Fa poc més d'un any, pocs dies després del referèndum d'autodeterminació, el Grup Planeta, el major grup editorial de Catalunya i un dels més grans del món, anunciava el trasllat de la seva seu a Madrid. Avui, en la presentació del Premi Planeta 2018, el seu president, José Crehueras, ha comunicat que no retornaran la seva seu a Barcelona, perquè "les circumstàncies no han canviat". Quan els periodistes han insistit en el tema, Crehueras ha declarat que ni tan sols s'havien plantejat la possibilitat de tornar a la ciutat, i que si s'ho plantegessin, això seria "símptoma de normalitat".
Seu de lloguer
Creuheras ha puntualitzat que, a nivell operatiu, hi ha hagut pocs canvis i que la majoria dels treballadors i col·laboradors continuïn treballant des de Barcelona. És simptomàtic que el Grup Planeta s'hagi venut la seva seu, l'antic edifici de Banca Catalana de la Diagonal, i que ara hi estiguin de lloguer. El Grup Planeta ha tingut una clara inclinació per l'unionisme, des que va ser fundat en plena postguerra per José Manuel Lara Hernández, un andalús que va arribar a Barcelona com a capità de la Legió espanyola i que va tenir un paper clau al Sindicat Vertical d'Arts Gràfiques.
Un gegant del sector de la comunicació
Planeta acostuma a presentar-se com el líder de l'edició a Espanya i a l'Amèrica Llatina, essent propietari de 170 segells editorials. També té una gran presència en l'edició catalana, ja que controla editorials com 62, Estrella Polar, la Butxaca, Columna, Empúries, Pòrtic o Proa. Però en aquests moments la clau de la seva influència, més que els llibres, radica en una àmplia participació a diversos mitjans de comunicació: Antena 3, La Sexta, Onda Cero, La Razón, Atresmedia, Europa FM... També té empreses participades al sector de l'ensenyament, participa en la cadena de llibreries Casa del Libro i al Círculo de Lectores. Darrerament està molt interessat en penetrar al mercat digital amb segells com Arrobabooks.