre el món casteller a tothom. Si no en tens ni idea de castells, t’explicarem tot el que et cal saber per anar a una diada castellera i ser-ne tot un expert o experta. I si ja ets d’una colla castellera, t’ajudarem a explicar al teu entorn què és això que fas i que tant t’emociona. Consulta aquí tots els episodis de ‘Xerrameca castellera’.